Domowy kisiel domowy to idealny deser, kiedy mamy pod ręką garść owoców lub gesty sok przecierowy. Świetny na niezobowiązujące małe co nieco w zaciszu domowym, ale też exclusive na deser dla gości np. po obiedzie. Lekki, owocowy, zdrowy i po prostu pyszny.
Domowy kisiel owocowy najbardziej nam smakuje z malin lub mieszanki malin z borówkami. Jednak możecie go zrobić z dowolnych owoców lub gęstego soku. Moje dzieci są jednak wybredne i nie lubią pesetek z malin, dlatego napiszę Wa, jak ja je likwiduję 🙂
Nasz domowy kisiel owocowy jest prosto z malin z krzaczka z ogrodu. Dużą garść malin wrzucam do wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki czemu, eliminuję wszelkie pestki. Dlatego domowy kisiel jest identyczny z tym, z torebki, ale o niebo zdrowszy!
Mój deser to spora porcja, bo dla 5 osób, więc jeśli nie potrzebujecie takiej ilości podzielcie wszystkie składniki na połowę.
– PRZEPIS NA DESER Z OWOCÓW –
– DOMOWY KISIEL OWOCOWY –
SKŁADNIKI:
- 3 kubki malin lub innych owoców np brzoskwiń pokrojonych w kawałki
- 3 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KISIELU:
Owoce wrzucamy do wyciskarki wolnoobrotowej. Jednak jeśli jej nie posiadacie, wrzućcie swoje owoce do garnka z pół szklani wody i zagotujcie. Kiedy zmiękną po prostu zblendujcie.
Gotowy przecier owocowy zalewamy 2 i pół szklanki wody i zagotowujemy z max 4 łyżkami cukru (w zależności jak bardzo lubicie słodki kisiel owocowy).
W pozostałej wodzie rozmieszamy 4 łyżki mąki ziemniaczanej.
Kiedy owoce zaczną wrzeć wlewamy identycznie jak w tradycyjnym kisielu z torebki – wodę z mąką.
Mieszamy i gotujemy do 2 minut.
Domowy kisiel owocowy powinien mieć taką sama konsystencją jak ten gotowy ze sklepu. Jeśli macie zbyt soczyste owoce, zawsze możecie dołożyć mąką ziemniaczaną.
Życzę Wam pysznego domowego kisielu owocowego!