Paluszki ziemniaczane z sosem ziołowo pomidorowym to doskonały obiad – elegancki i przy tym z tradycją. I plus najważniejszy – są po prostu przepyszne! Moje paluszki ziemniaczane polance sosem zainspirowane są włoskimi gnocchi. 

danie ziemniaczane - paluszki ziemniaczane z sosem - kopytka

Kilka tygodni temu otrzymałam propozycję – zapraszamy do zabawy – rozrywki kulinarnej pomiędzy blogerami, zainicjowaną z Funduszu Promocji Warzyw I owoców. Chętnie przystałam. Sa dwie drużyny – team ziemniak i team kartofel. Należę do tej drugiej 🙂 Brzmi dużo zabawniej 🙂 Moje pierwsze danie w „pojedynku” które zaproponowałam i Wam chętnie pokażę. Myślę, że jest warte… grzechu. Mam duże doświadczenie w przygotowywaniu paluszków ziemniaczanych (nie marnujemy jedzenia!!!). Moje dzieci ubóstwiają z serem lub masłem. ja natomiast lubię różne warianty. Tym razem są to polskie paluszki inspirowane włoskimi gnocchi, polane obłędnym sosem ziołowo- pomidorowym (każdy kto lubi pizzę – gwarantuję – będzie sosem zachwycony!).

Danie z ziemniaków – nie marnujemy jedzenia!

Paluszki zwane tudzież kopytkami zna każdy Polak z dziada – pradziada. Z tym daniem jest tak, jak z pierogami – uwielbiamy  i nigdy nam się nie nudzą. Zazwyczaj, serwujemy paluszki polane roztopionym masełkiem lub posypane białym serem.

gnocchi włoskie - przepis

Ja jednak zaproponuję nowy wariant paluszków ziemniaczanych, inspirowany włoskimi gnocchi. Ich oryginalny kształt sprawia, że aromatyczny sos ziołowo pomidorowy przytula się do każdego paluszka, niejako wnikając do jego środka i zespalając się z nim w jedną całość, a pachnąca kompozycja warzyw i przypraw jest po prostu niesamowita!

Zaproponowane przeze mnie danie jest eleganckie i o tyle oryginalne, że nie powstydzimy się go zaserwować nawet najbardziej wybrednym gościom na obiad lub na kolację. Dodatkowy plus – paluszki zawsze możemy odgrzać na patelni w towarzystwie masła i nadać im apetycznego rumieńca. Dzięki temu, możemy przygotować paluszki ziemniaczane z sosem, co najmniej na dwa dni.

PALUSZKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM

paluszki - kopytka ziemniaczane z sosem - włoskie gnocchi

Składniki na paluszki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • około 100-150 g mąki pszennej (w zależności od „kondycji” ziemniaka- niektóre odmiany są mocniej soczyste)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Składniki na sos ziołowo pomidorowy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory (najlepsze są pomidory malinowe)
  • oregano
  • bazylia jako przyprawa
  • bazylia zielona –świeża
  • pół słoiczka dobrego koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, dzięki czemu maja pełniejszy smak i nie stracą zbyt dużo witamin. Kiedy są miękkie, odcedzamy wodę, obieramy z mundurka i dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków, przy okazji soląc i dodając szczyptę pieprzu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przestudzone ziemniaki przekładamy do wysokiej, wygodnej miski, oprószamy mąką i dodajemy całe jajko. Składniki łączymy na lekko klejące ciasto. Podsypujemy mąką stolnicę (najwygodniejsza silikonowa) i formujemy wałeczki, które kroimy na około 1,5 cm kawałeczki. Ważne, aby się już nie kleiły i miały zwartą konsystencję (w przeciwnym razie podczas gotowania utraca swą atrakcyjną formę). Dodatkowo za pomocą małego widelczyka na każdym kawałeczku odbijamy ząbki.

Paluszki ziemniaczane wrzucamy do gotującej, posolonej 1 łyżką stołową wody. Do garnka dajemy tylko taką ilość, aby paluszki nie przyklejały się do siebie i swobodnie pływały. Gotujemy pod przykryciem. Wyjmujemy łyżką – cedzakiem od razu jak wypłyną na powierzchnię wody. Układamy na suchym talerzu. Nie ma potrzeby przelewać paluszków wodą.

Przygotowanie sosu ziołowo pomidorowego

W niewielkim garnku lub patelni na podgrzane 2 łyżki oleju, wyciskamy praską 2 ząbki czosnku. Następnie dokładamy pokrojone, sparzone – bez skórki – pomidory. Możemy podlać odrobiną wody, posypać oregano, bazylią i wymieszać całość z koncentratem pomidorowym. Warto dodać 2-3 drobno pokrojone gałązki świeżej bazylii.

Kiedy składniki się połączą i zagotują, pozwólmy odrobinie sosu się odparować, aby miał gęstą konsystencję.

Paluszki polewamy sosem ziołowo pomidorowym, bezpośrednio przed podaniem.

Gnocchi - paluszki z sosem ziołowo pomidorowym

Jeżeli macie ochotę zerknąć na stronę organizatora „pojedynku” – jak to wszystko wygląda proszę bardzo:

www.ziemniakiczykartofle.com.pl

natomiast głosowanie – która potrawa jest „lepsza” choć naprawdę w tej kwestii ciężko polemizować, bo dania – zarówno mój jak i mojej „konkurentki kulinarnej” z bloga Kulinarna Maniusia są zupełnie inne i uważam, że obydwa przepyszne! Ja zbieram like (moja „konkurentka serduszka).

https://www.facebook.com/ziemniakiczykartofle/

„Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw”, wraz z logo kampanii i adresem internetowym kampanii www.ziemniakiczykartofle.com.pl


Moje danie wystąpiło w towarzystwie lnianiej ściereczki z firmy AleWorek, która ubóstwiam z uwagi na fakt, że właścielka – Pani Adrianna  autorka produktów tworzy produkty z potrzeby serca. Mam kilka ich produktów: lniane ściereczki, woreczki jutowe które traktuje jako ozdoby na wazon na kwiaty (zerknij na zdjęcie na ig – klik) oraz worek na chleb. Moje ściereczki mają właściwości antybakteryjne, antyalergiczne i absorbujące wodę.

osłonki na doniczki z worka


Pozostałe moje przepisy znajdziecie w zakładce KUCHNIA

Życzę smacznego! i polecam paluszki ziemniaczane z sosem!

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: