Ten przepis na szybki sernik bez spodu polecam tym z Was, którzy lubią nieco tradycji, pyszny smak i są … leniuchami. Dzięki 5 prostym składnikom wyczarujecie szybki sernik w zaledwie 15 minut!
Te z Was, które zaglądają do mnie regularnie, wiedzą już, że uwielbiam gotować, ale wybieram dania, które są szybkie lub mega szybkie, bo na nadmiar czasu nie narzekam. Co więcej lubię smak w miarę prosty i z nutką tradycji. Ciasta piekę raczej rzadko, jednak mam swoje ulubione…
Są to serniki bez spodu w różnych konfiguracjach. Mam dwa wypróbowane przepisy. Pierwszy okazjonalny sernik wiedeński, a drugi mój przepis, to szybki sernik bez spodu, na zrobienie którego wystarczy mi 15 minut! W dodatku jest to taka wersja fit – bez mąki i różnych dodatków. Ot 5 składników i szybki sernik bez spodu mam gotowy.
Uwielbiam ser twarogowy w różnych konfiguracjach i daniach, nie ograniczając się jedynie do klusek z serem na obiad 😉 Zauważyłam, że spodobał się Wam przepis na muffiny serowe na słodko, więc śpieszę z kolejną porcją serowego wypieku.
PRZEPIS NA SZYBKI SERNIK BEZ SPODU
SKŁADNIKI:
- wiaderko sera (1 kg, ja lubię ser z Włoszczowej lub z Piątnicy)
- 8 jajek
- 6 łyżek cukru (preferuje cukier puder, ale zwykły również będzie w porządku)
- około 3/4 kostki masła (prawdziwego, nie mixu)
- 3 łyżki kaszy manny
Doskonale, jeśli składniki nie będą prosto z lodówki. Pozwól im trochę pobiesiadować na blacie kuchennym, zanim rozpoczniesz robienie szybkiego sernika bez spodu. Oczywiście nie jest to wymóg konieczny!
Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białka, które ubijamy na sztywną pianę z maleńką szczyptą soli. Ubitą pianę, przekładamy do drugiej miski, a w misie od robota ucieramy żółtka z cukrem, po 3-4 minutach dokładamy pokrojone na kawałki masło. Masło nie musi się nam perfekcyjnie rozmieszać, ono roztopi się w trakcie pieczenia samodzielnie.
Następnie do utartej masy jajeczno -maślanej dodajemy stopniowo ser i kasze manną.
Na koniec już tylko delikatnie łopatką mieszamy całość z pianą z białek.
Ciasto serowe wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy go nagrzanego na 200 st C piekarnika (funkcja góra-dół). Po około 5 minutach schodzimy z temperaturą na 180 st. Gdyby sernik przybierał zbyt dużych „rumieńców” można zmniejszyć temperaturę nawet do 160 st C. Optymalny czas całego pieczenia 60 minut. Dodatkowo na koniec, pozwalam mu nieco poleżakować w uchylonym piekarniku.
Polecam również – przepis na błyskawiczny sernik na zimno bez pieczenia.
Przepis na szybki sernik bez spodu ma ten plus, że zawsze wychodzi pyszny! Gdyby nawet zbyt się zarumienił nie szkodzi! Nie musi być perfekcyjny. W razie „w” można go polać lukrem cytrynowym, czekoladą lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Serniczkowi nigdy nie odmawiam 🙂
Ja tez kocham produkty i wypieki z sera. Kradnę przepis, Fajnie, ze jest bez mąki 🙂
pozdrawiam Martyna
Wbrew swemu beztalenciu zrobię mężowi niespodziankę. Może wyjdzie ;D
Jak ja kocham serniki!! ZWłaszcza te bez spodu 🙂 Nie lubie kruchego ciasta, więc jedynie z ciastkami jem 🙂
Ja również preferuję te, bez ciasta. Z dwóch przyczyn – mniej pracy! i same rozpływają sie w ustach 🙂
Na tym przepisie nauczę moją 10-letnią córę zrobić jej pierwszy sernik 🙂 Sama wybrała go spośród trzech innych 🙂
Ojej jakże mi miło. Bardzo się cieszę. Proszę napisać czy się udał 🙂
Co prawda nie miałam w planach teraz na swięta sernika robić, ale skoro to taki łatwy przepis i na tak pyszne ciasto, to chyba zmienię plany i je zrobię 😉
Lubię takie serniki 🙂