krótka rozprawka pt domowa nutella bez cukru oraz masło orzechowe
Czytacie czasem etykiety produktów ? Ja z ręką na sercu przyznaję się, że nie zawsze. Często będąc w sklepie łapię jakiś produkt spożywczy , wrzucam do koszyka i pędzę dalej. A czy tak być powinno ? Absolutnie nie !
Co skłoniło mnie do refleksji ? Mój synek oczywiście, a jakżeby inaczej. Jest dla mnie takim światełkiem , dzięki któremu otwieram szerzej oczy na otaczającą mnie rzeczywistość.
Niedawno posmakował mu w przedszkolu krem czekoladowy z bułeczką. W sumie , ucieszyło mnie to bo nie mam z nim problemów jeśli chodzi o różnorodność spożywanych produktów, [ mam problem z ilością jakie zjada – generalnie za mało – ale to nie o tym chciałam napisać , więc urywam temat i wracam do wątku głównego ].
Kiedy Borysek zakomunikował, że smakuje mu krem czekoladowy ja oczywiście w te pędy do sklepu, celem zakupu kremiku czekoladowego. I tu coś mnie natchnęło. Odpaliłam laptopa i zaczęłam czytać skład kremów czekoladowych, oferowanych nam w sklepach.
Otóż, jak się okazuje w swoim składzie posiadają przemysłowe tłuszcze trans czyli utwardzane tłuszcze roślinne. Oleje roślinne oczywiście są zdrowe, ale w wyniku utwardzania czyli poddaniu działania wysokiej temperatury z dodatkiem cząsteczek wodoru nie wygląda już tak optymistycznie. Co więcej, wyczytałam, że zwiększają ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Proszę nie mylić z tłuszczami trans występującymi np. w maśle, gdyż są to naturalne tłuszcze, które posiadają wartości prozdrowotne.
Ponadto taki krem czekoladowy w swoim składzie ma zatrważającą ilośc cukru, a jak wiadomo cukier to kalorie. A taka domowa nutella bez cukru – samo zdrowie
Ponadto jak już się zgłębiłam w temacie, na tapetę poszło masło orzechowe, tak popularne na rynku amerykańskim. Osobiście bardzo przeze mnie lubiane.
domowe masło orzechowe bez cukru
Masło orzechowe jakbyśmy mogli skojarzyć powinno składać się z orzeszków arachidowych, ale jak możemy wyczytać na etykietach słoiczków, w składzie posiadają przemysłowe tłuszcze trans i to w znacznej ilości. Ponadto większość masełek orzechowych posiada w składzie tajemniczy składnik o nazwie dekstroza. A jest to prosty cukier, który zwiększa bilans energetyczny organizmu – to dobrze. Występuje w suplementach i produktach dla sportowców. Dekstroza lub dextroza to słowo angielsko-polskie czyli po naszemu glukoza 🙂 Na skalę przemysłową / jako słodzik dodawany do produktów spożywczych / otrzymywana za pomocą procesu zwanego hydrolizą enzymatyczną lub kwasową. Jeśli czytam, że dextrozę spożywają sportowcy, to czy ja czasem myśląca o kaloriach matka powinnam ją spożywać ? Chyba już sama kalorycznośc orzechów mi powinna wystarczyć do szczęścia. Decyzję o tym czy powinno się spożywać produkty z tym składnikiem musicie odpowiedzieć sobie sami. Bo sama dekstroza występująca np. w owocach to już nieco inna bajka, bo tam występuje oczywiście naturalnie 🙂
W składzie sklepowe masła orzechowe posiadają sól, ale tu nie będę się rozwodzić na ten temat.
Aby już Was nie przynudzać – zakup kremu typu nutella czy masła orzechowego – zostawiam w Waszej gestii, ale zważywszy na fakt, że tańsze masła orzechowe zawierają jedynie około 65 % orzechów, które uwielbiam, postanowiłam sama sobie przygotować domową nutellę bez cukru i masło orzechowe.
Domową nutellę bez cukru stosuję do drożdżówek jako nadzienie, do pieczywa, deserów lub wyjadam łyżeczką ze słoika…
A masło orzechowe – najprościej – do pieczywa, mi smakuje wybornie do kawy. No ale nie każdy lubi smak lekko słonawy do kawy. Możemy masło dodawać do extra sosów, ciasteczek itp.
/ Przytoczę Wam pewną anegdotę – wybrałyśmy się z siostrówką na zakupy, zachciało nam się coś pysznego, słodkiego. Pobiegłyśmy do cukierni na pyszne kremówki, i co ? Moja siostra pałaszowała kremówkę, a ja … wybrałam kapuśniaczek… więc tu z moim gustem smakowym nie polemizuję, tak lubię i kropka. /
Poniżej przedstawiam dwa fajne i proste przepisy na domową nutellę oraz masło orzechowe.
