minimum pracy, maksimum smaku, najlepsze ciastko bez pieczenia blok czekoladowy

najlepsze ciastko bez pieczenia blok czekoladowy

poprzednio rozpisałam się o ciepłych wakacjach, gdzie chętnie bym teraz wyskoczyła, kiedy mroźno za oknem być zaczyna. Dziś nadal w sferze relaksu, ale podniebienia. Po dniu spędzonym z całą moja trójką, kiedy usłyszałam setki razy – „coś byśmy mamo zjedli, ale nie zupę” i kiedy usłyszałam, że córka moja Nela nazwała mnie – „moja mordeczka” / nie wiem gdzie to zasłyszała / pomyślałam, że i ja bym na coś miała ochotę. Coś słodkiego, szybkiego, bo czasu nazbyt nie mam.

minimum pracy i maksimum smaku – coś dla nas, prawda? Kiedy dzień zamiast się dłużyć ciągle nam umyka, ale chcemy choć na chwil parę, odciąć się od tego, co wokół przy kubku gorącej kawy. Najlepsze ciastko bez pieczenia blok czekoladowy sobie wymyśliłam. Ciach prach minut 15 i już w lodówce czeka. Ale po zupie – krzyknęłam !

najlepsze ciastko bez pieczenia

najlepsze ciastko bez pieczenia blok czekoladowy

składniki:

– masło 200 g

– ½ szklanki wody

– 6 łyżek kakao

– 500 g mleka w proszku

– bakalie – rodzynki, żurawina

– 300 g herbatników

– 1 szklanka cukru pudru

przepis na najlepsze ciastko bez pieczenia:

w rondelku rozpuszczamy kostkę masła z ½ szklanka wody. Wsypujemy  łyżek stołowych kakao. Odstawiamy aby wystygło. Herbatniki wrzucamy do woreczka i gnieciemy na drobniutkie kawałeczki, zostawiając sobie ze 4 całe ciastka. Kiedy masło i kakao przestygnie dosypujemy cukier puder, mieszamy, a następnie mleko w proszku. Powinna powstać gęsta masa. Dosypujemy pokruszone herbatniki i garść bakalii. Teraz już mamy bardzo gęstą masę. Wykładamy do foremki, wyłożonej papierem pergaminowym, tak aby pozostało go sporo po bokach. Ja użyłam keksówki o wymiarach 32 x 13 cm. Do środka bloku czekoladowego pod kątem, wciskamy pozostałe połówki herbatników Równiutko wykładamy i wygładzamy np. dłonią. Zawijamy na wierzch – ciastka bez pieczenia – pozostał część papieru do pieczenia. Bardzo istotne aby całość równo docisnąć. Ja dociskałam małą deseczką drewnianą i na wierzch dodatkowo zrobiłam obciążenie / pełne słoiki /. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Blok czekoladowy wyjmujemy z foremki przewracając do góry nogami. Powinno być bezproblemowo. Ciastko bez pieczenia – powinno praktycznie samo wyskoczyć. Kroimy ostrym nożem na plastry.

najlepsze ciastko bez pieczenia – blok czekoladowy jest słodki, plaster ciastka wspaniale komponuje się z kubkiem gorącej aromatycznej kawy. A jak dzieciom smakuje… mmmm…

smacznego   😳

najlepsze ciastko bez pieczenia blok czekoladowy

najlepsze ciasto bez pieczenia

blok czekoladowy

najlepsze ciastko bez pieczenia blok czekoladowy


jeśli spodobał Ci się mój wpis, będzie mi bardzo miło, jeśli:
– przyłączysz się ze mną do dyskusji w formie komentarza
– udostępnisz ten wpis znajomym 
chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami z bloga?
polub mój profil na facebooku lub na instagramie lub zaprenumeruj blog przez e-mail aby otrzymywać informacje o nowych wpisach  / znajdziesz po prawej stronie bloga /
– pozdrawiam Was cieplutko –  asia
czy Ty też jesteś super mamą ? - www.wkawiarence.pl - wpis + akcja dla Was , link w Ig w bio ................ ................ #rodzina #siłą #razem #zawsze #moje #szczęście #szczesliwamama #tròjka #dziecko #lovemyfamily #happy #smile #poland #blog #nowypost #wpis #blogger #kuradomowa #mama #instamatka #fashion #home #instamatki #polishgirls #myson #and #daughters #instakids #sangotrade #matoworek

 

 


 

11 thoughts on “minimum pracy, maksimum smaku, najlepsze ciastko bez pieczenia blok czekoladowy

  1. Bloczek zawszy mi się kojarzy z
    babcią i jej słodkimi wyrobami
    jeszcze z lat 70-tych.
    To właśnie ten smak dzieciństwa i
    warto do tego wracać, bo prosto to
    zrobić i super smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *