Jaki grill wybrać? Węglowy, elektryczny czy gazowy?
Mój spontaniczny pomysł na lato – kupię grill do ogrodu. Tylko który wybrać? Okazuje się, że jest to zagwozdka, której poświęciłam dwa wieczory, aby wybrać ten najlepszy (czytaj: dopasowany do moich potrzeb, bo jak wiadomo każda z nas ma różne potrzeby i wymagania). Pod lupę wzięłam dwa aspekty: potrawy z grilla musza być zdrowe oraz musi być w zasięgu mojego portfela. Zobaczcie, co wyczytałam w mądrych poradnikach na temat grillowania w ogrodzie i na balkonie i jaki grill wybrałam.
Kocham wszelkie aktywności związane ze spędzaniem wolnego czasu na świeżym powietrzu. Kilka lat temu urządziliśmy (czytaj: mój mąż, gwoli jasności :)) przydomowe klimatyczne miejsce na ognisko. Kochamy przy nim siedzieć, wpatrywać się w iskierki i dym wędrujący ku niebu. Szkopuł w tym, że warzyw na kiju i aromatycznej karkówki na nim nie upiekę… A tak ubóstwiam grillowaną cukinię, upieczony miękki czosnek, który rozsmarować można na zgrillowanym chlebku, pomidorki z mozzarellą i zieloną aromatyczną gałązką tymianku, ziołowe masełko otulone aromatycznym kartofelkiem…ach rozmarzyłam się 🙂 Dlatego czas podjąć decyzje i z nią więcej nie zwlekać. Kupujemy grill! Tylko …jaki?!
Jaki grill wybrać?
Wbrew pozorom to nie jest taka prosta sprawa. W momencie, kiedy podjęliśmy decyzje o zakupie porządnego grilla, narodziły się pytania – jaki grill wybrać, który będzie dla nas idealny? Okazuje się, że grilli w sklepie jest jak mrówek w mrowisku 🙂 Takie, śmiakie i owakie. Jarek od razu scedował wybór na mnie – kup taki, jaki ci się podoba (no wiadomo! tak najwygodniej!). Więc poświęciłam dwa wieczory przeczesując mądre strony i sklepy online w nadziei, że znajdę ten jedyny, upragniony. Połknąwszy wszystkie rozumy, jako nowy super specjalista do spraw grillowania pomyślałam, że podzielę się z Wami wiedzą, którą chcąc nie chcąc posiadłam. I może przez to zyskacie na czasie i nie będziecie musiały tak jak ja szperać, podpytywać i szukać wiatru w polu 🙂
Po pierwsze musimy określić, co konkretnie potrzebujemy:
- grill na balkon np. do bloku?
- popularny grill na brykiet?
- a może grill gazowy?
Acha! I tu Was mam! Złapałam się na tym samym. Nie wiedziałam, co potrzebuję. i czego właściwie szukam. Bo grill to grill, prawda? 🙂
Marzenie o grillowaniu na balkonie – grill elektryczny
Tą pierwszą charakterystykę grilla dedykuję tym z Was, które mieszkają w bloku i marzą o sobotnim grillu, lecz nie mogą urządzić go w swoim ogródku w apartamentowcu czy na balkonie, ponieważ w Polsce jest zakaz używania otwartego ognia w tego typu miejscach. Czy jest na to rada? No pewnie! Wkawiarence.pl – ciocia dobra rada przychodzi z propozycją. Przyjrzyjcie się grillom elektrycznym.
Grill elektryczny można rozgrzać nawet do temperatury 300 stopni C, co pozwala na przyrządzanie na nich niemal każdej potrawy, nawet pizzy. Dodatkowo, dzięki tego typu urządzeniom grillowanie przestaje być zajęciem sezonowym – grill elektryczny pozwala nam cieszyć się smakiem ulubionych potraw o każdej porze roku.
Zalety grilla elektrycznego:
- łatwość obsługi
- koniec z przywierającym jedzeniem – w grillach elektrycznych tego problemu nie ma
- czyste grillowanie – bez ognia i dymu
- możliwość rozpalenia grilla nawet na balkonie w bloku
- komfort użytkowania
Jedyna przeszkodą może być dla niektórych osób cena i konieczność podłączenia do prądu. Ale w końcu coś za coś 🙂 Jako mieszkanka bloku, pewnie bym się na taki wariant skusiła.
Najpopularniejszy w Polsce – grill węglowy
Grille węglowe są tymi, które są stosowane przez Polaków najczęściej. Grille tradycyjne to możliwość popisania się umiejętnością ich rozpalania, co wcale nie jest łatwą sztuką – kto szybciej, kto sprytniej 🙂 Zresztą grilli węglowych jest w sklepach na pęczki, od koloru do wyboru – małe, duże, średnie, z pokrywą, okrągłe, z ławeczką, stojaczkiem, na kółeczkach….
Doczytałam się, że niektóre markowe grille są wyposażone w pokrywę, co dodatkowo rozwiązuje odwieczny problem mistrzów grillowania – kontrolę nad temperaturą oraz płomieniem. W pokrywie i w misie grilla znajdują się również specjalne otwory, dzięki którym możemy sprawdzać temperaturę wewnątrz. Podoba mi się taka opcja.
Natomiast jeśli nie należysz do amatorów rozpalania i dmuchania „suszarką”, możesz dokupić dedykowany do grilla komin do rozpalania. W takim kominie rozżarza się brykiet, który następnie wysypujemy na ruszt żeby się od niego zajął. Banał 🙂
Zalety grilla węglowego:
- cena
- tradycja
- mnóstwo różnych modeli
- mobilność
- nie wymaga podłączenia do prądu czy sprawdzenia poziomu gazu w butli LPG
W przypadku grilla węglowego skupmy się przede wszystkim skupmy się na aspekcie zdrowotnym. Pod koniec artykułu spisze Wam jeszcze 4 zasady zdrowego grillowania na tradycyjnym grillu. Co może ułatwi Wam podjęcie decyzji – jaki grill wybrać.
Grill gazowy – komfortowe grillowanie przez cały rok
Nigdy nie myślałam, że zainteresuje mnie grill gazowy. Aktualnie to nad nim się właśnie zastanawiam. Rozpalanie trwa dosłownie chwilkę. Można używać go przez cały rok, bo kto nam zabroni grillowania w zimie we własnym ogrodzie. Z grillem węglowym w mroźny dzień już nie byłoby tak łatwo, bo zanim go rozpalimy…. Grille gazowe podobnie jak węglowe i elektryczne dostępne są w wielu kształtach, wielkościach i wariantach kolorystycznych.
Z pewnością sceptycznie do grilla gazowego podejdą te z Was, które mają tradycyjne kuchenki gazowe. Ja takowej nie posiadam. Jestem zwolennikiem indukcji, co więcej gazu na swojej działce nie posiadam i mieć nie będę (brak możliwości doprowadzenia gazu). Przygotowanie potraw na grillu gazowym wygląda mniej więcej jak gotowanie na kuchni gazowej. Wystarczy odkręcić gaz i podpalić palniki, aby po chwili móc układać jedzenie na ruszcie. Możliwość regulacji płomienia sprawia, że mamy dodatkową kontrolę nad całym procesem smażenia.
Zalety grilla gazowego:
- Smak potraw z grilla gazowego jest zbliżony do potraw przygotowanych na grillu węglowym
- grill gazowy możemy potraktować jako całoroczną kuchnię,
- możliwość kontrolowania grillowania (temperatury)
- niski koszt grillowania (wystarczy napełnienie butli na stacji LPG, co podobno taniej wychodzi niż zakup węgla)
Musimy jednak w przypadku grilla gazowego zwrócić uwagę na jego ciężar. Nie spakujemy go tak łatwo na wyjazd jak mały przenośny grill węglowy. Cena również jest wyższa, ale za komfort trzeba zapłacić.
Tak więc – JAKI GRILL WYBRAĆ? Podjęłyście już decyzję? A może już kupiłyście i jesteście zadowolone ze swojego wyboru? Pochwalcie się w komentarzu.
Na koniec przedstawiam
4 zasady zdrowego grillowania na grillu węglowym
- najlepszy jest brykiet lub węgiel pochodzący z drzew liściastych i nie zawierający żywicy
- pamięta o ważnej zasadzie – podpałki są do podpalania! Pod żadnym pozorem, kiedy żar przygasa, nie używaj podpałek w formie płynnej, gdyż jego trujące opary przedostaną się wprost do grillowanej potrawy
- nigdy jako podpałek nie używaj domowych ścinek z gazet itp podobnie jak zwróć uwagę na podpałki kiepskiej jakości, które są mocno chemiczne
- nigdy nie idź na łatwiznę, sama przygotuj potrawę na grilla. Tym samym unikaj kupowania gotowego – przyprawionego mięsa na grilla. Trudno ocenić jego świeżość (tzw. 5 życiu kurczaka ), a dodatek substancji konserwujących i peklujących bardzo źle może wpłynąć na nasze zdrowie
Ja lubię grillowanie i całą tę otoczkę z nią związaną. Uwielbiam jeść i spędzać czas z rodzina i przyjaciółmi zwłaszcza w okresie lata na łonie natury. Jeżeli interesuje Was również grillowanie, a tak sądzę, skoro dobrnęłyście do końca artykułu, podsuwam Wam newsletter na który możecie się zapisać marki Weber, producenta i znawcy w sferze grillowania, w którym otrzymacie m.in. ekscytujące przepisy i przydatne wskazówki, porady i wiele ciekawych informacji.
Okey to teraz pozostaje mi podjąć decyzje – jaki grill wybrać 🙂 Jak uważacie?