domowa nutella bez cukru
nutella domowa bez cukru – składniki:
– orzechy laskowe – około 100 gr
– 2-3 czubate łyżki mleka w proszku / lubię ten smak dlatego ja dodaję minimum 3 łyżki /
– mleko UHT – pół szklanki [ tu jest minus nutelki – należy ją spożyc w przeciągu tygodnia, ale myślę, że z tym problemu nie będzie ]
– tabliczka gorzkiej czekolady / im więcej kakao tym lepiej / – około 100 gr
– ewentualnie mleczna czekolada – około 50 gr
/ zawsze pisze „około” bo nie należę do osób, które pichcą z aptekarską dokładnością /
Orzeszki wykładamy na blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut, łatwiej nam będzie dzięki temu po pierwsze zdjąć z nich łuskę a po drugie będą nam bardziej smakowały. [ orzechy bardziej oporne można następnie wrzucić do ciepłej wody aby łatwiej zdjąć łupinkę ] Następnie ściągany wspomniana łuskę / łupinkę i wkładamy do rozdrabniacza, miksujemy na miał. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko podgrzane mleko łączymy z mlekiem w proszku, doprowadzamy do wrzenia / nie zagotowujemy/ i studzimy. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy aby otrzymać konsystencje pół płynną. Przelewamy do słoiczka i wkładamy do lodówki aby nam zgęstniała. Zjadamy w przeciągu max 7 dni.
domowe masło orzechowe bez cukru
potrzebne składniki:
– orzeszki arachidowe, nie solone – około 200 gr / na 1 słoiczek /
– szczypta soli
Nie ma w nim dodatku innych składników np tłuszczów trans, przez co jest o niebo zdrowsze. Nadmienię, że jest również dużo tańsze niż to oferowane nam w sklepach.
Orzeszki wykładamy na blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Przez co podobnie jak w przypadku orzeszków laskowych fajnie wzmocni się ich smak. Kiedy przestygną wkładamy do rozdrabniacza i miksujemy… miksujemy aż masełko będzie gotowe. Przekładamy do słoiczka. Przechowywane w lodówce lekko gęstnieje. I już ! Po robocie ! 🙂
SMACZNEGO !
polecam prosty przepis, smaczny i zdrowy, dla dorosłych i dzieci – domowa nutella bez cukru oraz masło orzechowe
jeśli zainteresowały Cie inne moje przepisy kliknij na zakładkę:
dziękuję jeśli dobrnęliście do końca postu.
jeśli chcecie być na bieżąco z nowymi publikacjami na blogu – wkawiarence.pl dołącie do mnie na facebooku i zaznaczcie w kwadracie – obserwowanie – wyświetlaj najpierw, a nie przegapicie nowości
Nigdy nie robiłam 😉 a to na prawdę prosty przepis. Skusze się oj skusze.
prosty, pożywny i smaczny 🙂
Nutelle kocham <3 przepis na domową zapisałam. Może w weekend zrobię, tylko gdzie kupie mleko w proszku? Pierwszy raz będę kupować.
mleko w proszku można kupic prawie w każdym sklepie spożywczym
ja ostatnio szukałam produktu o nazwie proza, w kilku sklepach powiedzieli, że nie ma i nie wiedzą co to jest. Co się okazało ? Proza to jest po prostu soda 🙂 🙂 / proza – stara nazwa ze słownika naszych babc i prababc /
To poznałaś właśnie fanatyczkę zdrowego żywienia :), czytam wszystkie etykiety od kosmetyków (bo nie używamy nic co zawiera SLS, silikony i parabeny) po jedzenie. Polecam jeszcze krem na bazie suszonych fig i kakao. Tylko trzeba uważać na suszone owoce, żeby nie były siarkowane np. siarkowane morele to są te pomarańczowe, ale te zdrowe i naturalne mają kolor brunatny i wyglądają troszkę jak kupka 😛 Jeśli jesteś ciekawa innych informacji zaglądnij do mnie na zakładkę o zdrowym stylu życia, może coś Cię zainspiruje 🙂
zaintrygowałaś mnie, zaglądnę na 100 % !
Co prawda nutellą to mnie nikt nie skusi,ale przepis na masło orzechowe na bank przetestuję, a może i moim chłopakom zasmakuje 🙂
Koniecznie muszę wypróbować! Przepis jest prosty więc dla mnie do ogarnięcia;-). Pozdrawiam serdecznie * Zuzka
Widziałam już podobne przepisy ale nigdy nie skusiłam się aby spróbować je zrobić.
Nutelli jeszcze nie robiłam a masło wielokrotnie. Pyszne jest.
polecam domowa nutellę z jak największą ilością orzechów, wtedy smakuje wybornie.
dziękuję za odwiedziny 🙂
Domowe masło orzechowe pycha – sama chyba jestem zbyt leniwa żeby robić, ale jadłam i polecam. A jeżeli ktoś woli troszkę słodszą wersję to można dodać odrobinę miodu.
o proszę, muszę wypróbowac z miodem 🙂
Ja blenduje w zwyklym blenderze 500W i super sobie radzi z orzechami.. powstaje super plynne maslo orzechowe..
Nigdy nie jadłam domowej roboty
nutelli 🙂
jest pYYYYszna
Masło orzechowe robię bardzo często. A Twój przepis na nutellę z pewnością wypróbuję. W obawie o „życie” mojego blendera
orzechy najpierw przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Owszem, więcej roboty, ale przykro byłoby mi, gdybym zniszczyła
blender, mój mega romantyczny prezent od męża 😉 Pozdrawiam cieplutko 🙂
kurcze, że nie pomyślałam o wcześniejszym rozbiciu orzechów 🙂 🙂 a robiłam juz wielokrotnie, az w końcu trach blender poszedł z dymem
Kurczę a mi sie orzechy przypaliły w piekarniku i głupia takie dodałam, myślisz zajęty jakis sposób na pozbycie sie tego niezbyt przyjemnego posmaku spalenizny…?
szczerze powiem – nie mam zielonego pojęcia czy jest na to sposób 🙂
Chyba tylko kosz, ale sie nie poddam, spróbuje jeszcze raz, ale bede pilnować orzeszków 🙂