Jajka z pomidorami, kiełbasą, papryką, ziołami to szakszuka. Idealne danie z jajek i pomidorów na śniadanie, na drugie śniadanie, a nawet na obiad. Wystarczy nieco pokombinować, a zwykła jajecznica już nie jest typowym daniem, które serwujemy od lat. Co więcej, jest niesamowicie sycąca i po prostu … pyszna! A jak pachnie…
Wrzesień, czas kiedy musimy więcej i szybciej. Nie zawsze mamy nadstan wolnych minut, aby o 7 rano przyrządzić pyszne śniadanie. W pośpiechu połykamy kanapkę, przepijając kawą, która co nieco do tej kromki z szynką i serem nie pasuje. Co więcej, to średnio ciekawe śniadanie.
Dlatego najczęściej obieram wariant, że coś ciekawego, odżywczego, nadającego energii robię dla dzieci, a swoje śniadanie przekładam na czas, kiedy wracam do pustego domu, po obwózce mojego młodego towarzystwa do przedszkoli i szkoły. I wtedy wpadam w szał kuchenny! Bo brzuch burczy tak, że myśli inne spadają na plan czwarty lub szósty.
Ostatnio jestem zakochana w SZAKSZUCE. Robię ją dosłownie w 15 minut. Jest też świetnym wariantem na drugie śniadanie, a nawet na obiad. Są to jajka z pomidorami oraz papryką, kiełbaską, ziołami typu oregano, bazylia. Danie smakuje wybornie i nie potrafię mu się oprzeć.
Jest to danie niemal idealne na słotę jesienną i zimową porę. Daje kopa do działania, niesamowicie syci, a jak pachnie…!
JAJKA Z POMIDORAMI NA ŚNIADANIE SZAKSZUKA
Duża porcja dla 2 osób
- 3 jajka
- 2 średnie pomidory
- masło – około pół łyżki stołowej
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: oregano, bazylia
- 1 średnia czerwona papryka
- pół laski dobrej nietłustej kiełbasy
- sól, pieprz czarny lub kolorowy do smaku
Przygotowanie szakszuki:
Rozgrzewam patelnię i roztapiam masełko na które wrzucam pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Następnie dorzucam pokrojoną w plastry lub kosteczkę kiełbasę oraz 1/2 czerwonej papryki (drugą połówkę zostawiam sobie zawsze do pochrupania na surowo i kładę na wierzch na gotową szakszukę). Obsypuje oregano i bazylią. Dodaje również pieprz i sól. Wszystko mieszam.
Kiedy kiełbaska i papryka zmiękną, dodaje pokrojone w kostkę pomidory. Mieszam i zwiększam moc kuchni (podkręcamy gaz), dzięki czemu sok z pomidorów szybciej wyparuje, a my otrzymamy fajną konsystencję. Nie mieszam już, aby nie zrobiła się „papka”. Zostawiam w ten sposób patelnię na około 4 minuty.
Na wierzch wbijam jajka (nie mieszam!), odrobine solę. Całość przykrywam, aby jajka ładnie się ścięły. Czekam 3-4 minuty. Kiedy biało będzie ładnie ścięte, danie z jajek i pomidorów na śniadanie czyli szakszuka jest gotowa.
Świetnie do szakszuki pasuje bułeczka typu kajzerka.
smacznego!
Jeśli spróbujecie jajka z pomidorami na śniadanie – szakszukę – dajcie znać w komentarzu, czy Wam posmakowało 🙂
No i zrobiłam się głodna! 🙂
Szczszczk hehe. Bardzo ciekawa propozycja na śniadanie/kolacje. Osobiście nie lubię jeść jajek, ale zaproponuję mężowi. Wygląda bardzo smakowicie. Chyba ten przepis nie pochodzi z Polski hehe?
Zgadza się, to nie jest typowe polskie danie 🙂
Klasyk. Cała rodzina bardzo lubi 🙂
Może niekoniecznie na śniadanie, ale z chęcią tego spróbuję 🙂
Wygląda naprawdę pysznie 🙂