Z bobem jest tak, że albo się go uwielbia, albo omija szerokim łukiem. Wszystkim niedowiarkom polecam pastę na grzankę. Pyszna pasta z bobu z czosnkiem i listkami mięty jest naprawdę pyszna!
Z bobem jest jak z muzyką disco polo. Jest, wszyscy ją znają, ale większość nie wierzy, że można ją słuchać. Ja należę do fanów … nie! nie disco ale bobu jak najbardziej – pod każdą postacią. Z kolei mój mąż patrzy na te moje zachwyty dosyć sceptycznie. Podobnie jak w przypadku cieciorki. Kiedy jednak zrobię pastę… jest jak ze wspomnianą muzyką disco polo – tańczy do białego rana / na każdym weselu/! Podobnie jest z pastą.
Podczas mundialu – pasta z bobu z czosnkiem i listkami mięty to niebo w gębie do bąbelkowego złocistego napoju w litrowym kuflu. Podawana na grzance jest pożywna i co ważne – zdrowa! Bób jest rośliną strączkową, a wiadomo, że cała rodzina fasolowatych ma wiele właściwości odżywczych. Może być doskonałą alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i ma spore zasoby kwasu foliowego, który ma niezwykłe znaczenie. Zwłaszcza podczas planowania i podczas ciąży /100 g surowego bobu pokrywa 106% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę/.
Bób jedzony na solo nie ma zbyt wielu zwolenników. Dlatego polecam przyrządzenie z niego pasty. Jest najlepsza!
PASTA Z BOBU Z CZOSNKIEM I LISTKAMI MIĘTY
Składniki na pastę z bobu z czosnkiem i listkami mięty
- 0,5 KG BOBU
- ZĄBEK CZOSNKU
- ŁYŻKA MASŁA
- KILKA LISTKÓW MIĘTY
- PIEPRZ
- SÓL
Przygotowanie:
Bób płuczemy na sitku i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki soli, przez około 15 minut. Ma być półmiękki, z zielonym ładnym miąższem. Przerzucamy na sitko i odczekujemy kilka minut, aż lekko przestygnie. Obieramy. Miąższ blendujemy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, listkami mięty i masłem, do uzyskania gęstej masy. Pastę z bobu z czosnkiem i listkami mięty doprawiamy sola i pieprzem według własnego uznania. Smacznego ! 🙂
Inne moje zdrowe przepisy znajdziesz w zakładce KUCHNIA
rewelacyjny przepis, juz mam na niego ochotę. Bób lubię, ale tak jak w Twoim przypadku, moja druga połówka średnio. Może tą pasta go przekonam ?
Uwielbiam bób! Czasem robię pierogi z takim właśnie farszem z bobu 🙂
chyba się skuszę, choć normalnie za bobem nie przepadam, podobnie jak średnio podchodzę do innych roślin strączkowych. Ale czosnek i miętę uwielbiam więc czuję się przekonana do tego przepisu.
Na pewno jest pyszna 🙂
Takiej pasty jeszcze nigdy nie jadłam 😉
Ciekawa jestem smaku tej pasty! Myślę, że by mi smakowała
Inaczej smakuje niż bob w wersji solo, za sprawą czosnku