Zielone kluski śląskie – zachwycające w smaku i wyglądzie – prosty przepis. Szukasz alternatywy ziemniaków do obiadu? Chcesz zaskoczyć gości? Podaj im kluski śląskie. Robi się je naprawdę szybko! Kluski śląskie to również doskonały wariant dla wszystkich, którzy nie marnują jedzenia.

Zielone kluski śląskie

Nigdy nie wyrzucam jedzenia. Kiedy zostaną mi z poprzedniego obiadu ziemniaki – wykorzystuję dnia kolejnego. Dodaje kilka składników i powstaje obiad, który zachwyci każdego smakosza. Moje dieci uwielbiają, mąż uwielbia, rodzice i siostra z mężem również, zaskoczyłam teściową… no cóż chcieć więcej  😀

Co zrobić ze starych ziemniaków

Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Schowaj do lodówki, na drugi dzień wyczaruj kuleczki z dziurką i podaj ze stopionym masełkiem.

Zielone kluski śląskie

Dlaczego zielone?! Bo dodajemy do nich jedno z najzdrowszych warzyw – szpinak. Dzięki niemu mamy super zdrową potrawę, a ponadto bardzo atrakcyjna wizualnie.

Zielone kluski śląskie możemy podawać z masłem lub np. z sosem z kurek. Ten drugi wariant jest szczególnie przeze mnie polecany.

Kluski śląskie ze szpinakiem, dzięki niewielkiej ilości szpinaku są pyszne solo, ale polane sosem kurkowym smakują wprost wybornie!

zielone kluski śląskie - ze starych ziemniaków - nie wyrzucam jedzenia

Składniki na zielone kluski śląskie:

  • 1 kg ziemniaków
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 niepełna szklanka maki ziemniaczanej
  • opcjonalnie 1 jajko
  • szpinak
  • 1 ząbek czosnku

Składniki na sos z kurek:

  • 0,5 kg kurek
  • szczypta soli i pieprzu
  • ½ średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ćwiartka masła
  • mały kubeczek kwaśnej śmietany
  • opcjonalnie pietruszka

Przygotowanie zielonych klusek śląskich:

Ziemniaki gotujemy i „dusimy” przez praskę do ziemniaków, kiedy są jeszcze ciepłe, dodajemy sól i szczyptę pieprzu do smaku. Blendujemy szpinak ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, jajkiem i 3-4 łyżkami mąki ziemniaczanej. Następnie mieszamy dokładnie z ziemniakami na gładką masę, łączymy z pozostałą częścią mąki ziemniaczanej. Powinny się leciutko kleić.

Formujemy małe kuleczki, troszkę większe od orzecha włoskiego, robiąc na środku dziurkę na sos. Gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki soli. Wyjmujemy, po około 2 minutach od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Przekrojone na pół – powinny mieć zwartą konsystencje i być identyczne w środku jak na zewnątrz, bez posmaku niedogotowanej mąki.

Przygotowanie sosu z kurek:

Kurki dokładnie myjemy i odkładamy na ręcznik papierowy aby podeschły, możemy pokroić na mniejsze części. Podgrzewamy patelnie i na kilku kroplach oleju podsmażamy czosnek, a następnie należy zeszklić pół pokrojonej drobniutko cebuli. Dodajemy ćwiartkę masła i kurki. Smażymy około 5 minut. Dodajemy śmietanę. Gotujemy aż zgęstnieje, około 2-3 minuty. Do smaku dodajemy sól i pieprz.

zielone kluski śląskie - elegancki obiad ze szpinakiem - obiad w 15 minut

zielone kluski śląskie - szybkie danie - obiad z ziemniakami - co zrobić z ziemniaków - ze szpinakiem

Ugotowane zielone kluski śląskie wykładamy na talerz i polewamy sosem z kurek. Smacznego!


inne przepisy na obiad:

danie ziemniaczane - paluszki ziemniaczane z sosem - kopytka

 

Paluszki z sosem pomidorowym inspirowane włoskim gnocchi

 

 

 

 

placki cukiniowe z sosem z ogórka

obiad w 10 minut – placuszki cukiniowe z sosem z zielonego ogórka

 

 

 


Zielone kluski śląskie to pyszna alternatywa do popularnych kluseczek z dziurką. Dodatek sosu wzbogaca ich smak i sprawia, że zwykłe kluski śląskie staja się idealnym daniem, którym można zachwycić gości.