Szarlotka sypana to idealny wypiek dla każdego, kto nie czuje się mistrzem pieczenia, ma bardzo mało wolnego czasu, jednak lubi małe co nieco. Poza tym ta pyszna szarlotka, jest po prostu bardzo tania! Na jej wykonanie wystarczy Ci 10 min + pieczenie. I jak tu się na nią nie skusić?
Cudownie miękka, z chrupiącym wierzchem…. Maślana, soczysta i po prostu …. pyszna. U nas stałymi gośćmi, a raczej stałymi domownikami są jabłka. Dzieci co rusz zamawiają muffiny. Czasem dla odmiany robie właśnie szarlotkę sypaną. Nie jest to ciasto, z którym możesz iść na salony 🙂 Jest to szarlotka typowo domowa, ale taka, której nikt się nie oprze. Możesz ją zajadać nawet łyżką, bezpośrednio z foremki!
Szarlotka sypana na ciepło z ….
Ubóstwiam szarlotkę sypaną, kiedy jeszcze nie zdąży wystygnąć. Wyobraźcie ją obie w towarzystwie lodów waniliowych i filiżanki kawy. Czy to połączenie nie jest idealne?! Nałóżcie na łyżeczkę jednocześnie zimne lody i ciepłą szarlotkę… mmmm…. mmmm…. 🙂
SZARLOTKA SYPANA
SKŁADNIKI:
- kasza manną – 1 szklanka
- drobny cukier – 1 szklanka
- mąka pszenna – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
- 2/3 kostki masła (prawdziwego)
- 5-6 jabłek
- cynamon – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE SZARLOTKI SYPANEJ:
Włóż masło do zamrażarki na 10 minut
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki tzn. mąkę, cukier i kaszę manna oraz proszek do pieczenia. Podziel na 3 równe części.
Zetrzyj na tarce, na największych oczkach oczyszczone bez gniazd i obrane ze skórki jabłka. Możesz je wymieszać z 1 łyżeczką cynamonu.
Szarlotkę sypaną możesz piec w standardowej blaszce na papierze pergaminowym, który wykładasz jedynie na spód. Ja jestem zwolennikiem foremki silikonowej, do której nic nigdy mi nie przywiera.
Wysypuje 1 część sypkiej mieszanki na spód foremki do pieczenia, na którą nakładam połowę startych jabłek z cynamonem. Następnie wsypuję drugą część sypkiej mieszanki i pozostała część jabłek. Na wierzch ostatnią partię mieszanki, którą posypuję startym na tarce na grubych oczkach, wyjętym z zamrażarki masłem. Czyli powstaje mi 6 warstw – 3 x sypana mieszanka przekładana 2 warstwami jabłek i warstwa startego masła.
Całość wkładam do nagrzanego piekarnika (góra i dół) na 180 st maksymalnie do 50 minut. Ja szarlotkę sypaną pieke w air fry w temp 180 stC do 40 minut. ( więcej o zaletach mojego air fry przeczytasz w tym artykule – testowanie AIR FRY)
I ..gotowe!
GORCA SZARLOTKA SYPANA Z BRZOSKWINIAMI
Troszkę miej standardowo… ale kto powiedział, że musimy trzymać się standardów:)
Polecam szarlotkę sypana z brzoskwiniami – gorąca szarlotka sąsiedztwie lodów miętowych. Pycha!
Malutka różnica podczas przygotowywania – Mieszankę mąki, cukru i kaszki dzielę na pół, a brzoskwinię kroje na pół. Na to masełko. I gotowe! Możesz pooglądac filmik, jak to robię na moim IG – Wkawiarence – szarlotka.
Zapraszam Cię do zakładki – KUCHNIA – gdzie znajdziesz inne moje proste i pyszne przepisy
Szarlotkę sypaną robi się naprawdę błyskawicznie. Dlatego żartuję, że to wersja dla leniwych łasuchów 🙂
Fantastyczny przepis! Coś dla mnie, wieczorem zaraz wypróbuję 🙂
Znam ten przepis i robiłam! To najwspanialsza szarlotka, jaką kiedykolwiek jadłam i piekłam. Mam w ogóle słabość do ciast z dodatkiem kaszy manny, mają super konsystencję
A o powiesz na czekoladowe brownie z kaszy jaglanej? Może się skusisz?
Wielkie WOW ! Podoba mi się i z przyjemnością wypróbuję. /ślicznie dziękuję!
Oj na ciepło smakuje jeszcze lepiej 🙂
To niestety nie jest ciasto dla mnie 🙂
Podoba mi się ten przepis, uwielbiam jabłka, a nuży mnie pieczenie 🙂