Proste ciasto jogurtowe z morelami

Odrobina chęci i odrobina czasu – tyle wystarczy aby wyczarować puszyste ciasto z jogurtem z morelami i białą czekoladą. 

proste ciasto jogurtowe z owocami np z morelami - puszyste ciasto z jogurtem - jogurtowiec

Cudownie puszyste, idealne w smaku, nie za słodkie, z sezonowymi owocami. Mój hit lata. Dodatek białej czekolady i leciutki zapach wanilii sprawiają, że nie potrafię się mu oprzeć. Ma jeden minus – zbyt szybko znika ze stołu 🙂

Pokazałam Wam jak przyjemnie i szybko piecze się ciasto jogurtowe z morelami na relacji Fb oraz Ig posypały się pytania i prośby o przepis, więc szybciutko dla Was spisuję i życzę smacznego! Ja w ostatnich dniach to proste ciasto jogurtowe zrobiłam dwukrotnie z morelami i raz z truskawkami, ale nie mam pewności, które smakuje lepiej 🙂 Ciasto jogurtowe jest o tyle puszyste, że właściwe równie doskonale smakuje solo.

prosty placek z jogurtem i owocami - ciasto z jogurtem i morelami

PUSZYSTE CIASTO JOGURTOWE 

z owocami sezonowymi 

składniki:

  • 200 g maki pszennej np. tortowej
  • 3 jajka
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 150 g cukru + opcjonalnie cukier puder do oprószenia gotowego ciasta jogurtowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 biała czekolada
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • morele lub inne owoce sezonowe
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub pomarańczowego (ja lubię dodać również małą łyżeczkę naturalnej wanilii np. Dr.Oetker naturalny ekstrakt wanilii z madagaskaru)

przygotowanie jogurtowca:

Morele (lub inne owoce) myje i przekrawam na pół, usuwając oczywiście pestki.

3 jajka ubijam z cukrem na puszystą masę (jak tzw. kogel mogel).  W między czasie rozpuszczam biała czekoladę. Możemy to zrobić w mini piekarniczku, kąpieli wodnej lub po prostu w zwykłym małym rondelku dodając 3-4 łyżki oleju. Wystarczy kilka sekund i od razu odkładamy na bok.

Mąkę mieszam z łyżeczką proszku do pieczenia i powoli dosypuję do gęstej masy wraz  rozpuszczoną białą czekoladą, kubeczkiem jogurtu naturalnego, olejem roślinnym i aromatem waniliowym. Delikatnie mieszam całość.

Nagrzewam piekarnik na 180 stopni

Na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia układam owoce np. morele. W tym przypadku polecam przekrojona częścią do góry, gdyż z tego co twierdzą wytrawni cukiernicy, sok się wyleje z owocu i ciasto straci na swojej puszystości i konsystencji. Uważam również aby się zanadto nie stykały. Wylewam ciasto i dokładam pozostałe owoce.

Nastawiam nagrzany piekarnik na 35 minut, po tym czasie sprawdzam środek ciasta wykałaczką, jeśli jest w środku wodniste, zmniejszam temperaturę na 150 st. C i pozostawiam jeszcze na 10 minut. Piekę na pozycji: góra-dół.

Ciasto po wyjęciu musi chwilkę wystygnąć, zanim je pokroję. Można posypać delikatnie mgiełką cukru pudru.

Etapy przygotowania tego prostego ciasta jogurtowego z morelami możecie pooglądać w wyróżnionych relacjach na moim Instagramie @wkawiarence – kółeczko – ciasto jogurtowe 

proste ciasto jogurtowe z owocami - szybki przepis

prosty do wykonania jogurtowiec - ciasto z jogurtem i owocami

proste ciasto z owocami i jogurtem - jogurtowiec z morelai lub innymi sezonowymi owocami - Szybkie ciasto z jogurtem naturalnym

proste ciasto z owocami i jogurtem - jogurtowiec z morelai lub innymi sezonowymi owocami

Pozostałe moje słodkości i zdrowe przepisy znajdziecie w zakładce:

tarta z białą czekoladą i malinami - prosta tarta z czekoladą

 

słodkie desery, ciasta, muffiny 

 

 

 

 

tosty francuskie z jajkiem i awokado

 

przepisy śniadaniowe

 

 

 

 

 

danie ziemniaczane - paluszki ziemniaczane z sosem - kopytka

 

obiady

 

 

 

 

Życzę Wam słodkiego lata i mam nadzieję, że spodobał się Wam przepis na proste ciasto jogurtowe z morelami.

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: