poprzednio rozpisałam się o ciepłych wakacjach, gdzie chętnie bym teraz wyskoczyła, kiedy mroźno za oknem być zaczyna. Dziś nadal w sferze relaksu, ale podniebienia. Po dniu spędzonym z całą moja trójką, kiedy usłyszałam setki razy – „coś byśmy mamo zjedli, ale nie zupę” i kiedy usłyszałam, że córka moja Nela nazwała mnie – „moja mordeczka” / nie wiem gdzie to zasłyszała / pomyślałam, że i ja bym na coś miała ochotę. Coś słodkiego, szybkiego, bo czasu nazbyt nie mam.
minimum pracy i maksimum smaku – coś dla nas, prawda? Kiedy dzień zamiast się dłużyć ciągle nam umyka, ale chcemy choć na chwil parę, odciąć się od tego, co wokół przy kubku gorącej kawy. Najlepsze ciastko bez pieczenia blok czekoladowy sobie wymyśliłam. Ciach prach minut 15 i już w lodówce czeka. Ale po zupie – krzyknęłam !
najlepsze ciastko bez pieczenia blok czekoladowy
składniki:
– masło 200 g
– ½ szklanki wody
– 6 łyżek kakao
– 500 g mleka w proszku
– bakalie – rodzynki, żurawina
– 300 g herbatników
– 1 szklanka cukru pudru
przepis na najlepsze ciastko bez pieczenia:
w rondelku rozpuszczamy kostkę masła z ½ szklanka wody. Wsypujemy łyżek stołowych kakao. Odstawiamy aby wystygło. Herbatniki wrzucamy do woreczka i gnieciemy na drobniutkie kawałeczki, zostawiając sobie ze 4 całe ciastka. Kiedy masło i kakao przestygnie dosypujemy cukier puder, mieszamy, a następnie mleko w proszku. Powinna powstać gęsta masa. Dosypujemy pokruszone herbatniki i garść bakalii. Teraz już mamy bardzo gęstą masę. Wykładamy do foremki, wyłożonej papierem pergaminowym, tak aby pozostało go sporo po bokach. Ja użyłam keksówki o wymiarach 32 x 13 cm. Do środka bloku czekoladowego pod kątem, wciskamy pozostałe połówki herbatników Równiutko wykładamy i wygładzamy np. dłonią. Zawijamy na wierzch – ciastka bez pieczenia – pozostał część papieru do pieczenia. Bardzo istotne aby całość równo docisnąć. Ja dociskałam małą deseczką drewnianą i na wierzch dodatkowo zrobiłam obciążenie / pełne słoiki /. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Blok czekoladowy wyjmujemy z foremki przewracając do góry nogami. Powinno być bezproblemowo. Ciastko bez pieczenia – powinno praktycznie samo wyskoczyć. Kroimy ostrym nożem na plastry.
najlepsze ciastko bez pieczenia – blok czekoladowy jest słodki, plaster ciastka wspaniale komponuje się z kubkiem gorącej aromatycznej kawy. A jak dzieciom smakuje… mmmm…
smacznego 😳
jeśli spodobał Ci się mój wpis, będzie mi bardzo miło, jeśli:
– przyłączysz się ze mną do dyskusji w formie komentarza
– udostępnisz ten wpis znajomym
chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami z bloga?
polub mój profil na facebooku lub na instagramie lub zaprenumeruj blog przez e-mail aby otrzymywać informacje o nowych wpisach / znajdziesz po prawej stronie bloga /
– pozdrawiam Was cieplutko – asia







o rety ale pyszności,z przyjemnością spisuję przepis
smacznego 🙂
Niezapomniany smak dzieciństwa. to było coś najlepszego. Ten szary papier i ten smak….
a wiesz, ja ledwo ledwo pamiętam, jak przez mgłę
Kojarzy mi się to z dzieciństwem,
takie bloki były popularne, jak byłam
mała 🙂
Nigdy nie robiłam go sama, babciny
był najlepszy 🙂
Od samego patrzenia ślinka cieknie. Szczególnie, że ostatnio często mam ochotę na słodkości 🙂
tak jak ja !
to tak jak ja 🙂 czy to zima tak na nas wpływa ?
Bloczek zawszy mi się kojarzy z
babcią i jej słodkimi wyrobami
jeszcze z lat 70-tych.
To właśnie ten smak dzieciństwa i
warto do tego wracać, bo prosto to
zrobić i super smakuje 🙂
smak z domu mojej babci to był placek z jabłkami i z kruszonką, a blok czekoladowy polecam, jest wyborny 🙂