SZARLOTKA Z KAJMAKIEM – OBŁĘDNY ALE I PROSTY PRZEPIS
O ile szarlotkę uwielbiam o każdej porze roku, to krateczka kojarzy mi się z jesienią. Tak jakby apple pie ubrało sukienkę, obsypało się czerwono-złotymi liśćmi i wskoczyło pod kocyk.
Krateczka na szarlotce kojarzy się z kubkiem herbaty z miodem i z plastrem cytryny.
Szarlotka z kajmakiem jest jednocześnie ciastem, który lubią chyba wszyscy, a zwłaszcza dzieci.
Szarlotka z kajmakiem z kratką
Błyskawiczna do zrobienia, elegancka i pyszna!
Składniki:
- ½ kostki masła
- 1 kg jabłek
- 200 g kajmaku
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietany
- 2 jajka
- cynamon
Przygotowanie szarlotki z kajmakiem:
- Pokrojone w kostkę masło zagniatamy z mąką i 1 jajkiem i łyżką śmietany na lekko klejące ciasto, które wkładamy w folii lub silikonowej desce do lodówki na 20 minut.
- Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Foremkę smarujemy masłem.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stC
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i 2/3 rozwałkujemy i wykładamy do foremki.
- Smarujemy ciasto w foremce kajmakiem, wykładamy jabłkami i oprószamy cynamonem.
- Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na paseczki, którymi przykrywamy szarlotkę.
- Drugie jajko rozbijamy, roztrzepujemy widelcem i pędzelkiem smarujemy ciasto.
- Wstawiamy do piekarnika na około 50 minut.
- Ciasto można po tym czasie zostawić przy uchylonym piekarniku na kolejne 10 minut
Podzieliłam się z Wami tym przepisem w ramach kampanii, w której jestem jesiennym ambasadorem – Jedz Owoce i Warzywa.
[Kampania finansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw].
Szarlotka z kajmakiem z kratką to jedno z tych smaków, które przygotowuję każdej jesieni. Zapraszam do wypróbowania.