Mam dla Ciebie obłędny przepis z błonnikiem, probiotykiem i prebiotykiem. W dodatku cudownie pyszny. Idealny jako przekąska! Zapisz sobie ten przepis i korzystaj z niego jak najczęściej.
Domowe batony energetyczne
To są najzdrowsze domowe batony, które dostarczą Ci dużo energii!
A co więcej, są doskonałe na Twoje jelita bo zawierają dużo błonnika, probiotyk i prebiotyk.
Domowe batony energetyczne
Domowe batony energetyczne z błonnikiem, probiotykiem i prebiotykiem zrobisz w 5 minut. Włóż je tylko do lodówki na 3-4 godziny i delektuj się ich pysznym smakiem.
Już nigdy nie sięgniesz po wątpliwej jakości gotowe batony energetyczne ze sklepu !
Zdrowe domowe batony energetyczne z błonnikiem, probiotykiem i prebiotykiem są pełne zdrowych składników. Przede wszystkim w ich skład wchodzą płatki owsiane, orzechy, suszone owoce, probiotyk – ŻYWE KULTURY BAKTERII KWASU MLEKOWEGO, błonnik rozpuszczalny, prebiotyk.
Zdrowe domowe batony energetyczne – składniki:
PŁATKI OWSIANE – wspierają zdrowie serca, układu pokarmowego, skóry oraz odporność organizmu, stanowią bogate źródło węglowodanów, który stanowi doskonale źródło energii.
ORZECHY – zawierają składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, selen. Polecam w przypadku zdrowych domowych batonów – nerkowce, które dostarczają przeciwutleniającej witaminy E oraz cynku – substancji niezbędnych dla zachowania zdrowej skóry.
DAKTYLE – stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego, ułatwiającego trawienie i oczyszczającego organizm. Daktyle zawierają w sobie bardzo dużo potasu, który pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni przed nadciśnieniem tętniczym.
RODZYNKI – poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają osteoporozie. Rodzynki zawierają także jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. A co więcej, poprawią naszą koncentrację, przyspiesza procesy myślowe oraz ułatwia zapamiętywanie informacji.
SYROP KLONOWY – jest świetnym zamiennikiem cukru i innych substancji słodzących, nie brak w nim witamin i składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, fosforu czy manganu.
MASŁO ORZECHOWE – Korzystnie wpływają na pracę układu krwionośnego – ponieważ zawierają przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz omega-6, dzięki różnorodnej zawartości aminokwasów wpływa korzystnie na nasz cały układ nerwowy, duża zawartość błonnika, wpływa na prawidłową pracę jelit, a sycący charakter masła orzechowego może zmniejszać ochotę na podjadanie, orzechy arachidowe zawierają również argininę, która przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych i wspiera prawidłowy przepływ krwi.
I Uwaga – mój tajemny składnik – COLON C
Dlaczego po niego sięgam?
Dzięki COLON C moje zdrowe domowe batony energetyczne są idealne wyposażone we wszystkie składniki, które potrzebuje mój organizm.
Colon C to unikalne połączenie wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego (aż 86%), prebiotyku oraz żywych kultur bakterii kwasu mlekowego z technologią LAB2PRO™, technologii podwójnego powlekania, która wielokrotnie zwiększa przeżywalność bakterii i zapewnia tym samym skuteczność działania w świetle jelita.
Jak działa Colon C?
Błonnik zawarty w produkcie wiąże wodę w przewodzie pokarmowym, wielokrotnie zwiększa swoją objętość pobudzając tym perystaltykę jelit, dzięki czemu następuje regularne przesuwanie wypełniającej je masy i regularny rytm wypróżnień.
Zdrowe domowe batony energetyczne – PRZEPIS
Składniki na domowe batony:
- 150 g płatków owsianych, które namaczamy w gorącej wodzie
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 4 daktyle
- garść rodzynek, które moczymy kilka min w gorącej wodzie
- 1 łyżka oleju
- Tabliczka gorzkiej czekolady – najlepiej powyżej 60% kakao
- Colon C – 2 czubate łyżeczki
Przygotowanie zdrowych batoników energetycznych:
Płatki owsiane kilka minut moczymy w gorącej rodzie, podobnie jak rodzynki.
Podgrzewamy w niewielkim garnku 1/2 łyżkę oleju, 3 łyżki masła orzechowego i 3 łyżki syropu klonowego. Mieszając, łączymy składniki. Masa wystarczy jak będzie tylko lekko ciepła.
Daktyle drobno siekamy.
Wszystkie składniki łączymy, dosypując 2 czubate łyżeczki Colon C.
Wykładamy gotową masę do pojemnika.
W między czasie w garnku roztapiamy tabliczkę gorzkiej czekolady, dodając ½ łyżki oleju, którą następnie polewamy naszą gotową masę owsiano-orzechowo-owocową.
Pojemnik wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny.
Kroimy na kawałki.
SMACZNEGO!
Materiał powstał we współpracy z producentem Colon C
Zdrowe domowe batony energetyczne to źródło błonnika rozpuszczalnego, źródło witamin, białka i protein.
Twoje jelita będzie Ci wdzięczne za domowe batony energetyczne
przepis WOW ! Zapisuje sobie i z chęcią skorzystam
Zawsze staram się coś zdrowego podjadać, ale różnie z tym bywa, Najczęsciej to jakaś słodycz. Z chęcia batony wypróbuję 🙂
Przepis rewelacja 😀 uwielbiam takie pyszności zdrowe, a podjadać to u mnie często jest coś słonego – krakersy, orzeszki, paluszki, chipsy-niestety :-/
Płatki kukurydziane a przepis na batoniki chętnie wypróbuję pozdrawiam serdecznie Sylwia
Przepis chętnie wytestuję. Co lubię podjadać jabłka soc,yste i chrupiące, paluszki i ,,mieszankę studencką,,
U mnie na biurku przy komputerze najczęściej stoją do pochrupania orzeszki ziemne i pestki dyni, ale to d jakiegoś czasu. Wcześniej zwykle były paluszki 🙈 Przepis podsyłam córce, ostatnio ma fazę na przygotowywanie zdrowych przekąsek, najlepiej z dużą zawartością białka.