Błyskawiczne półkruche ciasto z czereśniami to ciasto na każdą okazję, na niezapowiedzianą wizytę teściowej, na małe co nieco po niedzielnym obiedzie. Proste, nie wymagające dużo zachodu. Ot, wsypujesz składniki, mieszasz, wkładasz do blaszki i pieczesz. Potem już się tylko  delektujesz i podsuwasz teściowej kawałek. Promieniejesz z zachwytu, a Ona patrzy i podziwia – O takiej żonie dla mojego syna nawet nie marzyłam!

błyskawiczne półkruche ciasto z czereśniami

Nie musimy umieć wszystkiego. Choć XXI wiek wiele od nas wymaga. Bogini domowego ogniska, o figurze lalki barbie, wysportowana, znająca języki obce. Potrafiąca ugotować wyśmienity barszcz wigilijny i ciasto sezonowe. W sobotą tańcząca do białego rana, a w niedzielę od rana krzątająca się w seksownym fartuszku po kuchni, o godzinie 8 serwująca pachnący, domowy chlebek.

No bez przesady, powinniście krzyknąć! Takie ideały nie stąpają po ziemskim globie! Ano i jest w tym prawda. Ale wychodzę z założenia, że każda z nas powinna mieć w swoim „kapowniku” jeden ulubiony przepis na coś słodkiego. Taki, który zaserwujemy nawet po nocnej eskapadzie tanecznej, suto zakrapianej. Przepis w głowie zapisany na wieki.

Nie musimy wszystkiego, jeden przepis na ciasto, po spróbowaniu którego, każdy zapieje z zachwytu. Jeśli nie macie jeszcze nic w tym stylu, polecam Wam coś na szybko. Błyskawiczne półkruche ciasto z czereśniami lub dowolnymi owocami. Latem mogą to być truskawki, maliny, brzoskwinie, zimą świetnie sprawdzą się jabłka z cynamonem.

szybki placek z czereśniami – półkruchy z kruszonką

W dodatku z kruszonką. A kto kruszonki nie lubi? Nie znam nikogo takiego. Nawet moja wybredna starsza dwójka dzieciątek pałaszuje z ogromnym apetytem / choć samych czereśni to oni nie ruszą, a w cieście się zachwycają – taki dziecięcy paradoks/. Bo nowoczesność może i jest kusząca. Ale to, co podsuwała nam kiedyś babcia, na zawsze w sercu zostaje. Chcemy takie zwyczaje dalej przekazywać. Aby mąż, a zwłaszcza dzieci czuły, że dom i tradycja smaku i zapachu, w głowie im na zawsze zostanie. By miały wspomnienia, kiedyś kiedy wylecą już spod naszych skrzydeł. Aby kiedyś powiedziały… nooo moja mama to umiała upiec takie ciasto…. 

przepis na szybkie ciasto z owocami

BŁYSKAWICZNE PÓŁKRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI

składniki:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • cukier z prawdziwą wanilią lub aromat waniliowy 3-4 krople
  • 1.5 szklanki cukru
  • kostka masła lub miks masełka
  • 2 płaskie łyżeczki do pieczenia
  • czereśnie lub inne sezonowe
  • bułka tarta do oprószenia blaszki

Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy wszystkie pozostałe składniki, wraz z roztopionym masłem, oprócz owoców. Konsystencja powinna być lekko sypka. Nagrzewamy piekarnik na 180 st C. Blaszkę / moja jest o wymiarach 30 x 25 cm/smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wyklejamy spód foremki – 2/3 częścią ciasta. Pozostałą część chowamy na kilka minut do lodówki /choć nie koniecznie/. Na wierzch ciasta wysypujemy owoce – wydrylowane czereśnie lub inne pokrojone. /W przypadku jabłka proponuję wcześniejsze lekkie podsmażenie na patelni z cynamonem i odrobiną cukru/ 1/3 pozostałego ciasta z lodówki ścieramy na tarce na największych oczkach i wysypujemy na owoce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy maksymalnie do 40 minut.

Możemy sobie również urozmaicić i połowę blaszki wysypać czereśniami, a druga truskawkami. Mamy dwa rodzaje ciasta za jednym zamachem 🙂

przepis na półkruche z owocami

półkruche ciasto z czereśniami


Błyskawiczne półkruche ciasto z czereśniami lub innymi owocami sezonowymi smakuje wybornie. Może być również w wersji apple pie czyli ciepłej szarlotki np z lodami.  Jednak w przypadku, kiedy szukasz prostszej wersji szarlotki lub ciasta z owocami, polecam ciasto sypane (wpis – szarlotka sypana), które nazywam, ze jest wersja dla leniwych, aczkolwiek je ubóstwiam!

Jeśli wypróbujecie mój przepis na błyskawiczne półkruche ciasto z czereśniami – dajcie znać w komentarzu, czy Wam posmakowało.

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: