Z bobem jest tak, że albo się go uwielbia, albo omija szerokim łukiem. Wszystkim niedowiarkom polecam pastę na grzankę. Pyszna pasta z bobu z czosnkiem i listkami mięty jest naprawdę pyszna!


pasta z bobu z czosnkiem i listami listkami mięty

 

Z bobem jest jak z muzyką disco polo. Jest, wszyscy ją znają, ale większość nie wierzy, że można ją słuchać. Ja należę do fanów … nie! nie disco ale bobu jak najbardziej – pod każdą postacią. Z kolei mój mąż patrzy na te moje zachwyty dosyć sceptycznie. Podobnie jak w przypadku cieciorki. Kiedy jednak zrobię pastę… jest jak ze wspomnianą muzyką disco polo – tańczy do białego rana / na każdym weselu/! Podobnie jest z pastą.

Podczas mundialu – pasta z bobu z czosnkiem i listkami mięty to niebo w gębie do bąbelkowego złocistego napoju w litrowym kuflu. Podawana na grzance jest pożywna i co ważne – zdrowa! Bób jest rośliną strączkową, a wiadomo, że cała rodzina fasolowatych ma wiele właściwości odżywczych. Może być doskonałą alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i ma spore zasoby kwasu foliowego, który ma niezwykłe znaczenie. Zwłaszcza podczas planowania i podczas ciąży /100 g surowego bobu pokrywa 106% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę/.

Bób jedzony na solo nie ma zbyt wielu zwolenników. Dlatego polecam przyrządzenie z niego pasty. Jest najlepsza!

PASTA Z BOBU Z CZOSNKIEM I LISTKAMI MIĘTY

co zrobic z bobu

Składniki na pastę z bobu z czosnkiem i listkami mięty

  • 0,5 KG BOBU
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • ŁYŻKA MASŁA
  • KILKA LISTKÓW MIĘTY
  • PIEPRZ
  • SÓL

Przygotowanie:

Bób płuczemy na sitku i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki soli, przez około 15 minut. Ma być półmiękki, z zielonym ładnym miąższem. Przerzucamy na sitko i odczekujemy kilka minut, aż lekko przestygnie. Obieramy. Miąższ blendujemy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, listkami mięty i masłem, do uzyskania gęstej masy. Pastę z bobu z czosnkiem i listkami mięty doprawiamy sola i pieprzem według własnego uznania. Smacznego ! 🙂

pasta z bobu z czosnkiem


Inne moje zdrowe przepisy znajdziesz w zakładce KUCHNIA


 

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: