Racuchy na drożdżach – stary przepis ze starego zeszytu mojej babci. Pulchniutkie, pachnące, najlepsze jeszcze gorące, prosto z patelni. Racuchy na drożdżach wspaniale smakują z dżemem truskawkowym ale można próbować różne warianty. Zgodnie z życzeniem. Byleby podstawa, czyli wykonanie racuchów było zawsze takie same.
Granatowy rondelek przykryty talerzykiem, a w nim to, co wszyscy uwielbialiśmy – racuchy drożdżowe i słowa babci – posmarujesz sobie sama dżemem, czy mam ci posmarować? Tylko uważaj bo gorące!
Babcia miała zeszyt w kratkę. Trzymała go w szufladzie dębowego stołu, który kochały korniki. Ja kochałam babcię i ten zeszyt. Starusieńki, pożółkły, pewnie miał tyle lat co i Ona. A w nim tysiące schludnie zapisanych liter, mimo , że babcia ubolewała, że tylko 7 klas podstawówki skończyła, bo potem wojna i w pole trzeba było chodzić … Każda kartka to inny przepis kulinarny, czasem nawet dwa, z oszczędności. Gdzieś w środku tego brulionu podkreślone trzy słowa: racuchy na drożdżach
PRZEPIS – RACUCHY NA DROŻDŻACH
składniki:
- 0,5 l mleka
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 40 dag świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru cukru
- szczypta soli
- olej
KROK 1 – Zaczyn (zwany też rozczynem)
Podgrzewam 150 ml mleka. Kiedy jest ciepłe (nie gorące) dodaję drożdże, 2 płaskie łyżki mąki pszennej i łyżeczkę cukru.
Mieszam dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą, przykrywam garnek ściereczką na około 10 minut, pozostawiam w ciepłym miejscu. Zaczyn powinien delikatnie urosnąć.
KROK 2 – ciasto na racuchy na drożdżach
Cała, pozostałą mąkę wsypuję do dużej miski. Lubię dodatkowo użyć ręcznego przesiewaka do mąki, mam wrażenie, że po jego użyciu ciasto jest pulchne i ładnie rośnie. Podgrzewam resztę mleka i wlewam do mąki wraz z jajkiem i cukrem. Mieszam i dodaję zaczyn z drożdży. Całośc mieszam, aż powstanie gładkie, lekko lejące ciasto.
Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na minimum pół godziny.
KROK 3 – przygotowanie / smażenie racuszków
Na patelnię wlewam olej (około 10 łyżek, ciasto drożdżowe lubi olej). Na gorący tłuszcz nakładam mini chochelką porcję ciasta. Łyżkę / chochelkę można zwilżyć każdorazowo zimną wodę, dzięki temu ciasto ładnie wylewa się na patelnię.
Smażę ciasto na racuchy drożdżowe z każdej strony po około 2 minuty, az lekko się zarumienią i wyrosną. Pozostałą część ciasta cały czas trzymam pod przykryciem.
Gotowe racuchy odsączam na ręczniku papierowym.
Racuchy na drożdżach doskonale smakują z domowym dżemem, oprószone cukrem pudrem lub polane melasą z białej morwy, syropem klonowym itp
Smacznego 🙂
Szukasz pomysłu na obiad ? Kliknij w ten link – www.wkawiarence.pl/obiad
Znajdziesz tam różne przepisy na szybki obiad, zupy, racuchy.
Dzis zrobiłam. Nie wyszły mi takie pięne, może ciasto za mało mi urosło bo dzis chłodny dżdżysty dzień, Ale w smaku pychota! Będę jeszcze raz przygotowywać na kolejny piatek.
bardzo się cieszę, że racuchy smakowały 🙂 Ciasto, kiedy ma rosnąć należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże mogły pracować.
Wyglądaja super. Muszę wypróbować