Harira – to zupa inna niż wszystkie, egzotyczna, gęsta, sycąca, w kolorach jesieni, zdrowa, pochodząca z Maroka, ciut przerobiona w mojej kuchni – zupa z Masterchefa Harira i jak ona pachnie…

Harira zupa z Maroko z soczewicy i ciecierzycy  zdrowa zupa z soczewicą ciecierzycą sycąca zupa na zimę

Po tym, jak się naoglądam programów kulinarnych to aż mnie skręca, ja też chcę, choć popróbować, bo na zupę do egzotycznych Krajów to się nie wyrwę tak od razu. Więc rach ciach do gara i jest. A jak paaaachnie, jak smaaaakuje ….

zupa z Masterchefa Harira w wersji wegetariańskiej

składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1,5 szklanki soczewicy czerwonej
  • korzeń imbiru / kawałek około 10 cm /
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 3 marchewki
  • sok z ½ cytryny
  • 1 szklanka przecieru z pomidorów
  • zielona pietruszka
  • po 1 łyżeczce ziół: kolendry, kurkumy, cynamonu i kuminu
  • pieprz i sól do smaku
  • odrobina oleju

przygotowanie zupy z Masterchefa Harira:

ciecierzycę najlepiej jak namoczymy dzień wcześniej – na noc, aby nie wydłużać czasu gotowania. Ciecierzyca ma smak dojrzałego groszku. Kiedy delikatnie zmięknie tylko odlewamy wodę i gotujemy w świeżej. Kroimy cebule, którą klarujemy na odrobinie oleju, dodajemy ząbki czosnki zmiażdżone przez praskę, dorzucamy pokrojone w kostkę marchewki, paprykę i starty na tarce korzeń imbiru. Mieszamy, aby składniki ładnie się połączyły i dorzucamy soczewicę. Chwilkę dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, co chwilę podlewając odrobinką wody. Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory, przecier oraz przyprawy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem / nie solimy żeby nam soczewica ładnie się rozgotowała i nie stwardniały ziarna /. Kiedy ziarna soczewicy i marchewka lekko zmiękną, odlewamy z drugiego garnka ciecierzycę i dodajemy do garnka głównego wraz z sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną drobniutko natkę pietruszki i solimy.

Harira powinna mieć gęstą konsystencję, podobna do naszego lecza.

zupa z Masterchefa  Harira w wersji wegetariańskiej to mój autorski przepis, podglądnięty na wzór programu, z tego co miałam akurat w domu. Jest lekko słodka za sprawą marchewki i pomidorów, z nutką orientalną za sprawą kompozycji przypraw. Moja zupa jest w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możecie dodać mięso np.  z kurczaka.

doskonale komponuje się z ryżem tworząc jeszcze bardziej wartościowe i sycące danie. Doskonale posmakowała moim dzieciom, nawet malutkiej Oli. / ale jej smakuje chyba wszystko jak na razie /

życzę Wam bardzo smacznej mojej kompozycji Zupy z Masterchefa Harira w wersji wegetariańskiej.

zupa marokańska przeis harira

harira oryginalny przepis zupa


Zapraszam na pozostałe moje przepisy w zakładce: KUCHNIA

Oryginalna zupa z Masterchefa Harira natchnęła mnie do wypróbowywania różnych potraw z całego świata w mojej kuchni. Przykładem moga być pierożki gruzińskie chinkali.

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: