Lato to słońce, duuuużo słońca. Warto ten kolor przenieść również do kuchni. Polecam Wam pyszne danie – zupa z cukinii i fasolki szparagowej. Najbardziej słoneczna zupa świata !
Coś więcej na jej temat? Można ją gotować przez cały rok, jednak latem kosztuje grosze. Bo cukinia tania, a i fasolka kosztuje zaledwie 6 zł. Garść tradycyjnych warzyw i przypraw + kurkuma. I serwujemy na stole – obiad w kolorze słońca ! Zupa z cukinii i fasolki ma ten dodatkowy plus, ze ma oryginalny smak i zdradzę Wam, że z pewnością zaskoczycie nią swoich gości! Nietypowy leciutki posmak z Dalekiego Wschodu uzyskamy dzięki kurkumie. Jest elegancka, bez dwóch zdań, unikalna dzięki walorom smakowym i słonecznej barwie. No i nie mogę zapomnieć też, że zdrowa!
ZUPA Z CUKINII I FASOLKI
SKŁADNIKI:
- bulion warzywny z tradycyjnych warzyw: 3 marchewki, 2 pietruszki korzeń, kawałek selera, cebula, 1/2 pora, ząbek czosnku, ziele angielskie, ze 3 liście laurowe
- 1 cukinia średniej wielkości
- około 1/2 kg fasolki szparagowej
- 1 szklanka śmietany 12 lub 18% / opcjonalnie jogurt grecki/
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, kurkuma
- dodatek: koperek / szczypiorek/ starty żółty ser – jeden do wyboru, żeby nie przedobrzyć 🙂
PRZYGOTOWANIE – SŁONECZNA ZUPA Z CUKINII I FASOLKI:
Gotujemy bulion warzywny – w około 3 l wody przez około 30 minut. Do rosołu dodajemy sól do smaku i pieprz oraz rozmaryn /może być zielony lub w postaci suszonego zioła – obojętne/. Odcedzamy rosołek.
W między czasie, w osobnym garnku w lekko posolonej wodzie gotujemy oczyszczoną fasolkę szparagową.
Plastry cukinii klarujemy na masełku na patelni i dorzucamy do gotującego rosołu /bez pozostałych warzyw/.
Do 1 szklanki śmietany wrzucamy 2 łyżki kurkumy i mieszamy. Dolewamy odrobinę gorącego rosołu, aby nam się zupa nie „ścięła”. I ciepłą śmietanę / jogurt / z wymieszaną przyprawą, wlewamy powoli do zupy, ciągle mieszając. Możemy lekko zblendować.
Na koniec wrzucamy podgotowaną fasolkę. Gotujemy przez chwilkę. Zupę z cukinii i fasolki podajemy z dowolnym dodatkiem, typu koperek, szczypiorek lub żółty starty ser. Smakuje wybornie. Smacznego 🙂
/ pozostałe moje przepisy znajdziecie w zakładce KUCHNIA /
Słoneczne danie bardzo nam wszystkim posmakowało. Przyznam się Wam, ze po raz pierwszy tą zupę gotowałam. Jednak tak mnie zachwyciła, ze postanowiłam ją Wam pokazać 🙂 Zupa z cukinii i fasolki szparagowej smakuje po prostu pysznie!
Oj, zjadłabym! Wygląda bardzo zachęcająco! 🙂
🙂 🙂
Zupa wygląda obłednie i z tego co analizuję przepis prosto sie jąrobi. Nigdy nie dawałam do żadnego dania kurkumy, nawet nie wiem jak smakuje, więc tym bardziej mi się podoba 🙂 dzięki
cieszę się, że Ci się Aniu spodobała 🙂