dziś tak na szybko, bo to tylko ciastko. Tylko, lub aż, bo moje ulubione, z dzieciństwa. Z rabarbarem, z pianką z białek na kruchym cieście posypane kruszonką.Mama i babcia je robiły więc i ja robię. Bo dom powinien pachnieć świeżym ciastem lub rosołem niedzielnym. Zwłaszcza w te wolne dni, kiedy jesteśmy razem. To buduje więzi. A dziś one są tak istotne. Kiedyś tak wszyscy nie wylatywali ze swych gniazd, dziś jest to nagminne. A kiedy już się tak stanie, fajnie jak są wspomnienia, zapamiętany zapach. Coś do czego ciągnie, gdzie chce się wracać. Miejsce, które wyryte zostaje w sercu, na zawsze zapamiętane. Ja tak miałam i chcę aby i moje dzieci tak miały. A mieć ciastko i zjeść ciastko to trochę różnica. To tak jakby postawić coś przed sobą, a już nie dotknąć, nie poczuć. Co mi z patrzenia, kiedy dotknąć, nie mogę, spróbować… to tak jakbym miała fotografię mojego dziecka, a nie mogła przytulić, pokołysać, wycałować. No bezsensu. Wolę zjeść, poczuć zapach, dokonać oceny . I Wam je polecam. Szybko i pysznie i … tak domowo, na kruchym cieście z rabarbarem
przepis na kruche ciasto z rabarbarem
składniki:
• 400 g mąki
• 150 g cukru
• 200 g miękkiego masła
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 żółtka
• 2-3 łyżki gęstej śmietany
składniki mieszamy / ja zawsze w robocie planetarnym 2 min i gotowe 🙂 /, zawijamy w folię i do lodówki na min 30 min
Foremkę / blachę / moja ma wymiary 25 x 36 cm / smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wylepiamy ciasto, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 st na około 25 min, aby leciutko zbrązowiało.
Przepis na kruszonkę na ciasto
składniki:
• 200 g mąki
• 150 g masła
• 120 g cukru
• aromat np. waniliowy / opcjonalnie – cukier waniliowy /
wyrabiamy ze składników ciasto i również wstawiamy do lodówki
w między czasie przygotowujemy rabarbar. Dusimy na patelni z cukrem. Lekko przestudzoną masę rabarbarową / sok odlewamy / wykładamy na również lekko przestudzone, upieczone ciasto.
piana z białek
składniki:
– 4-6 białek
– szczypta soli
– szczypta mąki ziemniaczanej
– 4 – 6 łyżek cukru pudru
idealna piana z białek powinna być sztywna, nie wylewać się z miski. Białka podczas ubijania kiedy zaczynają zmieniać konsystencję można posolić i dodać szczyptę mąki ziemniaczanej. Pod koniec dodajemy cukier. Kończymy ubijać pianę z białek na najwyższych obrotach miksera / robota.
ubite białko wykładamy na ciasto z rabarbarem. Ciasto na kruszonkę wyjmujemy z lodówki i zcieramy na tarce.
Wstawiamy gotowe ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 30 min.
Jest pyszne i cudownie pachnie.
i według zasady :
mieć ciastko i zjeść ciastko –
kruche ciasto z rabarbarem
Smacznego !
jeśli mój blog, przypadł Ci do gustu – zapisz się na listę mailingową lub dołącz do mnie na facebooku
pozdrawiam — asia —
uwielbiam ten placek, u mnie w dzieciństwie równiez był na pierwszym miejscu, do wyboru jeszcze z jabłkami, świetne zdjęcia
jesienią z jabłkami 🙂
za każdym razem jak czytam co napisałaś łza w oku sie kręci. Nie myślałaś o książce ?
hahaha nie, nie myślałam 🙂 tzn dawno dawno temu, ale to było dawno 😉
U Was też ciacho 🙂 pycha 🙂
Uwielbiam rabarbar! A wczoraj piekłam szarlotkę 😉
ja również, do tego stopnia, że najlepiej solo z cukrem 🙂
Uwielbiam ciasto z rabarbarem, niestety moja rodzina nie podziela mojego zamiłowania i jak mama moja zrobi to razem sobie zjadamy 🙂
mmm uwielbiam ciasto rabarbarowe ale z kruchym jeszcze nie robiłam . koniecznie kradnę przepis 🙂
Uwielbiam rabarbar i ciasto z nim, nie ma sobie równych
rabarbar sam w sobie – cud miód
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
jest taki, warto przygotować dużą blachę, mała jest bezsensu
Przepis wypróbowany 🙂 Ciasto zniknęło w mgnieniu oka 🙂 Było pyyszne- na pewno do powtórki w najbliższych dniach. Pozdrawiam!
baaardzo się cieszę 🙂 🙂
Pysznie wygląda już dawno nie piekłam 🙂 Chyba muszę skorzystać z przepisu 🙂
zachęcam, jest taki domowy, stary przepis ale każdemu smakuje