Lato to słońce, duuuużo słońca. Warto ten kolor przenieść również do kuchni. Polecam Wam pyszne danie – zupa z cukinii i fasolki szparagowej. Najbardziej słoneczna zupa świata !

zupa z cukinii i fasolki

Coś więcej na jej temat? Można ją gotować przez cały rok, jednak latem kosztuje grosze. Bo cukinia tania, a i fasolka kosztuje zaledwie 6 zł. Garść tradycyjnych warzyw i przypraw + kurkuma. I serwujemy na stole – obiad w kolorze słońca ! Zupa z cukinii i fasolki ma ten dodatkowy plus, ze ma oryginalny smak i zdradzę Wam, że z pewnością zaskoczycie nią swoich gości! Nietypowy leciutki posmak z Dalekiego Wschodu uzyskamy dzięki kurkumie. Jest elegancka, bez dwóch zdań, unikalna dzięki walorom smakowym i słonecznej barwie. No i nie mogę zapomnieć też, że zdrowa!

żółta zupa na lato sezonowa

ZUPA Z CUKINII I FASOLKI

SKŁADNIKI:

  • bulion warzywny z tradycyjnych warzyw: 3 marchewki, 2 pietruszki korzeń, kawałek selera, cebula, 1/2 pora, ząbek czosnku, ziele angielskie, ze 3 liście laurowe
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • około 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 1 szklanka śmietany 12 lub 18% / opcjonalnie jogurt grecki/
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, kurkuma
  • dodatek: koperek / szczypiorek/ starty żółty ser – jeden do wyboru, żeby nie przedobrzyć 🙂

PRZYGOTOWANIE – SŁONECZNA ZUPA Z CUKINII I FASOLKI:

Gotujemy bulion warzywny – w około 3 l wody przez około 30 minut. Do rosołu  dodajemy sól do smaku i pieprz oraz rozmaryn /może być zielony lub w postaci suszonego zioła – obojętne/. Odcedzamy rosołek.

W między czasie, w osobnym garnku w lekko posolonej wodzie gotujemy oczyszczoną fasolkę szparagową.

Plastry cukinii klarujemy na masełku na patelni i dorzucamy do gotującego rosołu /bez pozostałych warzyw/.

Do 1  szklanki śmietany wrzucamy 2 łyżki kurkumy i mieszamy. Dolewamy odrobinę gorącego rosołu, aby nam się zupa nie „ścięła”. I ciepłą śmietanę / jogurt / z wymieszaną przyprawą, wlewamy powoli do zupy, ciągle mieszając. Możemy lekko zblendować.

Na koniec wrzucamy podgotowaną fasolkę. Gotujemy przez chwilkę. Zupę z cukinii i fasolki podajemy z dowolnym dodatkiem, typu koperek, szczypiorek lub żółty starty ser. Smakuje wybornie. Smacznego 🙂

zupa z cukinii fasolki szparagowej warzywna

pyszna zupa warzywna inna od wszystkich wykwintna oryginalna

/ pozostałe moje przepisy znajdziecie w zakładce KUCHNIA /

Słoneczne danie bardzo nam wszystkim posmakowało. Przyznam się Wam, ze po raz pierwszy tą zupę gotowałam. Jednak tak mnie zachwyciła, ze postanowiłam ją Wam pokazać 🙂 Zupa z cukinii i fasolki szparagowej smakuje po prostu pysznie!


 

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: