Sylwester tuż tuż. Można by już rozpocząć odliczanie godzin dzielących nas od Nowego Roku. Zaczynamy się zastanawiać co przyniesie. Nowe niespodzianki, nowe decyzje, nowe coś, może nowy ktoś. Nowy przełom, nowe postanowienia.
Niektórzy już przymierzają lub kupują nowe kreacje, aby wyglądać w ten dzień kończący coś, a zaczynający nowe coś – oryginalnie, może elegancko, a na pewno pięknie. Próbują nowe fryzury, malują paznokcie, biegają po domu w nowych butach co by w tej nocy pełnej hulanki i swawoli zbytnio nie obtarły.
Ale bywa i tak, że w domu zostajemy. Gości się spodziewamy. Jednak zmęczeni pichceniem przedświątecznym nie bardzo nam się chce, brak pomysłów i ogólny brak siły i chęci.
Może by tak coś na szybko, coś prosto. Ale też smacznie, zdrowo i wyszukanie.
No to mam ! Coś co zachwyci niejedno podniebienie. Zaspokoi głód, a jednocześnie urzeknie smakiem i wyjątkowością.
prosto, szybko i tanio – to moja dewiza.
chlebek śródziemnomorski
Składniki:
– 200 gr mąki pszennej
– 4 jajka
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 ml mleka
– 50 ml oliwy z oliwek / opcjonalnie oleju /
– suszone pomidory 12-15 szt
– 20 gr sera feta
– 10-15 oliwek zielonych
– pieprz
przepis na chlebek śródziemnomorski :
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, łączymy z jajkami. Miksujemy, mieszamy. Ja używam robota planetarnego, ale równie dobrze przysłuży nam się mikser. Najpierw na wolniejszych obrotach, powoli zwiększając prędkość. Dolewamy powoli oliwę i mleko. Miksując nadal przez około 30 sek. Dorzucamy pokrojone w małe kawałki suszone pomidory, oliwi i kawałki sera feta. Odrobina pieprzu na koniec. Sól niekoniecznie z uwagi na słony ser feta. Foremkę lub dwie / ja używam dwie mniejsze / smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy na 180 st na termoobiegu. Foremki z ciastem chlebowym pieczemy około 40 min, na ostatnie kilka min możemy przestawić piekarnik z termoobiegu na zapiekanie od góry i dołu aby otrzymać efekt złotawej błyszczącej skórki.
Czas jaki potrzebujemy na przygotowanie – 10 min + w piekarniku 40 min.
chlebek śródziemnomorski jest tak bogaty w składzie, że jako dodatek wystarczy jedynie masło, lub lekka pasta np pomidorowa.
chlebek śródziemnomorski idealny na sylwester, domówkę, coś na ząb
zapraszam do subskrybowania –
jeśli mój blog, przypadł Ci do gustu – zapisz się na listę mailingową lub dołącz do mnie na facebooku
pozdrawiam — asia —
lubię takie przepisy 🙂
a sylwestra również spędzam w domu, w gronie najbliższych
brzmi super 🙂 kusi mnie żeby zrobić. ale nie mam foremki ! 🙁
Asiu, tanie jednorazowe foremki możesz kupić nawet w biedronce
O jej… jak ja UWIELBIAM! Coś pysznego! 😉 Mam małą przerwę w pieczeniu chleba 😛 ciągle zapominam kupić odpowiednią mąkę 😛
Ale w sylwester na pewno zrobię – mam smalczyk, i ogóry kiszone. Może coś do tego domowej roboty się jeszcze znajdzie 😛
ten konkretny chlebek piekłam z mąki zwykłej tortowej pszennej 🙂
smalczyk i ogóry ? mmm…
Wygląda apetycznie, nigdy jeszcze nie piekłam chleba, chyba czas to zmienić.
bardzo prosty w przyrządzeniu, a smakuje wyśmienicie 🙂
świetny pomysł. Powiem szczerze, że pierwszy raz słyszę o takim chlebku. Myślę, że moi faceci go bardzo polubią
oby 🙂
polecam bo naprawde jest wyśmienity, idealny z samym masłem.
Pierwszy raz widzę taki wypiek 🙂