Cudowny smak – gruzińskie pierożki chinkali

gruzińskie pierożki chinkali

…  są miejsca, które chciałabym zobaczyć. Poczuć klimat, powąchać powietrza, zachłysnąć się urodą miejsc, poczuć smak potraw. Jednym z ich jest Gruzja, daleka, tajemnicza, wśród gór, z niecodziennymi krajobrazami, z wioskami usianymi jakby niechcący. Po części europejska, ale tak naprawdę nieco dzika, z problemem porozumiewania się w języku angielskim.

skalne miasta wydrążone w XVII wieku, nietypowe parki narodowe, setki miejsc w których czas się zatrzymał, kuszą tak wielu. Tajemnica, którą skrywa, przyciąga i nęci. Kiedyś poczuje jej zapach i smak, ale póki jestem tu na miejscu, wypróbowałam potrawy. Można ich skosztować w gruzińskich restauracjach, np. w Krakowie, a następnie popróbować zrobić je samemu.


jakby czytając w moim myślach wydawnictwo Nasza Księgarnia przysłała mi książkę, napisana przez gruzina Tajemnice Gruzińskiego Smaku. Skrywa ona 79 smacznych przepisów, z których kilka już wypróbowałam. Jesteśmy mączna rodziną, uwielbiamy wszelkie kluchy, naleśniki, pierogi. Do gustu przypadły nam chinkali, czyli gruzińskie pierożki.

tajemnice gruzińskiego smaku - ksiązka o gruzji przewodnik

Gruzińskie pierożki chinkali

nieco przez mnie przerobione, ale równie wyśmienite. W oryginalnym przepisie używa się mięsa cielęcego, którego w mojej kuchni nigdy nie będzie, zastąpiłam je mięsem z kurczaka. Moje ciasto jest też nieco miększe / mimo rąk wyrobionych przy mojej trójce maluchów, uwielabiam ich nosić, to jakieś zboczenie? 😉 / nie mam siły na wałkowanie, więc podstawę na chinkali wyrabiam z ciepłej wody z łyżką oleju, dzięki którym ciasto wyrabia się prawie samo. Co więcej, do farszu nie dodaję cebuli, ale ciut marchewki. Zamiast wywaru z kości używam niedzielnego rosołu.

lubię przepisy nieco modyfikować, dzięki temu to kuchnia moja, taka jak lubię. Gruzińskie pierożki chinkali zjadamy rękami, trzymając za ogonek, lub wbijając w pierożka widelec, gryziemy wysysając ze środka rosołek. Smakuje wybornie. Wypróbowałam chinkali w rosole, zamiast makaronu, hm… poezja.

chinkali pierożki rosół z pierożkami

pomysł na pyszny rosół przepis rosół z pierożkami gruzińskimi chinkali

i taka mała podpowiedź, niech nie przeraża Was forma „skręcania” ciasta na chinkali, robi się je migiem. Istotna sprawa, po skręceniu ciasta, górna końcówkę można odciąć/oderwać. Ja placuszki z ciasta wykrawałam miseczką o średnicy 13 cm.

jak zrobić chinkali

gruziński przepis

Gruzińskie pierożki chinkali – smacznego 🙂


tajemnice gruzińskiego smaku przepisy z gruzji


przepisy z gruzji smaki książka przewodnik

książka o gruzji

przepisy gruzja


Gruzińskie pierożki chinkali polecam jako alternatywę do tradycyjnego rosołu.
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: