Mus z dyni stanowi doskonałą bazę do wielu potraw i jest bardzo zdrowy dla niemowląt. Mus z dyni możemy dodawać do ciasta na mufiiny, drożdżówki, do zupy. Warto pamiętać, że dynia jest bardzo zdrowa i sycąca. Zawiera dużo błonnika, beta-karotenu, który chroni nas przed wolnymi rodnikami, ma dużo potasu i kwasu foliowego.
– kalendarz sezonowości polskich owoców i warzyw
Jednymi z warzyw, który zawsze kojarzą nam się z jesienią jest cukinia i dynia. Daniom z cukinii przeznaczyłam już kilka wpisów na blogu:
-
przepis na błyskawiczny obiad – cukiniowe placuszki z sosem z zielonego ogórka
-
faszerowane łódeczki z cukinii z farszem mięsno – pomidorowym
-
kotleciki z cukinii
-
pizzerinki z cukinii
Jednak to dynia jest królową naszych stołów i naszych zdjęć. Warto czerpać dobro z jej wnętrza przez cały sezon. Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego.
Mus z dyni
Składniki na przygotowanie musu z dyni:
– dynia
– olej
Przepis:
Dynie kroimy na niewielkie kawałki, nie oddzielając od skórki.
Każdy kawałek kładziemy na papierze do pieczenia na blasze z piekarnika i pędzelkiem „malujemy” olejem.
Pieczemy w piekarniku około 40- 50 minut w 180 st C.
Teraz należy odczekać aż dynia lekko wystygnie.
Następnie zdejmujemy część jadalną do miski i blendujemy.
W ten sposób otrzymamy mus z dyni, który stanowi bazę do wielu potraw i jest bardzo zdrowy dla niemowląt np. do mięska.
Do przygotowania przepisu na mus z dyni zainspirowała mnie kampania Jedz owoce i warzywa, której jestem jesiennym ambasadorem.
[Kampania finansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw]
- prosty przepis na mus z dyni