Proste ciasto jogurtowe z morelami
Odrobina chęci i odrobina czasu – tyle wystarczy aby wyczarować puszyste ciasto z jogurtem z morelami i białą czekoladą.
Cudownie puszyste, idealne w smaku, nie za słodkie, z sezonowymi owocami. Mój hit lata. Dodatek białej czekolady i leciutki zapach wanilii sprawiają, że nie potrafię się mu oprzeć. Ma jeden minus – zbyt szybko znika ze stołu 🙂
Pokazałam Wam jak przyjemnie i szybko piecze się ciasto jogurtowe z morelami na relacji Fb oraz Ig posypały się pytania i prośby o przepis, więc szybciutko dla Was spisuję i życzę smacznego! Ja w ostatnich dniach to proste ciasto jogurtowe zrobiłam dwukrotnie z morelami i raz z truskawkami, ale nie mam pewności, które smakuje lepiej 🙂 Ciasto jogurtowe jest o tyle puszyste, że właściwe równie doskonale smakuje solo.
PUSZYSTE CIASTO JOGURTOWE
z owocami sezonowymi
składniki:
- 200 g maki pszennej np. tortowej
- 3 jajka
- 120 ml oleju roślinnego
- 150 g cukru + opcjonalnie cukier puder do oprószenia gotowego ciasta jogurtowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 biała czekolada
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- morele lub inne owoce sezonowe
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub pomarańczowego (ja lubię dodać również małą łyżeczkę naturalnej wanilii np. Dr.Oetker naturalny ekstrakt wanilii z madagaskaru)
przygotowanie jogurtowca:
Morele (lub inne owoce) myje i przekrawam na pół, usuwając oczywiście pestki.
3 jajka ubijam z cukrem na puszystą masę (jak tzw. kogel mogel). W między czasie rozpuszczam biała czekoladę. Możemy to zrobić w mini piekarniczku, kąpieli wodnej lub po prostu w zwykłym małym rondelku dodając 3-4 łyżki oleju. Wystarczy kilka sekund i od razu odkładamy na bok.
Mąkę mieszam z łyżeczką proszku do pieczenia i powoli dosypuję do gęstej masy wraz rozpuszczoną białą czekoladą, kubeczkiem jogurtu naturalnego, olejem roślinnym i aromatem waniliowym. Delikatnie mieszam całość.
Nagrzewam piekarnik na 180 stopni
Na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia układam owoce np. morele. W tym przypadku polecam przekrojona częścią do góry, gdyż z tego co twierdzą wytrawni cukiernicy, sok się wyleje z owocu i ciasto straci na swojej puszystości i konsystencji. Uważam również aby się zanadto nie stykały. Wylewam ciasto i dokładam pozostałe owoce.
Nastawiam nagrzany piekarnik na 35 minut, po tym czasie sprawdzam środek ciasta wykałaczką, jeśli jest w środku wodniste, zmniejszam temperaturę na 150 st. C i pozostawiam jeszcze na 10 minut. Piekę na pozycji: góra-dół.
Ciasto po wyjęciu musi chwilkę wystygnąć, zanim je pokroję. Można posypać delikatnie mgiełką cukru pudru.
Etapy przygotowania tego prostego ciasta jogurtowego z morelami możecie pooglądać w wyróżnionych relacjach na moim Instagramie @wkawiarence – kółeczko – ciasto jogurtowe
Pozostałe moje słodkości i zdrowe przepisy znajdziecie w zakładce:
słodkie desery, ciasta, muffiny
Życzę Wam słodkiego lata i mam nadzieję, że spodobał się Wam przepis na proste ciasto jogurtowe z morelami.
wygląda przepysznie, muszę je upiec 🙂
mniami chętnie bym takie zjadła
W przepisie jest: 1 kubeczek jogurtu naturalnego. Jakiej wielkości kubeczek, bo wybór jest duży: od małych 160 g po duże 400g.
Mały około 150g może być pół dużego. Nigdy nie trzymam się ściśle składników. Jogurty mają różna konsystencję. W każdym razie ciasto ma być lekko lejace