obiad sierpniowy, cukinia na 3 sposoby, błyskawicznie i prosto
znikająca, bo zanim zdążyliśmy sfotografować połowy już nie było.
Nela i Jarek amatorzy:
– faszerowanych łódeczek z cukinii z farszem mięsno – pomidorowym
Borys uwielbia:
– kotleciki z cukinii
I ja:
– pizzerinki z cukinii
Ola zjada wszystko po kolei co jej podsunę 😆
gotowe przepisy pod zdjęciami, aby Was odrobine zachęcić
przepisy na obiad – cukinia
faszerowane łódeczki z cukinii z farszem mięsno – pomidorowym
– dorodna cukinia
– ½ butelki passaty pomidorowej
– ½ puszki kukurydzy
– 30 dag mielonego mięsa / np. z szynki /
– olej, 3 ząbki czosnku, oregano, bazylia, pieprz ziołowy, sól
Cukinie obieramy i odcinamy końce. Kroimy na mniejsze kawałki / około 15 cm / oraz każdy, na pół – wzdłuż. Wydrążamy środek. Jeśli są pestki, do niczego nam środek nie będzie potrzebny. Natomiast środek bezpestkowy dorzucamy do passaty pomidorowej. Na rozgrzanej patelni na 1 łyżce oleju, podsmażamy, zgniecione przez praskę 3 ząbki czosnku. Po chwili dorzucamy mięso i chwilkę podsmażamy. Wlewamy po 2 min passatę, wydrążone cząstki cukinii i kukurydzę. Dusimy przez chwile pod przykryciem, dosypując przyprawy i sól. Łódeczki z cukinii wycieramy ręcznikiem papierowym i smarujemy całe kawałki olejem / aby nie wyschły podczas zapiekania /. Nakładamy gotowy farsz i wkładamy do nagrzanego piekarnika -200 st. C. / termoobieg / Jeśli mamy małą cukinię wystarczy 180 st. C. Po 15 – 25 min obiad gotowy. Czas zapiekania podaję przybliżony, w zależności od wielkości łódeczek z cukinii.
kotleciki z cukinii
– 1-2 cukinie
– 1/3 szkl. mleka
– 1 szkl. bułki tartej
– sól, oregano, olej
– 2 jajka
– opcjonalnie – płatki owsiane – wersja fit
Cukinie kroimy na plastry / ok 3-4 cm /. Wycieramy ręcznikiem papierowym. Solimy i posypujemy oregano. Moczymy każdy kawałek: w mleku, w roztrzepanych jajkach i w bułce tartej / lub płatkach owsianych /. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwóch stron. / tak jak kotlety mięsne / Obiad gotowy.
pizzerinki z cukinii
– duża twarda cukinia
– plastry żółtego sera
– plastry szynki
– ½ puszki kukurydzy
– 3 ząbki czosnku
– ½ butelki passaty pomidorowej
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– olej, 3 ząbki czosnku, oregano, bazylia, pieprze ziołowy, sól
Nie podaję ilości sera i szynki – w zależności ile pizzerinek chcecie przygotować. Na każdy kawałek cukinii po 1 plastrze.
Cukinie kroimy na kawałki / im większa cukinia tym większe pizzerinki / Wycieramy ręcznikiem papierowym. Podsmażamy na patelni bez tłuszczu np. grillowej. Na drugiej patelni przygotowujemy farsz / identycznie jak w przypadku faszerowanych łódeczek z cukinii z farszem mięsno – pomidorowym z tym, że nasz sos musi być gęsty, dlatego dokładamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Ja najbardziej lubię Łowicz lub Pudliszki. Gotowy gęsty farsz nakładamy na grillowane plastry cukinii. Na wierzch kładziemy plaster żółtego sera i szynki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st C na max 15 min. Obiad gotowy.
lubię kiedy przyłączacie się ze mną do dyskusji, kilka zdań Wy i kilka ja Wam dopisuję. Dlatego z góry dziękuję za każde Wasze słowo w komentarzu.
– pozdrawiam Was cieplutko –
asia
jeśli masz ochotę – przyłącz się do mnie na facebooku
lub zapisz się do subskrypcji / znajdziesz po prawej stronie bloga /
czuje niedosyt Waszych zdjeć 🙂 ale przepisy extra
Uwielbiam potrawy z cukinii, a w tym
roku nawet nie miałam okazji jej jeść
:/ Takie dziwne to lato było i wielu
rzeczy nie zdązyłam zrobić :/
Jejku jakie pyszne, nie jadłam takich dań.
lubię cukinie wieć chetnie wyprobuje przepisy
Nie dziwię się, że wszystko znika – wygląda przepysznie! Mam smaka na te pizzerinki, <3
Bardzo lubimy cukinię i jako danie główne i jako dodatek 🙂