Mus z dyni stanowi doskonałą bazę do wielu potraw i jest bardzo zdrowy dla niemowląt. Mus z dyni możemy dodawać do ciasta na mufiiny, drożdżówki, do zupy. Warto pamiętać, że dynia jest bardzo zdrowa i sycąca. Zawiera dużo błonnika, beta-karotenu, który chroni nas przed wolnymi rodnikami, ma dużo potasu i kwasu foliowego.

– kalendarz sezonowości polskich owoców i warzyw

Jednymi z warzyw, który zawsze kojarzą nam się z jesienią jest cukinia i dynia. Daniom  z cukinii przeznaczyłam już kilka wpisów na blogu:

Jednak to dynia jest królową naszych stołów i naszych zdjęć. Warto czerpać dobro z jej wnętrza przez cały sezon. Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego.

mus z dyni - przepis - jak zrobić mus z dyni

Mus  z dyni

Składniki na przygotowanie musu z dyni:

– dynia

– olej

Przepis: 

Dynie kroimy na niewielkie kawałki, nie oddzielając od skórki.

Każdy kawałek kładziemy na papierze do pieczenia na blasze z piekarnika i pędzelkiem „malujemy” olejem.

Pieczemy w piekarniku około 40- 50 minut w 180 st C.

Teraz należy odczekać aż dynia lekko wystygnie.

Następnie zdejmujemy część jadalną do miski i blendujemy.

W ten sposób otrzymamy mus z dyni, który stanowi bazę do wielu potraw i jest bardzo zdrowy dla niemowląt np. do mięska.

szybki i łatwy przepis na mus z dyni

Do przygotowania przepisu na mus z dyni zainspirowała mnie kampania Jedz owoce i warzywa, której jestem jesiennym ambasadorem.

[Kampania finansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw]

  • prosty przepis na mus z dyni 
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: