hm…walentynki – święto miłości, jeszcze nie tak dawno w Polsce nie znane zupełnie, za czasów mojej podstawówki obchodziło się jedynie Święto Kobiet, ale się amerykanizujemy, zmieniamy, podążamy za modą i światowymi trendami, więc i u nas Walentynki zadomowiły się na stałe, w naszym języku i w naszych sercach.
Walentynki – kojarzą się nam z serduszkami, pocztówkami w sekrecie wręczanymi, bombonierką, romantyczną kolacją, a dla dorosłych osobników… hmm.. celebrowanie święta na golasa, przy blasku świec.
A mi ? Jak zwykle kojarzy się wszystko z żarciem… ech… i już od rana jak tylko otworzyłam oczy kombinowałam, co by tu .. 🙂 i Wymyśliłam. Pralinki i różowe pierniczki. Wstyd .. bo wczoraj był tłusty czwartek, a ja nadal o jedzeniu, ale że wczoraj nic nie piekłam to dziś o 7 rano wylądowałam w kuchni.
Przedstawiam Wam 2 fajne przepisy, średnio słodkie, a bardzo łatwe i ciekawsze wizualnie niż ciacho.
– pralinki
– pierniczki
Przepis na pralinki :
Do zrobienia pralinek potrzebujemy: pędzelek i foremkę z oczkami, najlepiej silikonowe, miseczkę do kąpieli wodnej, gorzka czekoladę [ im wyższe ztężenie kakao tym lepiej ], nadzienie do wyboru: może być krem czekoladowy, biała czekolada… do wyboru.
Przygotowanie: rozpuszczamy ciemną czekoladę w kąpieli wodnej, wysmarowujemy dokładnie oczka w foremce za pomocą pędzelka, na moment chowamy do zamrażarki, po czym nakładamy nadzienie [ ja użyłam domowej nutelli ], znowu na chwilke do zamrażarki, a następnie „zamykamy” ciemna czekoladą-smarujemy po prostu po wierzchu. Do zamrażarki na około 15 min i gotowe.
Do zrobienia pierniczków potrzebujemy: foremki do wykrawania ciasteczek, deski, wałka, 500 gr mąki, 1 szkl. miodu, 1 łyżeczka amoniaku, 2 łyżki przyprawy do piernika, pół szkl. cukru pudru, 1 łyżka kakao, pół szkl. mleka, lukier lub czekolada do ozdoby naszych pierniczków
Przygotowanie: amoniak rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy wszystkie składniki. Ciasto rozwałkujemy i wykrawamy pierniczki. Wkładamy do ngrzanego piekarnika 200 st na około 15 min, ozdobic według uznania
Ja użyłam różowej masy : biała czekolada, śmietanka kremówka, koncentrat z buraka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanke i odrobine koncentratu z buraka, wkładamy do lodówki aby lekko stężała i smarujemy pierniczki i gotowe.
SMACZNEGO !
Celebrowanie święta na golasa, ale się uśmiałam 😀 Przepisy bardzo fajne muszę kiedyś spróbować :*
🙂 🙂
Na swoje Walentynki chciałam zrobić serduszka czekoladowe, bo bardzo mi się spodobały, ale niestety z braku foremek musiałam się zadowolić zrobieniem śniadania do łóżka 😉
a tak z innej beczki – to jest coś takiego jak amoniak spożywczy?
amoniak – kwaśny węglan amonu, można go znaleźc w sklepie na półce obok przyprawy do piernika, olejków spożywczych zapachowych, proszku do pieczenia itp