W mojej kuchni często gości tarta , a dlaczego ? Tarty są smaczne, proste w wykonaniu i co ważne szybko je można zrobić przy minimum wprawy. Ja uwielbiam tartę na kolację, w towarzystwie lampki wina. A tu najbardziej pasuje białe półsłodkie lekko musujące – rewelacja !
Przedstawię Wam 2 moje ulubione tarty, jedna w wersji ze szpinakiem, a druga z pomidorami tzw pizza francuska, idealne i proste danie do podania – ciepła kolacja w 30 minut

tarta ze szpinakiem

  • składniki :
    1,5 szklanki mąki
    ½ kostki masła / margaryny [ ewentualnie olej ]
    1 jajko
    2-4 łyżki zimnej wody
    sól, pieprz kolorowy
    feta / biały ser [ dla zwolenników na słono – polecam fetę ]
    czosnek
    szpinak [ może być mrożony – ½ opakowania ]

wykonanie:
mąka + woda + jajko + sól = ciasto, nie ugniatamy za długo, po czym wkładamy do lodówki na min. ½ godziny. [ często wykonuję ciasto z podwójnej porcji i 1 część wkładam do zamrażarki i mam gotowe na raz następny ] W międzyczasie na rozgrzaną patelnię na odrobinę oleju wrzucamy rozgnieciony przez praskę czosnek, po chwili szpinak. Czekamy aż woda odparuje w przypadku szpinaku mrożonego. Dodajemy pieprz kolorowy, sól, [ w przypadku wyboru sera feta proponuje już soli nie dodawac ], następnie po zdjęciu patelni z ognia mieszamy szpinak z serem. Ciasto wykładamy do foremki, [ ja preferuję foremki silikonowe, w tym przypadku okrągła o średnicy 20 cm ], na wierzch dajemy szpinak z serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 20 minut. I gotowe.
Smacznego !

 

tarta wykonanie

 

składniki na tartę

tarta ze szpinakiem

smacznego !

tarta  z pomidorami 

na cieście francuskim tzw pizza francuska

  • składniki :
    ciasto francuskie
    pomidory w puszce
    cebula
    oliwki [ + opcjonalnie kapary ]
    koncentrat pomidorowy
    sól, pieprz kolorowy, bazylia, tymianek

wykonanie:
na rozgrzana patelnie z odrobiną oleju wrzucamy pokrojona w piórka cebulę, należy ją zeszklic nie smażyc, dodajemy pomidory, po chwili koncentrat pomidorowy, sól, pieprz kolorowy, bazylię i tymianek, a pod koniec przekrojone na pół oliwki [ kapary ]. Czekamy aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Nakładamy do foremki [ ja używam okrągłej o średnicy 20 cm ] ½ ciasta francuskiego, nakłuwamy widelcem dziurki aby nam zbyt nie urosło, następnie wylewamy nasz sos i ponownie drugą część ciasta francuskiego, i sklejamy boki. Robimy delikatną kratkę na wierzchu i możemy posmarowac roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. I gotowe.
Smacznego !

 

tarta składniki

DSC00028

tarta z ciasta francuskiego


tarta jest tak prosta i smaczna, że nie sprawi nikomu problemu jej wykonanie

polecam – tarta ze szpinakiem, tarta z pomidorami

 

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: