uwielbiam zapach piernika, do tego stopnia, że mogłabym się w tym zapachu kąpać i oblewać jak perfumą  😆

przepisów na pierniki są tysiące i nie ma, co ukrywać – nie jest to najłatwiejszy wypiek.

jak upiec najlepsze pierniki

jak upiec najlepsze pierniki ?

– używaj bardzo dobrych składników – ot cała prawda! jeśli miód to najlepiej lipowy, jeśli w przepisie mamy masło, nigdy! nie zastępuj jej margaryną

– mąkę podgrzewaj leciutko w piekarniku przed wyrabianiem ciasta

– nie oszczędzaj na przyprawach, ale tez z nimi nie szalej – kardamon, anyż, imbir, cynamon – używaj w ilości zapisanej w przepisie

– nie podsypuj mąki podczas wyrabiania i wałkowania ciasta, używaj „oszczędnie”

– im cieńsze wykrawane pierniki tym niebezpieczeństwo, że stwardnieją na kamień i nam nie zmiękną. Odpowiednia grubość to od 0,5 cm – 1 cm

– piecz w piekarniku taki czas i w takiej temp.  ile jest zapisane w przepisie, nie przepiekaj, zazwyczaj 10-15 min to maksymalny czas w temperaturze 160 st. C

– najlepsze pierniki to te, które chwile poleżakują, nawet kilka tygodni. Jeśli jesteś spóźnialska / jak ja / przełóż zaraz po upieczeniu do szczelnej metalowej puszki i obłóż obierkami z jabłka, chłoną z nich wilgoć. Wymieniaj obierki co 1-2 dni. Ja dodatkowo dodaje kwiatuszki anyżu, aby pierniki chłonęły ich zapach. Zamiast jabłka, możesz użyć ćwiartkę cytryny, z tym, że będą miały leciutki cytrynowy posmak – idealne pierniczki, do polania cytrynowym lukrem. Ewentualnie możesz też obłożyć świeżo zrobione pierniczki, kawałkami razowego chleba


podrzucam Wam przepis na toruńskie pierniki. Jest to ściśle strzeżony przepis, więc to nie są oryginalne pierniki toruńskie, ale ich domniemana wersja.

toruńskie pierniki

różnica pomiędzy tradycyjnymi piernikami, a piernikami toruńskimi to mąka – w tym przypadku używamy mąki żytniej typu 720. Co więcej, nie używamy kakao, tylko leciutko przesmażamy miód z przyprawą piernikową, aby uzyskać łagodny karmel.

składniki na toruńskie pierniki:

  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 300 ml miodu kwiatowego / najlepiej płynnego lipowego /
  • starty anyż – na czubku łyżeczki
  • przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
  • soda – 1 łyżeczka
  • 1 jajko
  • 1 kieliszek wódki

przygotowanie toruńskich pierniczków:

mąkę delikatnie podgrzewamy w piekarniku, nie ma być gorąca, ale lekko ciepła. Miód podgrzewamy w garnku najlepiej z grubym dnem i dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do piernika. Leciutko przesmażamy na ciemny kolor. Dzięki temu, nie dodajemy do ciasta kakao.

roztrzepujemy jajko. Łączymy ciepłą mąkę z miodem, jajkiem, sodą, anyżkiem i kieliszkiem wódki. Wyrabiamy ciasto.

wałkujemy, oszczędnie podsypując mąką. Ja używam stolnicy i wałka silikonowego, dzięki którym w ogóle nie podsypuje mąki, jedynie leciutko oprószam mąką wałek. Ciasto powinno mieć 1 cm grubości.

wycinamy pierniczki jeden przy drugim i wykładamy na blache przykrytą papierem do pieczenia.

jeśli mamy wrażenie że ciasto się kruszy, lub jest zbyt twarde, wystarczy włożyć ciasto na momencik do piekarnika lub mikrofali. Nie powinno tak się stać, jeśli od razu zaczniecie wałkować i wycinać ciasteczka.

toruńskie pierniczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut / nie dłużej! / na temperaturę 160 st C

toruńskie pierniki pół godziny po upieczeniu twardnieją. Jeśli zależy nam na jak najszybszym ich zmiękczeniu i skruszeniu, wkładamy do puszki metalowej z obierkami jabłka, które wymieniamy co 1-2 dni. Po tygodniu powinny być miękkie, pyszne i aromatyczne. Wtedy możemy je dodatkowo przystroić.

toruńskie pierniki zazwyczaj polewam czekoladą.

składniki na polewę czekoladową na toruńskie pierniki / kiedy zmiękną /:

  • śmietanka kremówka 30% – 150 g
  • gorzka czekolada – 150g

czekoladę topimy w kąpieli wodnej i dolewamy śmietankę. Polewamy pierniczki, najlepiej kładąc je na kratce nad blachą, abyśmy nie mieli nadmiaru polewy na naszych toruńskich piernikach.

jak upiec najlepsze pierniki

najlepsze pierniczki

przepis na toruńskie pierniki

wszystko na temat pierników


jeśli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi bardzo miło, jeśli:
– przyłączysz się ze mną do dyskusji w formie komentarza
– udostępnisz ten wpis znajomym 

chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami z bloga?
polub mój profil na facebooku lub na instagramie lub zapisz się do subskrypcji  / znajdziesz po prawej stronie bloga /
– pozdrawiam Was cieplutko –  asia 
czy Ty też jesteś super mamą ? - www.wkawiarence.pl - wpis + akcja dla Was , link w Ig w bio ................ ................ #rodzina #siłą #razem #zawsze #moje #szczęście #szczesliwamama #tròjka #dziecko #lovemyfamily #happy #smile #poland #blog #nowypost #wpis #blogger #kuradomowa #mama #instamatka #fashion #home #instamatki #polishgirls #myson #and #daughters #instakids #sangotrade #matoworek