hm…walentynki święto miłości, jeszcze nie tak dawno w Polsce nie znane zupełnie, za czasów mojej podstawówki obchodziło się jedynie Święto Kobiet, ale się amerykanizujemy, zmieniamy, podążamy za modą i światowymi trendami, więc i u nas Walentynki zadomowiły się na stałe, w naszym języku i w naszych sercach.

Walentynki – kojarzą się nam z serduszkami, pocztówkami w sekrecie wręczanymi, bombonierką, romantyczną kolacją, a dla dorosłych osobników… hmm.. celebrowanie święta na golasa, przy blasku świec.

A mi ? Jak zwykle kojarzy się wszystko z żarciem… ech… i już od rana jak tylko  otworzyłam oczy kombinowałam, co by tu .. 🙂 i Wymyśliłam. Pralinki i różowe pierniczki. Wstyd .. bo wczoraj był tłusty czwartek, a ja nadal o jedzeniu, ale że wczoraj nic nie piekłam to dziś o 7 rano wylądowałam w kuchni.

Przedstawiam Wam 2 fajne przepisy, średnio słodkie, a bardzo łatwe i ciekawsze wizualnie niż ciacho.
–   pralinki
–   pierniczki

Przepis na pralinki :

Do zrobienia pralinek potrzebujemy: pędzelek i foremkę z oczkami, najlepiej silikonowe, miseczkę do kąpieli wodnej, gorzka czekoladę [ im wyższe ztężenie kakao tym lepiej ], nadzienie do wyboru: może być krem czekoladowy, biała czekolada… do wyboru.

Przygotowanie: rozpuszczamy ciemną czekoladę w kąpieli wodnej, wysmarowujemy dokładnie oczka w foremce za pomocą pędzelka, na moment chowamy do zamrażarki, po czym nakładamy nadzienie [ ja użyłam domowej nutelli ], znowu na chwilke do zamrażarki, a następnie „zamykamy” ciemna czekoladą-smarujemy po prostu po wierzchu. Do zamrażarki na około 15 min i gotowe.

 

DSC00685-001

 

DSC00689-001
Do zrobienia pierniczków potrzebujemy: foremki do wykrawania ciasteczek, deski, wałka, 500 gr mąki, 1 szkl. miodu, 1 łyżeczka amoniaku, 2 łyżki przyprawy do piernika, pół szkl. cukru pudru, 1 łyżka kakao, pół szkl. mleka, lukier lub czekolada do ozdoby naszych pierniczków

Przygotowanie: amoniak rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy wszystkie składniki. Ciasto rozwałkujemy i wykrawamy pierniczki. Wkładamy do ngrzanego piekarnika 200 st na około 15 min, ozdobic według uznania
Ja użyłam różowej masy : biała czekolada, śmietanka kremówka, koncentrat z buraka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanke i odrobine koncentratu z buraka, wkładamy do lodówki aby lekko stężała i smarujemy pierniczki i gotowe.

 

DSC00697-001

 

DSC00699-001

SMACZNEGO !

 

przepis na pralinki

 

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: