DOMOWE BEZY Z BIAŁEK – a przy tym radość nie z tej ziemi dla mnie – bo dzieci skaczą pod niebo – mamooo jakie extra duszki na Halloween! 5 min kręcenia, 5 min wyciskania i 5 min zdobienia – 15 min pracy i duszki z domowych bezów z białek z odrobiną kakao – gotowe!
DOMOWE BEZY Z BIAŁEK
w roli Bezowych Duszków na Halloween
składniki na domowe bezy z białek z odrobiną kakao
- białka z jajek / np. 4 białka /
- cukier puder / około 200 gr lub najlepiej na oko – próbując stopniowo w trakcie dodawania/
- szczypta soli
- szczypta mąki ziemniaczanej
- 1/3 kostki masła
- łyżka stołowa kakao
- odrobina mleka
przepis na domowe bezy z białek:
Białka ubijamy na sztywno, tak aby po odwróceniu miski nam nie wypadła. W trakcie ubijania dodajemy szczyptę soli i mąki ziemniaczanej, dzięki którym pianka na bezy będzie idealnie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dosypujemy stopniowo i powoli cukier puder i pół łyżeczki kakao, próbując w trakcie, aby bezy nie były zbyt słodkie (chyba, że takie lubicie).
Piankę nakładamy do szprycy lub woreczka śniadaniowego, w którym odcinamy mały rożek.
Wyciskamy na blachę wyłożona pergaminem lub tacką silikonową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 150 st i zmniejszamy do 120 st.C (góra-dół) na około 30 max 40 min. Po tym czasie uchylamy lekko piekarnik i zostawiamy na około 15 min.
Punkt kulminacyjny – tworzymy duszki z bezików domowych z białek
Kiedy bezy z białek nam już przestygną, roztapiamy masło, do którego dodajemy łyżkę kakao, podlewając odrobiną mleka. Tak gotowa masę nakładamy np. wykałaczką, na kształt oczek i ust. Podczas robienia buziek należy 2-3 krotnie lekko podgrzać masę kakaową i nakładać ciepłą.
GOTOWE!
Domowe bezy z białek są bardzo proste do wykonania. Ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Można nim przystroić również np. tort (wpis – błyskawiczny sernik na zimno ).
Bezy są super, bardzo lubimy
Bezy wyglądają naprawdę fajnie 🙂