Czekoladowe babeczki z kremem angielskim

Przepis na świąteczne czekoladowe babeczki z kremem angielskim to doskonały pomysł nie tylko na Boże Narodzenie. Czekoladowe babeczki z kremem pachnące migdałami, piernikiem z odrobiną kardamonu, to alternatywa na małe co nieco na każdą okazję. Ukryte we wnętrzu każdej czekoladowej muffiny rodzynki i rozpuszczone kawałeczki czekolady, a na wierzchu lśniąca polewa na bazie kremu angielskiego. Potrafisz się oprzeć? Bo ja nie 🙂 

czekoladowe babeczki z kremem

Co jak co, ale muffiny czyli po naszemu babeczki są u mnie w domu nr 1. Z okazji Świąt jednak ogłosiłam – żadnych jabłek! Tradycyjne muffiny z jabłkiem robię chyba non stop! Borys przychodzi ze szkoły i rzuca wyzwanie: mamo upieczesz na jutro muffiny z jabłkiem? 4 kolegów zamówiło. Ups! Jednak to cieszy taką prostą babinę jak ja. I to jak bardzo! Więc piekę babeczki z jabłkami po nocach , aby syn miał zamówione 9 szt + 3 szt dla siebie  😆

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia zapowiedziałam coś nowego. Świąteczne czekoladowe babeczki z kremem angielskim ze szczypta kardamonu, rodzynkami i kawałkami czekolady. Zainspirowałam się przepisem na piernikowe muffiny ze strony przepisy.pl  Minimalnie zmodyfikowałam przepis i zrobiłam do nich krem.

strona z przepisami przepisy pl

Uwierzcie mi, że czekoladowe babeczki z kremem angielskim pachną nieziemsko – aromat piernika i migdałów w połączeniu z czekoladą i kremem… Niebo w gębie!

Czas przygotowania muffin to zaledwie kilka minut. Ot, mieszamy osobno suche i mokre składniki, łączymy i wylewamy do papilotek. Pieczemy i gotowe 🙂 I właściwie to już by wystarczyło.

Dla osób które lubią coś więcej, polecam wspomniane świąteczne czekoladowe babeczki z kremem angielskim z czekoladą. Krem jest minimalnie pracochłonny, ale nie jest trudny. Za minimum pracy otrzymujemy niebiański, rozpływający się w ustach krem czekoladowy.

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE

CZEKOLADOWE BABECZKI

Z KREMEM ANGIELSKIM 

czekoladowe muffiny z kremem

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BABECZKI:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżka kakao
  • pół tabliczki czekolady
  • garść rodzynek /żurawiny lub śliwek kalifornijskich/
  • 2 szklanki mleka mleka
  • 9 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego/ waniliowego/

PRZYGOTOWANIE CZEKOLADOWYCH BABECZEK:

Zrobienie babeczek jest niezwykle proste. W 1 misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre,  po czym łączymy całość, z wyjątkiem rodzynek i czekolady, które dodajemy już po wylaniu ciasta do papilotek. Rodzynki najlepiej zalać odrobiną wrzątku, aby zmiękły. Z podanej porcji zawsze wychodzi mi 35 babeczki. Używam silikonowych foremek, ciasto wylewam do połowy wysokości.

Foremki z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika (ja zwykle ustawiam opcję góra-dół) 180 st. Czas pieczenia 18-20 min. Można sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe. Jeśli delikatnie mokre, ja już nie włączam ponownie piekarnika, tylko zostawiam na 3-5 min w uchylonym piekarniku.

Czekoladowe babeczki doskonale smakują solo. Jednak, kiedy ozdobimy je lśniącym kremem… hm… niebiańska rozkosz. Rodzynki wewnątrz nadają takiego fajnego kontrastu smakowego, a czekoladowy krem to kwintesencja, elegancja i rozkosz dla podniebienia.

czekoladowe babeczki z kremem

Krem angielski na świąteczne czekoladowe babeczki przygotowuję na bazie kremu angielskiego, czyli połączenia żółtek i ciepłego mleka. Wykonanie jest proste i można obrać tu dwa warianty. Zdecydować się na klarowną lśniącą „maseczkę” na muffiny lub gęsty i wysoki krem, który można uformować w kształcie stożka.

Z uwagi na fakt, że jest dużo czekolady i w babeczkach i w kremie, wolę pierwszy wariant, aby nie przesadzić ze słodyczą. Robię rzadki krem angielski z czekoladą, ale bez śmietanki kremówki, którą zastępuję o wiele mniej kaloryczną żelatyną. Przy czym wolę opcję, kiedy krem trzyma się babeczki i z niej nie spływa.

SKŁADNIKI NA KREM ANGIELSKI DO ŚWIĄTECZNYCH CZEKOLADOWYCH BABECZEK:

  • 4 żółtka
  • 450 ml mleka
  • 60 gr cukru pudru
  • 320 g czekolady
  • żelatyna 10 g (2 płaskie łyżeczki)
  • odrobina wrzątku

Powyższe składniki są na masę o gęstej konsystencji.

W okresie Świąt, kiedy mamy pod dostatkiem różności, słodkości i smakowitych delicji, ja przygotowuję masę z mniejszej ilości składników i nie robię zbyt gęstego kremu. Raczej oblewam moje świąteczne czekoladowe babeczki, a nie tworzę mini torcika. Proporcje poniższe utworzą minimalnie słodszą wariację ale dużo mniej nakładam kremu na babeczkę. Ma ona konsystencję bardziej jak lśniąca galaretka niż sztywny krem.

  • 2 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 60 gr cukru pudru
  • 180 g czekolady
  • żelatyna 10 g (2 płaskie łyżeczki)
  • odrobina wrzątku

uwagi:

  1. Jak zapewne zauważyłyście (chyba, że nie 😉 ) jest to nieco zmodyfikowany przepis na krem angielski. Po pierwsze jest to wersja czekoladowa, a po drugie ja używam żelatynę, a nie śmietankę kremówkę 36%.
  2. polecam użycie mleka minimum 2%. Próbowałam kiedyś zrobić z mleka, które przynosi syn ze szkoły w małych kartonikach. Miałam wrażenie, że mieszam białą wodę i musiałam dołożyć cukru.

PRZYGOTOWANIE KREMU DO  BABECZEK CZEKOLADOWYCH:

Żelatynę zalewamy odrobina wrzątku. Mieszamy i odstawiamy aby zastygła.

Mleko zagotowujemy.

Żółtka miksujemy z cukrem.

Mniej więcej połową gorącego mleka zalewamy masę jajeczną. Pomału, mieszając aby się nie zważyło. Następnie wlewamy do pozostałego mleka. Mieszamy. Idealny krem powinien oblepić delikatnie łyżkę i z niej lekko spływać. Jeśli przejedziemy po zewn. stronie łyżki palcem, powinien mieć kremową , delikatną konsystencję.

Całością zalewamy pokruszoną czekoladę, czekając około 1 minuty, aby się ładnie „zaprzyjaźniło”. Całość łączymy. Żelatynę lekko podgrzewamy, aby uzyskać wodnistą konsystencję (na zagotowujemy! bo stracimy cały atutu produktu) i dolewamy do naszej czekoladowej masy.

Ostatni etap do przykrycie kremu dokładnie folia spożywczą w kontakcie tzn. tak, aby dotykała krem. Schładzamy w lodówce.

przepis na świąteczne babeczki

ETAP OSTATNI WYKONANIA CZEKOLADOWYCH BABECZEK Z KREMEM ANGIELSKIM

Schłodzone czekoladowe babeczki ozdabiamy kremem angielskim

Krem wkładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na babeczki. Gotowe, można włożyć na chwile do lodówki, gdyż krem zwykle pod wpływem ciepła naszych rąk w rękawie – się nagrzewa.

Świąteczne czekoladowe babeczki z kremem angielskim można ozdobić owocami, świetnie pasują cząstki pomarańczy, czerwone porzeczki czy złote i srebrne drobinki.

przepis na świąteczne babeczki z kremem angielskim

przepis na świąteczne babeczki z kremem czekoladowym

świąteczne muffiny z kremem czekoladowym

czekoladowe babeczki z kremem

 



Polecam również półsłodkie serowe muffiny z żurawiną (klik)

muffinki serowe


 

 

 

 

 

Mam nadzieję, że troszkę Was skusiłam 🙂 Babeczki mają ten plus, że chętnie sięgają po nie dzieci, w porównaniu z tradycyjnymi ciastami. A tak przyjemnie nam na duszy, kiedy staramy się coś upiec, a nasze dziecko z przyjemnością pałaszuje. A dokładnie tak właśnie jest, w przypadku czekoladowych babeczek z kremem angielskim.

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: