Ciasteczka wielkanocne to pyszne, kruche ciastka maślano – kokosowe. Pięknie i kusząco pachną, a do ich zrobienia nie trzeba żadnej filozofii 🙂 Te ciasteczka na Wielkanoc zrobisz bardzo szybko, a jak smakują…
Ciasteczka Wielkanocne świetnie smakują solo – bez żadnych dodatków, dzięki prawdziwemu masłu i wiórkom kokosowym. Są mięciutkie i kruchutkie. Jednak jesli masz ochotę możesz tym wypiekiem wielkanocnym troszkę się pobawić i udekorować. Ja zrobiłam je na dwa sposoby – częśc polałam czekoladą a połowę złączyłam po dwa ciasteczka zajączki i przełożyłam dżemem. Które są lepsze? Obydwie wersje są pyszne!
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA WIELKANOCNE
KOKOSOWO-MAŚLANE
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA WIELKANOCNE
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 150 g masła / polecam prawdziwe, nie margarynę i inne zamienniki, dzięki któremu ciasteczka pięknie pachną /
- 1 całe jajko
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru najlepiej pudru
- 2 kopiate łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
CIASTECZKA WIELKANOCNE
Wyjmij masło i jajko z lodówki aby było w temperaturze pokojowej. Wiórki kokosowe zmiel w blenderze lub w młynku do kawy prawie na proszek. Masło utrzyj na puszysta masę razem z cukrem pudrem przez minimum 4 minuty. Wbij do masła jajka i dalej ucieraj około 3 minuty. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi i cukrem waniliowym.
Następnie mieszankę z mąką połącz z utartym masłem. Najwygodniej ręką aby składniki ładnie się połączyły, ciasto jest dość kruche, ale łądnie powinno się połączyć. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Podziel sobie ciasto na 2 części. Przygotuj stolnice i wałek do ciasta i rozwałkuj 1 część, na grubość około 3 mm. Drugą połówkę ciasta, trzymaj w lodówce. Teraz za pomoca dowolnej foremki wykrawaj kruche kokosowe ciasteczka wielkanocne.
Nastawiamy piekarnik na 160 st C i do nagrzanego wstawiamy nasze kruche ciasteczka na około 15 minut. (im cieńsze ciato przygotujesz, tym krótszy czas pieczenia, ale uważaj aby ich zbytnio nie przyrumienić, bo straca na smaku i konsystencji. Dlatego nie warto rozwałkowywać zanadto ciasta).
Z podanej porcji ciasta wychodzą dwie blaszki ciasteczek wielkanocnych – oczywiście w zależności od wielkości Twoich foremek.
Gęsta czekoladowa polewa do kruchych ciasteczek
skłądniki:
- 100 g masła prawdziwego
- 100 g cukru
Masło podgrzej z cukrem, aby znikneły grudki. Ściągnik garnek z kuchni i dodaj 3-4 łyżki kakao. Dokładnie wymieszaj.
Im bardziej chcesz mieć gęstą konsystencję polewy, tym dodaj więcej cukru. Kiedy lekko ostygnie, możesz polewać nią kruche ciasteczka.
I gotowe!
Ten przepis jest naprawde prosty i szybki. Ciato możesz przygotować w rękach, jedynie musisz posiadać blender lub robot kuchenny do utarcia masła z cukrem, chyba że posiadasz buławę (kule do ucierania z drewna) oraz makutrę.