kulki szczęścia czyli białe trufle z żurawiną i migdałami

białe trufle z żurawiną i migdałami

szczęście wpisane jest w każdym z nas. Tylko od nas zależy czy znajdziemy w sobie pokłady tego uczucia. Taka jedna z wielu kwintesencji naszego jestestwa.

czy chcemy być szczęśliwi ? czy zwycięży w nas markotność i malkontenctwo.

czy lepiej marudzić czy poszukać w sobie odrobiny tego co na co dzień jest fajne.

udawanie radości, na siłę, sensu nie ma. Normalność jest na wagę złota.

przeanalizowanie co fajnego w danym dniu – to ma sens. Bo jest cos takiego w dniu praktycznie każdym. Niekoniecznie wygrana w lotto, spadek po ciotce zza granicy. Tylko bzdura, mała rzecz. To cos co nas podbuduje.

jeśli już naprawdę nie ma nic takiego, to proponuję kilku szczęścia.

absolutnie nie fit i niekoniecznie dla tych co na ostrej diecie.

ale nie dam się oszukać, że można tak na stałe, że można przejść życie bez słodyczy. Bo co to za życie ?!

jedna biała mała kulka – nadwagi nie uczyni

białe trufle z żurawiną i migdałami

białe trufle z żurawiną i migdałami

zrobiłam po raz pierwszy jako przystawkę na chrzciny mojej najmłodszej. Posmakowały. / na temat chrztu napisałam Wam w poprzednim wpisie – klik /

taka jedna kulka do kawy wystarczy. Lub jak dla mnie – trzy. Bo lubię. Bardzo. Takie domowe raffaello z naturalnych składników z domieszką żurawiny. Nadaje kwaskowaty lekki posmak. Uwydatnia tego co w truflach najpyszniejsze.

przepis na białe trufle z żurawiną i migdałami

składniki:

– biała czekolada – 200 g

– suszona żurawina -100 g

– 1/3 puszki skondensowanego słodzonego mleka

– do 150 g płatków migdałowych / opcjonalnie wiórki kokosowe /

przygotowanie:

płatki prażymy na suchej patelni. Żurawinę zalewamy na 2-3 min wrzątkiem i kroimy na małe kawałeczki. Przygotowujemy kąpiel wodną / miseczkę nakładamy na garnek z kipiącą wodą / – wrzucamy połamaną biała czekoladę i mleko skondensowane. Gdy się składniki zmieszają dodajemy 100 gr pokruszonych płatków migdałowych i pokrojoną żurawinę. Mieszamy składniki i odstawiamy do wystygnięcia, po czym dajemy do lodówki na min 3-4 h. gdy zauważymy, że masa stężała wyjmujemy z lodówki i formujemy kuleczki np. wielkości oryginalnego raffaello. Obtaczamy w pozostałych płatkach migdałowych. Fajną alternatywa zamiast płatków są wiórki kokosowe. / na chrzciny dodatkowo obtoczyłam kilka gotowymi srebrnymi i złotymi kuleczkami – „blask pereł” dr.oetker, które w połączeniu z masa robią się mięciutkie / Odstawiamy białe trufle z żurawiną do lodówki na kilka godzin. Idealne do spożycia po 5-6 godzinach. Smacznego

białe trufle z żurawiną i migdałami

białe trufle z kokosem

białe trufle z migdałami

przystawka na słodko na chrzciny


pozostałe moje przepisy – znajdziecie w zakładce KUCHNIA


zapraszam do komentowania i subskrybowania –

jeśli mój blog, przypadł Ci do gustu – zapisz się na listę mailingową / – po prawej stronie bloga – SUBSKRYPCJA –  dzięki której będziesz otrzymywać bezpośrednio na maila nowe interesujące tematy z bloga /  lub dołącz do mnie na facebooku

pozdrawiam  — asia —



 

5 thoughts on “kulki szczęścia czyli białe trufle z żurawiną i migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *