Znacie idealny przepis na domowe bułki ? Ja znam i się z Wami podzielę. Przepis znalazłam wieki temu na jakimś zapomnianym karteluszku w segregatorze z przepisami i odkąd go wypróbowałam okazało si , że robię najlepsze domowe bułeczki.
Ten artykuł jest absolutnie nie z tych zaplanowanych, jednak kiedy upiekłam pyszne domowe bułeczki, popatrzyłam, pomyślałam, że a nóż ktoś zechce popróbować. Jedna porcja, którą Wam podaje to 15-16 bułek, troszkę większych od tradycyjnych kajzerek. A konsystencja prawie identyczna, tyle, że: w 100% zdrowa, bez polepszaczy i dziwnych dodatków. No i satysfakcja pani domu – bo sama upiekłam: najlepsze domowe bułeczki! Czemu obiecuję, że 20 minut wystarczy na najlepsze domowe bułeczki? Bo 10 minut maksymalnie wystarczy na ich przygotowanie – przygotowanie ciasta na najlepsze bułeczki, 10 minut rośnie ciasto i 10 minut pieczemy w piekarniku – więc powinnam napisać, że 30 minut, ale przez 10 minut kiedy rosną, to nic nie robię, nie mój czas, więc go nie liczę, taka arytmetyka 😉 🙂
wypróbowałam różne wariacje na domowe bułki, ale dopiero kiedy dodałam mąki żytniej posmakowały mi tak naprawdę.
najlepsze domowe bułeczki w 20 minut
Przepis na domowe bułki
składniki na domowe bułeczki:
- 200 g masła lub oleju
- 500 ml mleka
- 60 g świeżych drożdży / lub 30 g suszonych drożdży /
- 3 łyżeczki cukru
- 750 g mąki pszennej oraz 250 g mąki żytniej
- 1/2 miarki soli / ja używam miarki od mleka modyfikowanego, co odpowiada 1 łyżce stołowej, czyli w tym przypadku wsypujemy do ciasta 1/2 łyżki soli /
mleko podgrzewamy, dodajemy masło oraz drożdże. Łączymy z pozostałymi składnikami, wyrabiamy ciasto. Ja używam robota planetarnego, ale to bez znaczenia, bo można wyrobić ciasto nawet rękami, aż będzie delikatne, gładkie i leciutko lepiące. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż zwiększy objętość.
wykładamy pergamin na dwie blaszki z piekarnika, który już możemy włączyć na 220 st C na termoobieg. Formujemy bułeczki, takie po prostu płaskie kuleczki i nacinamy nożem krzyżyk. Kiedy piekarnik będzie już nagrzany, wkładamy nasze domowe bułeczki i pieczemy około 10 minut.
najlepsze domowe bułeczki smakują wybornie na ciepło, posmarowane jedynie np. masełkiem.
smacznego 🙂
Bardzo mi sie podoba to, ze tak
szybko są gotowe 🙂
rewelacja ! chętnie spróbuję , choć ze mnie beztalencie i zazwyczaj rzadko mi coś wychodzi jak piekę
Takie domowe mają zupełnie inny smak
niż kupne! U nas teraz już nie
robimy, ale kiedyś zawsze było domowe
pieczywo 🙂
to prawda, smakuja inaczej i w domu ładnie pachnie
mmmm…. pyszności! Muszę kiedyś sama zrobić, bo ostatni przepis jaki widziałam pochłania około 3 godziny 😀
3 godziny ? skąd wziąć tyle czasu ? hahaha
Witam, piekę je właśnie i mam pytanie, czy mleko
po podgrzaniu trzeba wystudzić zanim go
połączymy z mąka ?
absolutnie nie ! ciepłe mleko z drożdżami wlewamy do mąki, fajnie jak nam ciasto tak całkiem nie wystygnie, ładniej dzięki temu urośnie. Powinno być lekko klejące, bo też przez to łatwiej mu nabrać pulchności i podwoić, a nawet potroić swoja objętość.
Czy one po wyjęciu z piekarnika mają mieć taką dziwnie wilgotna konsystencję? Niedokończone nie są ale są jakby wilgotne 🤔
hm… raczej nie…