awokado:

–  jest uniwersalne i pasuje do wielu potraw jako dodatek lub składnik główny
–  ma silne właściwości wygładzające, regenerujące i opóźniające procesy starzenia się skóry
–  stanowi cenny składnik kosmetyków zalecanych przede wszystkim w pielęgnacji cery dojrzałej, suchej i zmęczonej
–  odbudowuje ochronną warstwę lipidową, chroniąc przed nadmierną utratą wilgoci
–  obniża poziom złego cholesterolu
–  przeciwdziała nowotworom prostaty i raka piersi
–  reguluje ciśnienie krwi
–  czuwa nad prawidłową pracą serca
–  wpływa korzystnie na układ nerwowy
–  jedno z czołowych pokarmów dla zdrowia mózgu, które pomaga zapobiegać chorobie Alzheimer’a.
–  chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmy i –  –  zwyrodnienia plamki żółtej
–  działa przeciwzapalnie
–  wspiera wątrobę
–  zmniejsza stany zapalne w żołądku
–  poprawia zdolność do wchłaniania substancji odżywczych
–  redukuje ryzyko wystąpienia udaru
–  uważana jest za skuteczny środek wspomagający leczenie zwyrodnieniowego zapalenia stawów kolanowych
–  badania potwierdzają, że że aplikacja oleju na skórę przyspiesza proces gojenia się ran

czy naprawdę istnieje produkt tak idealny ?????? TAK !!!!!!!

smaczliwka czyli po prostu awokado, produkt idealny

i choc jest bardzo kaloryczne, nawet bardziej niż dojrzały banan to ma bardzo dużo potasu, żelaza i wapnia oraz witaminy: A, E i C, witaminy z grupy B  [ w tym B6 i kwas foliowy ], tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3

I co ważne – spożywane regularnie poprawia cerę i powoduje, że zmarszczki nie pojawią się tak szybko 🙂

Przedstawię Wam 2 najprostsze i extra szybkie przepisy, których głównym składnikiem jest awokado

1. guacamole
składniki :
1dojrzałe awokado
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1/3 cebuli
łyżka oliwy z oliwek lub dobrego oleju
szczypta chili
szczypta soli
szczypta pieprzu najlepiej kolorowego
1 łyżka soku z cytryny / niekoniecznie /

Awokado i pomidor kroimy w kosteczkę. Czosnek dusimy przez praskę, cebulkę w bardzo drobną kosteczkę – solimy, posypujemy chili i dodajemy szczyptę pieprzu, mieszamy i mieszamy z awokado i pomidorem. Dodajemy oliwę z oliwek / olej, sok z cytryny i delikatnie mieszamy.
Gotowe nakładamy np. na grzankę, bułeczkę. Świetnie pasuje do grzanek z ciabatty.
Jednak ja, preferuję z domowymi bułeczkami.
Lekko należy zmodyfikowac przepis, który / TU / znajdziecie [ cukier w ilości 2 łyżeczki, i należy dodac więcej soli ok. 1 łyżeczka. Formujemy okrągłe bułeczki i nacinamy delikatnie krzyżyk ].

Guacamole z domową świeżutką bułeczką – smakuje doskonale !

 

guacamole - prosty przepis
Drugi przepis – banalnie prosty 🙂

2. pasta z awokado
składniki:
1 dojrzałe awokado
1-2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
opcjonalnie – zduszony przez praskę ząbek czosnku

Awokado rozgniatamy widelcem i dodajemy pozostałe składniki.
Gotowe 🙂

 

quacamole

 


 

zapraszam do subskrybowania –

jeśli mój blog, przypadł Ci do gustu – zapisz się na listę mailingową lub dołącz do mnie na facebooku

pozdrawiam  — asia —