Racuchy na drożdżach – stary przepis ze starego zeszytu mojej babci. Pulchniutkie, pachnące, najlepsze jeszcze gorące, prosto z patelni. Racuchy na drożdżach wspaniale smakują z dżemem truskawkowym ale można próbować różne warianty. Zgodnie z życzeniem. Byleby podstawa, czyli wykonanie racuchów było zawsze takie same. 

racuchy na drożdżach - prosty przepis na racuchy drożdżowe - szybki pomysł na obiad bez mięsa - placuszki na drożdżach

Granatowy rondelek przykryty talerzykiem, a w nim to, co wszyscy uwielbialiśmy – racuchy drożdżowe i słowa babci – posmarujesz sobie sama dżemem, czy mam ci posmarować? Tylko uważaj bo gorące!

Babcia miała zeszyt w kratkę. Trzymała go w szufladzie dębowego stołu, który kochały korniki. Ja kochałam babcię i ten zeszyt. Starusieńki, pożółkły, pewnie miał tyle lat co i Ona. A w nim tysiące schludnie zapisanych liter, mimo , że babcia ubolewała, że tylko 7 klas podstawówki skończyła, bo potem wojna i w pole trzeba było chodzić … Każda kartka to inny przepis kulinarny, czasem nawet dwa, z oszczędności. Gdzieś w środku tego brulionu podkreślone trzy słowa: racuchy na drożdżach 

placuszki na drożdżach - racuchy drożdżowe jak pączki

PRZEPIS – RACUCHY NA DROŻDŻACH 

składniki:

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 40 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru cukru
  • szczypta soli
  • olej

KROK 1 – Zaczyn (zwany też rozczynem)

Podgrzewam 150 ml mleka. Kiedy jest ciepłe (nie gorące) dodaję drożdże, 2 płaskie łyżki mąki pszennej i łyżeczkę cukru.

Mieszam dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą, przykrywam garnek ściereczką na około 10 minut, pozostawiam w ciepłym miejscu. Zaczyn powinien delikatnie urosnąć.

KROK 2 – ciasto na racuchy na drożdżach

Cała, pozostałą mąkę wsypuję do dużej miski. Lubię dodatkowo użyć ręcznego przesiewaka do mąki, mam wrażenie, że po jego użyciu ciasto jest pulchne i ładnie rośnie. Podgrzewam resztę mleka i wlewam do mąki wraz z jajkiem i cukrem. Mieszam i dodaję zaczyn z drożdży. Całośc mieszam, aż powstanie gładkie, lekko lejące ciasto.

Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na minimum pół godziny.

KROK 3 – przygotowanie / smażenie racuszków

Na patelnię wlewam olej (około 10 łyżek, ciasto drożdżowe lubi olej). Na gorący tłuszcz nakładam mini chochelką porcję ciasta. Łyżkę / chochelkę można zwilżyć każdorazowo zimną wodę, dzięki temu ciasto ładnie wylewa się na patelnię.

Smażę ciasto na racuchy drożdżowe z każdej strony po około 2 minuty, az lekko się zarumienią i wyrosną. Pozostałą część ciasta cały czas trzymam pod przykryciem.

Gotowe racuchy odsączam na ręczniku papierowym.

racuchy na drożdżach - stary przepis mojej babci - smak dzieciństwa - przepis na racuchy drożdżowe

Racuchy na drożdżach doskonale smakują z domowym dżemem, oprószone cukrem pudrem lub polane melasą z białej morwy, syropem klonowym itp 

Smacznego 🙂


Szukasz pomysłu na obiad ? Kliknij w ten link – www.wkawiarence.pl/obiad

Znajdziesz tam różne przepisy na szybki obiad, zupy, racuchy.

 

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: