zmęczona smakami, a raczej wyjadaniem, podjadaniem i zjadaniem resztek po maluchach  zapragnęłam urozmaicić, wprowadzić nowy smak w naszej kuchni –  zdrowe przekąski. Smak inny od wszystkich, bardzo oryginalny, ciekawy, ale niestety, nie przez wszystkich moich domowników akceptowalny 🙂 mowa o tych najmłodszych 🙂
Moja propozycja to

pasta wegańska


Wegańska gdyż wykonana z tłuszczów roślinnych, nic nie mająca wspólnego z tłuszczami zwierzęcymi / bo jak wiadomo weganie tego nie akceptują/.
Prezentuje pastę z fasoli, tudzież zwaną smalcem wegańskim.
Składniki są zdrowe i bardzo pożywne i co ważne – sycące.
Nigdy nie będę 100 % zwolennikiem weganizmu, ale szanuję ich poglądy, styl życia.
Warto niektóre proponowane przez nich dania spróbowac, nie tylko z ciekawości, ale też dla urozmaicenia własnej diety. Dodatkowy aspekt, to taki, że potrawy wegańskie są zawsze zdrowe i przyniosą same korzyści dla organizmu. Patrząc na same składniki, już czujemy się zdrowsi 😉

Główne składniki to :

–  fasola – biały jaś z puszki lub ugotowana biała drobna fasolka około 1szklanki   / ja preferuję  z puszki bonduelle gotowana na parze / lub dla odmiany – cieciorka / stosuje je zamiennie /
–  1 duże jabłko, obrane i starte
–  1 nieduża cebula, którą szklimy na patelni
–  2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
–  słonecznik – prażony na patelni, około 1/3 szklanki
–  siemię lniane około 3 łyżki
–  sól, pieprz

Opcjonalnie można dodac granulat sojowy, do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością,
lub zastąpic słonecznik – otrębami żytnimi.   lub np. awokado, o którego zbawiennych cechach pisałam  / TU /

Całośc miksujemy i Gotowe !

jako dodatki absolutnie jak dla mnie konieczne:
–  natka pietruszki
–  pomidory

Ja spróbowałam i na pewno nieraz jeszcze zrobię, teraz Twoja kolej 🙂

życzę smacznego

przepis na pastę wegańską

składniki na pastę wegańską

pasta wegańska

pasta wegańska czyli zdrowe przekąski