Szarlotka sypana to idealny wypiek dla każdego, kto nie czuje się mistrzem pieczenia, ma bardzo mało wolnego czasu, jednak lubi małe co nieco. Poza tym ta pyszna szarlotka, jest po prostu bardzo tania! Na jej wykonanie wystarczy Ci 10 min + pieczenie. I jak tu się na nią nie skusić? 

szarlotka sypana na szybko

Cudownie miękka, z chrupiącym wierzchem…. Maślana, soczysta i po prostu …. pyszna. U nas stałymi gośćmi, a raczej stałymi domownikami są jabłka. Dzieci co rusz zamawiają muffiny. Czasem dla odmiany robie właśnie szarlotkę sypaną. Nie jest to ciasto, z którym możesz iść na salony 🙂 Jest to szarlotka typowo domowa, ale taka, której nikt się nie oprze. Możesz ją zajadać nawet łyżką, bezpośrednio z foremki!

Szarlotka sypana na ciepło z ….

Ubóstwiam szarlotkę sypaną, kiedy jeszcze nie zdąży wystygnąć. Wyobraźcie ją obie w towarzystwie lodów waniliowych i filiżanki kawy. Czy to połączenie nie jest idealne?! Nałóżcie na łyżeczkę jednocześnie zimne lody i ciepłą szarlotkę… mmmm…. mmmm…. 🙂

szybka szarlotka sypana bez spodu

SZARLOTKA SYPANA 

SKŁADNIKI:

  • kasza manną – 1 szklanka
  • drobny cukier – 1 szklanka
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
  • 2/3 kostki masła (prawdziwego)
  • 5-6 jabłek
  • cynamon – 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE SZARLOTKI SYPANEJ:

Włóż masło do zamrażarki na 10 minut

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki tzn. mąkę, cukier i kaszę manna oraz proszek do pieczenia. Podziel na 3 równe części.

Zetrzyj na tarce, na największych oczkach oczyszczone bez gniazd i obrane ze skórki jabłka. Możesz je wymieszać z 1 łyżeczką cynamonu.

Szarlotkę sypaną możesz piec w standardowej blaszce na papierze pergaminowym, który wykładasz jedynie na spód. Ja jestem zwolennikiem foremki silikonowej, do której nic nigdy mi nie przywiera.

Wysypuje 1 część sypkiej mieszanki na spód foremki do pieczenia, na którą nakładam połowę startych jabłek z cynamonem. Następnie wsypuję drugą część sypkiej mieszanki i pozostała część jabłek. Na wierzch ostatnią partię mieszanki, którą posypuję startym na tarce na grubych oczkach, wyjętym z zamrażarki masłem. Czyli powstaje mi 6 warstw – 3 x sypana mieszanka przekładana 2 warstwami jabłek i warstwa startego masła.

Całość wkładam do nagrzanego piekarnika (góra i dół) na 180 st maksymalnie do 60 minut. (Zwykle po 50 minutach, kiedy widzę, że szarlotka sypana jest już prawie gotowa, schodzę na 150 st C).

I ..gotowe!

szarlotka sypana najlepsza


Zapraszam Cię do zakładki – KUCHNIA – gdzie znajdziesz inne moje proste i pyszne przepisy


Szarlotkę sypaną robi się naprawdę błyskawicznie. Dlatego żartuję, że to wersja dla leniwych łasuchów 🙂 

 

oceń
recipe image
przepis
Szarlotka sypana - wersja dla leniwych
autor
opublikowane
średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)