Syrop z marchewki na kaszel to doskonałe antidotum do walki z zaflegmionym gardłem dla dzieci i dorosłych. Zrobienie syropu z marchwi jest bardzo proste i robi się w zaledwie kilka minut. Ma same plusy: naturalne 3 składniki, które większość z nas posiada w domu. Syrop pomoże zwalczyć uporczywy kaszel jak i również możemy go stosować  w przypadku zapalenia krtani.

syrop z marchewki na kaszel

SYROP Z MARCHEWKI

To już 3 rodzaj domowego, skutecznego syropu na kaszel, który Wam polecam. Próbowaliście wcześniejsze? Jeśli nie, odsyłam po ich receptę:

SYROP Z CZOSNKU I CYTRYNY

 syrop z czosnku i cytryny

SYROP Z BURAKA

syrop z buraka na kaszel i odporność

 

 

 

 

 

 

Teraz chcę Was zainteresować nowym, sprawdzonym przeze mnie i moje dzieci syropem z marchewki. Jest to doskonałe remedium na uporczywy kaszel. Można go stosować przez cały okres choroby w towarzystwie leków przypisanych przed pediatrę.

W przypadku choroby, kiedy nie jesteśmy zmuszeni odwiedzić lekarza, proponuję syrop z marchewki + inhalację solą fizjologiczną (podrzucam Wam wpis na temat inhalacji i wyboru nebulizatorów). Po 3-4 dniach odczujecie ulgę.

3 proste, naturalne połączone  składniki dadzą nam świetny syrop na kaszel, zaflegmione gardło i przyniosą ulgę podczas natarczywych ataków kaszlu.

  • kaszel
  • zapalenie krtani
  • ogólna odporność
  • astma

To tylko 4 z wielu powodów, dla których warto sięgnąć po syrop z marchewki.

SYROP Z MARCHEWKI – DOMOWY SYROP NA KASZEL

O zaletach marchewki nie muszę Wam chyba przypominać. Stanowi ona źródło witaminy B1, B2, B6, C, E, H, K, PP. Zawiera minerały takie jak magnez, potas, mangan, żelazo oraz silne przeciwutleniacze, które wzmacniające odporność. Dodatkowo wspomaga pracę wielu narządów i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Poprawia wzrok, stan skóry oraz reguluje pracę układu pokarmowego.

Co warto zauważyć marchewka podczas gotowania, nie traci swoich składników odżywczych.

SKŁADNIKI NA SYROP Z MARCHEWKI:

  • około 6 marchewek
  • 1/3 korzenia z imbiru
  • 4 czubate łyżki stołowe miodu
  • woda

Imbir to drugi doskonały składnik, który w naturalny sposób zniweluje ból gardła, działa odświeżająco i odkażająco. Nie należę do sympatyków tego saku, ale moja rodzina nie zgłasza zastrzeżeń, więc milczę 🙂

Miód jest  przez smakoszy nazywany płynnym złotem. Nic w tym dziwnego, gdyż ma właściwości antybakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe (działa wykrztuśnie). Może być traktowany jak wspomaganie leczenia grypy i przeziębienia. Działa napotnie, dzięki czemu pomaga w walce z infekcjami dolnych dróg oddechowych, łagodzi nawet objawy zapalenia płuc.

JAK ZROBIĆ SYROP Z MARCHEWKI?

Bardzo prosto! Obieramy marchewki i kroimy w kostkę. W garnku zalewamy marchewki wodą, jednak tylko minimalnie ponad jej stan. Kiedy wodą zabulgocze dorzucamy posiekany imbir. Gotujemy mniej więcej 10 min, aby marchewka nam zmiękła.

Następnie odstawiamy do wystudzenia. Kiedy mamy już miksturę w temp. pokojowej, rozpuszczamy w niej miód i dokładnie miksujemy. Przelewamy do słoiczka.

JAK CZĘSTO PIĆ SYROP Z MARCHEWKI?

Podczas uporczywego kaszlu pijemy po 1-2 łyżki mniej więcej 3-4 razy dziennie. Dzieciom podaje po 1 łyżce, nam dorosłym – po 2.

Niegdyś, przybliżyłam Wam temat, co znajduje się w aptecznych syropach. Syrop z marchewki jest to zupełnie naturalne lekarstwo, w dodatku tanie, proste w przygotowaniu,a co najważniejsze wolny od barwników, konserwantów i sztucznych aromatów.

Mam nadzieję, że dzięki umówieniu zdrowotnych właściwości 3 składników syropu z marchewki przekonałam Was, że warto go spróbować. Dajcie znać, czy Wam posmakowało to domowe, naturalne lekarstwo na kaszel!