Muffiny z jabłkami – puszyste, miękkie i zdrowe muffinki z owocami! To doskonały pomysł na drugie śniadanie do szkoły!

Muffiny z jabłkami - pyszne puszyste muffinki z owocami - do śniadaniówki do szkoły - pomysł na drugie śniadanie z owocami

Muffiny z jabłkami przygotowuję średnio raz w tygodniu jako drugie śniadanie do szkoły dla syna. Zazwyczaj zamawia… 13 sztuk. Nie dziwcie się – mam zamówienie od niemal połowy klasy 🙂 a i tak zawsze wołają, że mało 🙂 Tak więc pomyślałam, że i Wam i Waszym dzieciom posmakują. Robi się je w 10 minut, a może i krócej + piecze 20 minut.

Muffiny z jabłkami – czytaj – z dużą ilością jabłek – są pyszne, lekkie, wilgotne, puszyste i zdrowe! To świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły, do kawy dla nas i  podwieczorek dla każdego. Nie potrafię sobie przypomnieć, czy w ostatnich kilku latach byliśmy na jakimkolwiek wyjeździe bez muffinek. Przy czym robię różne, ale te z jabłkami to po prostu dla dzieci obłęd w ciapki 🙂

Ostatnio robię z renetami i okazuje się, że smakują jeszcze lepiej! O ile do jabłek typu renety dzieci mają średni stosunek, tak pieczone oraz w muffinach smakują O B Ł Ę D N I E. Spróbujcie, a się przekonacie, nic Was to nie kosztuje oprócz odrobiny składników i kilka minut czasu.

Puszyste muffiny z jabłkami jako pomysł na podwieczorek, zdrowa przekąska i drugie śniadanie do szkoły - muffinki z owocami - lekkie, mokre ciasto

Muffiny z jabłkamipomysł na drugie śniadanie do szkoły

Składniki na puszyste muffiny z jabłkami:

z tego przepisu otrzymacie około 20 muffinek

składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 10 łyżek oleju
  • opcjonalnie ulubiony aromat spożywczy

składniki suche:

  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru ( przy renetach dodaję odrobinkę więcej cukru)

oraz

  • 2 -3 jabłka (w zależności o wielkości jabłek)

Przygotowanie muffinek z jabłkami:

W misce mieszamy składniki mokre: mleko, jajka, olej. Jeśli lubicie delikatny zapach, możecie dodać laskę wanilii lub aromat spożywczy – sprawdzi się zarówno waniliowy jak i pomarańczowy. Wypróbowałam również ekstrakt waniliowy (Dr Oetker z Madagaskaru) i też jest okey.

W drugiej misce mieszamy składniki suche: najpierw mąkę i proszek do pieczenia, później dodajemy cukier.

Następnie mieszamy całość.

blog kulinarny - zdrowe pomysły na drugie śniadanie do szkoły

Muffiny z jabłkami - pomysł na drugie danie do szkoły - zdrowe muffinki - mufiny

Ważna zasada – lepiej mieć rzadsze ciasto niż gęste. Ma być lejące, ja na cienkie naleśniki. Dzięki temu, uzyskamy puszyste i delikatne muffinki.

Rozlewamy ciasto do foremek na muffiny do maksymalnie połowy ich wysokości. Ja bardzo lubię silikonowe. Sprawdzają się w 100%.

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Do każdej muffinki wkładamy kilka kawałeczków. Im więcej tym lepiej (nie żałujcie). Ciasto ma tylko delikatnie pokryć cząstki jabłek, a nie się w nim utopić.

Muffiny z jabłkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika (może być funkcja góra-dół lub termoobieg) na 180 st maksymalnie do 20 minut. Jeśli wydają się Wam po tym czasie blade, przytrzymajcie je chwile w zamkniętym, ale już wyłączonym piekarniku.

Krótki filmik z przygotowania muffinek z jabłkami znajdziecie na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach:

jak upiec puszyste muffiny

Mam nadzieję, że posmakują Wam muffiny z jabłkami i na stałe u Was zagoszczą, tak jak u nas 🙂 

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: