awokado:
– jest uniwersalne i pasuje do wielu potraw jako dodatek lub składnik główny
– ma silne właściwości wygładzające, regenerujące i opóźniające procesy starzenia się skóry
– stanowi cenny składnik kosmetyków zalecanych przede wszystkim w pielęgnacji cery dojrzałej, suchej i zmęczonej
– odbudowuje ochronną warstwę lipidową, chroniąc przed nadmierną utratą wilgoci
– obniża poziom złego cholesterolu
– przeciwdziała nowotworom prostaty i raka piersi
– reguluje ciśnienie krwi
– czuwa nad prawidłową pracą serca
– wpływa korzystnie na układ nerwowy
– jedno z czołowych pokarmów dla zdrowia mózgu, które pomaga zapobiegać chorobie Alzheimer’a.
– chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmy i – – zwyrodnienia plamki żółtej
– działa przeciwzapalnie
– wspiera wątrobę
– zmniejsza stany zapalne w żołądku
– poprawia zdolność do wchłaniania substancji odżywczych
– redukuje ryzyko wystąpienia udaru
– uważana jest za skuteczny środek wspomagający leczenie zwyrodnieniowego zapalenia stawów kolanowych
– badania potwierdzają, że że aplikacja oleju na skórę przyspiesza proces gojenia się ran
czy naprawdę istnieje produkt tak idealny ?????? TAK !!!!!!!
smaczliwka czyli po prostu awokado, produkt idealny
i choc jest bardzo kaloryczne, nawet bardziej niż dojrzały banan to ma bardzo dużo potasu, żelaza i wapnia oraz witaminy: A, E i C, witaminy z grupy B [ w tym B6 i kwas foliowy ], tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3
I co ważne – spożywane regularnie poprawia cerę i powoduje, że zmarszczki nie pojawią się tak szybko 🙂
Przedstawię Wam 2 najprostsze i extra szybkie przepisy, których głównym składnikiem jest awokado
1. guacamole
składniki :
1dojrzałe awokado
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1/3 cebuli
łyżka oliwy z oliwek lub dobrego oleju
szczypta chili
szczypta soli
szczypta pieprzu najlepiej kolorowego
1 łyżka soku z cytryny / niekoniecznie /
Awokado i pomidor kroimy w kosteczkę. Czosnek dusimy przez praskę, cebulkę w bardzo drobną kosteczkę – solimy, posypujemy chili i dodajemy szczyptę pieprzu, mieszamy i mieszamy z awokado i pomidorem. Dodajemy oliwę z oliwek / olej, sok z cytryny i delikatnie mieszamy.
Gotowe nakładamy np. na grzankę, bułeczkę. Świetnie pasuje do grzanek z ciabatty.
Jednak ja, preferuję z domowymi bułeczkami.
Lekko należy zmodyfikowac przepis, który / TU / znajdziecie [ cukier w ilości 2 łyżeczki, i należy dodac więcej soli ok. 1 łyżeczka. Formujemy okrągłe bułeczki i nacinamy delikatnie krzyżyk ].
Guacamole z domową świeżutką bułeczką – smakuje doskonale !
Drugi przepis – banalnie prosty 🙂
2. pasta z awokado
składniki:
1 dojrzałe awokado
1-2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
opcjonalnie – zduszony przez praskę ząbek czosnku
Awokado rozgniatamy widelcem i dodajemy pozostałe składniki.
Gotowe 🙂
zapraszam do subskrybowania –
jeśli mój blog, przypadł Ci do gustu – zapisz się na listę mailingową lub dołącz do mnie na facebooku
pozdrawiam — asia —
Jesli działa na zmarszczki 😀 😀 to zacznę jeść 🙂
Ja uwielbiam wszystkie sałatki z awokado, natomiast samego nie lubię jeść:)
awokado solo nic nadzwyczajnego, to fakt
dopiero z dodatkami robi furorę 🙂
Szkoda, że tak bardzo mi nie smakuje. :/
oj to szkoda … moze w różnych kombinacjach pobróbujesz..?
mmm… pyszności! ale narobiłaś mi smaka! na szczęści jedno awokado leży akurat u mnie w kuchni, także wiem już co jutro będę jadła na drugie śniadanie w pracy 😉
Smacznego Kochana 🙂
Razem z mężem często jemy awokado jako dodatek do różnych „zielenin” sałata, szczypiorek, ogórek, pomidor, papryka, ma tak uniwersalny smak, że pasuje do wszystkiego. Można nieco posolić i skropić cytryną wtedy nie ciemnieje. ( a pestek mój wnuk używał jako kulek do zabawy)
pomysłowy ten wnuczek 😉