podsumowałam to, co piszecie do mnie, zerknęłam na moje fb i ig i wniosek jest jeden – jest okrutnie zimno! Wszędzie i wszystkim. Snujemy się byle jak i byle tylko przebiec z domu do pracy, przedszkola, szkoły itd.
ludzie jest weekend! On musi być piękny! Kocham najmocniej weekendowe wieczory.
nie byłyby tak fajne, gdyby człowiek się czymś nie rozgrzał, więc zaproponuję Wam napoje rozgrzewające organizm, w ten wczesno-wiosenny, ale jak bardzo śnieżny i mroźny czas.
kiedy chłód i zawierucha za oknem, nie ma nic bardziej rozgrzewającego jak aromatyczny smaczny napój. Niekoniecznie wszystko musi się kręcić wokół oklepanej herbaty z plasterkiem cytryny. Bogactwo przypraw sprawi, że co wieczór możemy się raczyć się czymś pysznym i jednocześnie rozkosznie pobudzającym nasze zmysły.
napoje rozgrzewające organizm
GRZANIEC
napój na bazie wina lub piwa, z domieszką imbiru, cynamonu, anyżku, gałki muszkatołowej, goździków i miodu. Zapowiada się bardzo aromatycznie, nieprawdaż?
składniki:
– 0,5 litra czerwonego półsłodkiego ewentualnie półwytrawnego wina / lub piwa – jak kto woli /
– 1 nieduża pomarańcza
– 1/4 łyżeczki startego anyżu + gwiazdeczka anyżu do ozdoby
– 1/3 startego cynamonu + laseczka cynamonu do ozdoby
– 5-6 goździków
– łyżka miodu
– ¼ łyżeczki imbiru
– ¼ starej gałki muszkatołowej
aby pozbyć się goryczki ze skórki pomarańczy warto sparzyć ja wrzątkiem. Kroimy na małe kawałki włącznie ze skórką i zalewamy w rondelku winem / piwem. Dosypujemy wszystkie przyprawy. Stawiamy na niewielkim ogniu i czekamy, aż zacznie wrzeć. Mieszamy, aby składniki się połączyły i lekko naciskamy na cząstki pomarańczy, aby wydzielił się sok. Na koniec dosładzamy miodem. Grzaniec możemy przecedzić. W wysokiej szklance możemy ozdobić laską cynamonu i gwiazdeczką anyżu. Pijemy gorący, napawając się zapachem napoju.
GORĄCA PŁYNNA CZEKOLADA Z CHILI
jeśli jesteście zwolennikami czekolady w połączeniu ze szczyptą pikantności, to ta propozycja jest dla Was idealna.
składniki:
– 50 g czekolady deserowej
– 100 g czekolady mlecznej
– ¼ łyżeczki papryczki chili w proszku
– ¼ łyżeczki startego cynamonu
– ¼ szklanki słodkiej śmietanki
– 1/2 szklanki mleka
czekolady łamiemy na kawałki i wrzucamy do niewielkiego rondelka. Dolewamy śmietanę, mleko oraz cynamon. Mieszamy aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Na koniec dosypujemy ostrożnie przyprawę chili. Preferuje ¼ łyżeczki – ale zalecam ostrożność, aby nie przesadzić z ostrością. Czekoladę przelewamy do filiżanki, możemy dodać spienionego mleka.
PIKANTNY NAPÓJ KAKAOWY
ten przepis znalazłam na opakowaniu cacao decomorreno i zachwyciłam się nim od razu.
składniki:
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżki stołowe prawdziwego cocao
– 2 łyżki miodu
– ¼ łyżeczki startego cynamonu
– szczypta papryczki chili lub pieprzu cayenne
– szczypta soli
wszystkie składniki łączymy w rondelku. Cały czas mieszamy i czekamy, aż zacznie wrzeć. Przelewamy do wysokiej szklanki. Możemy ozdobić odrobinka papryczki chili i korą cynamonu.
czy skusicie się na któryś z podanych przepisów? Polecam wszystkie napoje rozgrzewające organizm i naszą skołataną, zapracowaną duszę, bo każdy z nich jest naprawdę wyjątkowy i uatrakcyjni każdy wieczór. Grzaniec dodatkowo świetnie działa na początkowe stadium przeziębienia.
Grzaniec zawsze się sprawdza,
szczególnie u nas w górach 🙂
Moj faworyt to czekolada z chili
No sama teraz nie wiem, który
bardziej by mi smakował 🙂