Idealna zupa pomidorowa, jaką kiedykolwiek jadłam i ugotowałam. Nie zadzieram nosa, stwierdzam fakt. A zup pomidorowych próbowałam już setki. Dlatego dzielę się z Wami przepisem na najlepszą zupę pomidorową. Bo przecież królowa zup jest tylko jedna 🙂 

najlepsza zupa pomidorowa

Będąc na studiach w Krakowie znałam chyba wszystkie bary mleczne, a w nich zupy pomidorowe. Wiedziałam, co i w której się mogę spodziewać. Móż mąż zawsze powtarza, że zanim mnie poznał, zup nie jadał, żadnych. Ewentualnie od święta rosół i barszcz. [ Pochlebia mi ha ! ] Jak już wiecie, lubię kuchenny misz masz i łączenie smaków. Jednak w przypadku tej konkretnej zupy pomidorowej się nie popiszę, bo nie ja skomponowałam jej główny składnik.

Dostałam od mojej mamy domowy przecier pomidorowy. Ugotowałam na nim zupę i zachłysnęliśmy się jej smakiem. Idealna! Królowa! Najlepsza! Idealna zupa pomidorowa ! Tajemnicą nie są tu przyprawy, a przecier pomidorowy.

Przecier pomidorowy na najlepszą zupę pomidorową robi się bardzo szybko i łatwo.

Za niespełna 20 zł możecie przygotować teraz, we wrześniu –  około 9 słoików półlitrowych przecieru pomidorowego na zimę! I rozkoszować się jej aromatem i smakiem, kiedy mróz za oknem. Co ważne – wykonuje się bardzo szybko. Domowy prosty i pyszny przecier jest idealny zarówno do zupy pomidorowej jak i do spagetti. 


IDEALNA ZUPA POMIDOROWA

SKŁADNIKI:

  • domowy przecier pomidorowy /przepis poniżej/
  • tradycyjne warzywa: 2 marchewki, por, cebula, mały seler, 2 pietruszki /korzeń/
  • pół garści ziół prowansalskich
  • łyżeczka lubczyku w proszku / bardzo lubię korzeń z lubczyka w proszku/
  • sól i pieprz do smaku
  • woda około 3 l
  • opcjonalnie jogurt naturalny lub śmietana
  • ryż lub kluseczki / według preferencji /

Przygotowanie – jak każdej zupy. Obieramy i gotujemy warzywa wraz z lubczykiem. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i zioła, sól, pieprz. Blendujemy na krem. Najlepsza zupa pomidorowa wybornie smakuje z ryżem lub drobnymi kluseczkami. My bardzo lubimy z łyżką śmietany lub jogurtu. W wersji „luksusowej” zupa pomidorowa obłędnie smakuje z plasterkami mozzarelli.


domowy przecier pomidorowy na zupę i spagetti

DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY

prosty i pyszny przepis

SKŁADNIKI na około 9 słoiczków półlitrowych:

  • 5 kg pomidorów – najlepsze lima / aktualnie po niecałe 2 zł za 1 kg /
  • 5 papryk czerwonych
  • 1 papryczka chili
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 pęczek świeżego tymianku lub około 3 łyżki suszonego
  • 5 cebul
  • 1 szklanka oleju
  • 10 liści laurowych
  • sól, pieprz

Przygotowanie domowego przecieru pomidorowego na idealną zupę pomidorową lub do spagetti:

Cebule obieramy, kroimy w półplasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię na 1 łyżkę oleju. Czekamy aż się zeszkli /nie smażymy!/. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Pomidorki należy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy je na 2-3 części. I wrzucamy do garnka / ja użyłam garnka 5 litrowego i ledwo całość zmieściłam/.

Całe papryki wkładamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 st C. Dzięki temu łatwo zdejmiemy z nich skórkę i wydobędziemy dodatkowe walory smakowe i zapachowe.

Dokładamy do garnka pozostałe składniki: papryki pokrojone w kawałki, pęczek pietruszki, tymianek, 1 cała papryczkę chilli, liście laurowe, 1 szklankę oleju, 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu. / w razie potrzeby można dosolić/.

Dusimy całość, aż do miękkości.

Wyjmujemy liście laurowe i papryczkę chilli.

Całość należy zblendować i jeszcze raz zagotować. Gorącym przecierem pomidorowym napełniamy słoiki.

Na koniec, aby przetrwały nam do zimy, musimy słoiki spasteryzować, około 30 – 40 minut.

Oczywiście jeśli zazwyczaj gotujecie zupę na 2-3 dni użyjcie litrowych słoików.


domowa zupa pomidorowa

Życzę Wam przyjemnego gotowania. Ja się skusze na przygotowanie kolejnej porcji słoików przecieru pomidorowego na zimę, bo jesteśmy rodziną bardzo pomidorową. Jest to również oszczędność i duża dawka zdrowia. Jest to dla nas zdecydowanie ! Idealna zupa pomidorowa.

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: