Znacie idealny przepis na domowe bułki ? Ja znam i się z Wami podzielę. Przepis znalazłam wieki temu na jakimś zapomnianym karteluszku w segregatorze z przepisami i odkąd go wypróbowałam okazało si , że robię najlepsze domowe bułeczki

najlepsze domowe buleczki

Ten artykuł jest absolutnie nie z tych zaplanowanych, jednak kiedy upiekłam pyszne domowe bułeczki, popatrzyłam, pomyślałam, że a nóż ktoś zechce popróbować. Jedna porcja, którą Wam podaje to 15-16 bułek, troszkę większych od tradycyjnych kajzerek. A konsystencja prawie identyczna, tyle, że: w 100% zdrowa, bez polepszaczy i dziwnych dodatków. No i satysfakcja pani domu – bo sama upiekłam: najlepsze domowe bułeczki! Czemu obiecuję, że 20 minut wystarczy na najlepsze domowe bułeczki? Bo 10 minut maksymalnie wystarczy na ich  przygotowanie – przygotowanie ciasta na najlepsze bułeczki, 10 minut rośnie ciasto i 10 minut pieczemy w piekarniku – więc powinnam napisać, że 30 minut, ale przez 10 minut kiedy rosną, to nic nie robię, nie mój czas, więc go nie liczę, taka arytmetyka 😉 🙂

wypróbowałam różne wariacje na domowe bułki, ale dopiero kiedy dodałam mąki żytniej posmakowały mi tak naprawdę.


najlepsze domowe bułeczki w 20 minut

prosty przepis na bułki

Przepis na domowe bułki

składniki na domowe bułeczki:

  • 200 g masła lub oleju
  • 500 ml mleka
  • 60 g świeżych drożdży / lub 30 g suszonych drożdży /
  • 3 łyżeczki cukru
  • 750 g mąki pszennej oraz 250 g mąki żytniej
  • 1/2 miarki soli / ja używam miarki od mleka modyfikowanego, co odpowiada 1 łyżce stołowej, czyli w tym przypadku wsypujemy do ciasta 1/2 łyżki soli /

mleko podgrzewamy, dodajemy masło oraz drożdże. Łączymy z pozostałymi składnikami, wyrabiamy ciasto. Ja używam robota planetarnego, ale to bez znaczenia, bo można wyrobić ciasto nawet rękami, aż będzie delikatne, gładkie i  leciutko lepiące. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż zwiększy objętość.

wykładamy pergamin na dwie blaszki z piekarnika, który już możemy włączyć na 220 st C na termoobieg. Formujemy bułeczki, takie po prostu płaskie kuleczki i nacinamy nożem krzyżyk. Kiedy piekarnik będzie już nagrzany, wkładamy nasze domowe bułeczki i pieczemy około 10 minut.

najlepsze domowe bułeczki smakują wybornie na ciepło, posmarowane jedynie np. masełkiem.

smacznego 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: