Muffiny z jabłkami – puszyste, miękkie i zdrowe muffinki z owocami! To doskonały pomysł na drugie śniadanie do szkoły!
Muffiny z jabłkami przygotowuję średnio raz w tygodniu jako drugie śniadanie do szkoły dla syna. Zazwyczaj zamawia… 13 sztuk. Nie dziwcie się – mam zamówienie od niemal połowy klasy 🙂 a i tak zawsze wołają, że mało 🙂 Tak więc pomyślałam, że i Wam i Waszym dzieciom posmakują. Robi się je w 10 minut, a może i krócej + piecze 20 minut.
Muffiny z jabłkami – czytaj – z dużą ilością jabłek – są pyszne, lekkie, wilgotne, puszyste i zdrowe! To świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły, do kawy dla nas i podwieczorek dla każdego. Nie potrafię sobie przypomnieć, czy w ostatnich kilku latach byliśmy na jakimkolwiek wyjeździe bez muffinek. Przy czym robię różne, ale te z jabłkami to po prostu dla dzieci obłęd w ciapki 🙂
Ostatnio robię z renetami i okazuje się, że smakują jeszcze lepiej! O ile do jabłek typu renety dzieci mają średni stosunek, tak pieczone oraz w muffinach smakują O B Ł Ę D N I E. Spróbujcie, a się przekonacie, nic Was to nie kosztuje oprócz odrobiny składników i kilka minut czasu.
Muffiny z jabłkami – pomysł na drugie śniadanie do szkoły
Składniki na puszyste muffiny z jabłkami:
z tego przepisu otrzymacie około 20 muffinek
składniki mokre:
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 10 łyżek oleju
- opcjonalnie ulubiony aromat spożywczy
składniki suche:
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru ( przy renetach dodaję odrobinkę więcej cukru)
oraz
- 2 -3 jabłka (w zależności o wielkości jabłek)
Przygotowanie muffinek z jabłkami:
W misce mieszamy składniki mokre: mleko, jajka, olej. Jeśli lubicie delikatny zapach, możecie dodać laskę wanilii lub aromat spożywczy – sprawdzi się zarówno waniliowy jak i pomarańczowy. Wypróbowałam również ekstrakt waniliowy (Dr Oetker z Madagaskaru) i też jest okey.
W drugiej misce mieszamy składniki suche: najpierw mąkę i proszek do pieczenia, później dodajemy cukier.
Następnie mieszamy całość.
Ważna zasada – lepiej mieć rzadsze ciasto niż gęste. Ma być lejące, ja na cienkie naleśniki. Dzięki temu, uzyskamy puszyste i delikatne muffinki.
Rozlewamy ciasto do foremek na muffiny do maksymalnie połowy ich wysokości. Ja bardzo lubię silikonowe. Sprawdzają się w 100%.
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Do każdej muffinki wkładamy kilka kawałeczków. Im więcej tym lepiej (nie żałujcie). Ciasto ma tylko delikatnie pokryć cząstki jabłek, a nie się w nim utopić.
Muffiny z jabłkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika (może być funkcja góra-dół lub termoobieg) na 180 st maksymalnie do 20 minut. Jeśli wydają się Wam po tym czasie blade, przytrzymajcie je chwile w zamkniętym, ale już wyłączonym piekarniku.
Krótki filmik z przygotowania muffinek z jabłkami znajdziecie na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach:
Mam nadzieję, że posmakują Wam muffiny z jabłkami i na stałe u Was zagoszczą, tak jak u nas 🙂
Czekałam od wczoraj na ten przepis po obejrzeniu filmiku na Intagramie. Super, dziękuję!
A dziś zagoszczą u mnie 😘
Napisz czy smakowały 🙂
Pyszne napewno jeszcze nie raz je zrobię 😘
Bardzo się cieszę!
Super pomysł! Na pewno wykorzystam Pani przepis 🙂
Prosze mi mówić na Ty 🙂 smacznego
Super przepis i na pewno muffiny są pyszne. Muszę wypróbować. Dziękuję i pozdrawiam.
Bardzo dziękuję za ten przepis, zrobię je dla swoich dzieci. Pozdrawiam
REWELACJA przez wielka literę R. Robiłam w sobotę i zrobie dziś ponownie bo moja rodzinka i ja jesteśmy zachwyceni! Takiego czegos nam było potrzeba!