Czy wykorzystywałyście kiedykolwiek czarny bez w swojej kuchni? Ten pięknie pachnący białym kwiecień, a później obsypany kiściami niemal czarnych kuleczek krzew jest doskonały w kwestii budowania odporności.  Tej jesieni jestem ambasadorem kampanii „Jedz owoce i warzywa” stąd mój pomysł na szybki przepis – dżem na poprawę odporności z czarnego bzu i jabłek.

dżem z czarnego bzu na przeziębienie - czarny bez na poprawę odporności

Jestem zwolennikiem budowania odporności przez cały rok. Nie mniej jednak, unikam suplementów diety. Bogactwo witamin czerpię z owoców i warzyw. Koniec września i początek października to doskonały okres na przygotowanie przetworów z czarnego bzu. Co więcej, może to być świetna zabawa dla całej rodziny połączona ze spacerem na świeżym powietrzu. Warto wybrać się z dziećmi na poszukiwanie dziko rosnących krzaków czarnego bzu i wspólnie go zrywać. Przy czym należy pamiętać, że owoców czarnego bzu nigdy nie spożywamy na surowo. Całe jego dobro pojawia się dopiero po przegotowaniu. Czarny bez to bogactwo kwasów organicznych, kwasów tłuszczowych, flawonoidów, witaminy C i z grupy B oraz minerałów takich jak potas, miedź, cynk, fosfor. Owoce tej rośliny wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, immunomodulujące, napotne, wykrztuśne i przeciwdrobnoustrojowe. Dlaczego więc nie skorzystać z darów płynących prosto z natury?

Dżem na poprawę odporności z czarnego bzu

Dżem z czarnego bzu i jabłek

porcja na 2 słoiczki:

– 5 dorodnych kiści czarnego bzu

– 2 małe kwaśne jabłka

– 3 łyżki ksylitolu, opcjonalnie – cukier

– 1 łyżka octu jabłkowego

Po zebraniu dojrzałych owoców czarnego bzu, oddzielamy je od gałązek i umieszczamy w garnku. Wykorzystujemy tylko w pełni dojrzałe owoce. Zagotowujemy. Następnie dodajemy ksylitol/cukier, oraz pokrojone w cząstki jabłka i 1 łyżkę octu jabłkowego. Całość zagotowujemy.

Jeżeli mamy ochotę przygotować większą ilość dżemu z czarnego bzu i jabłek i odstawić go na zimę, polecam wekowanie wyparzonych słoiczków lub przekładanie gotującego się dżemu i przewracanie słoików do góry dnem. Trzeci równie prosty sposób to dodanie 2 łyżeczek żelfixu, który zapobiegnie pleśnieniu owoców.

przepis na doowy dżem z jabłek i czarnego bzu

[Kampania finansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw].

Własnoręcznie przygotowany dżem smakuje idealnie do naleśników, gofrów i pancakes i równocześnie to świetny sposób na budowanie dobrych nawyków żywieniowych. A dodatkowo dżem z czarnego bzu poprawia odporność

 

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: