Szakszuka z serem feta to pomysł na śniadanie dla mistrzów! Szakszuka smakuje perfekcyjnie, apetycznie wygląda i przyrządza się bardzo prosto. Jeden minus – musisz poświecić na jej zrobienie 10 minut, więc to o niebo dłużej niż zwykła pajda z plastrem sera, którą często gryziesz w pośpiechu. Jednak nie porównujmy! To kwintesencja smakowitości śniadaniowej! Kto raz spróbuje szakszuki z serem feta, już nigdy o niej nie zapomni!

szakszuka z serem feta - najlepsze śniadanie z jajek, które zaspokaja głód - ciekawe śniadanie z jajkami

Od momentu, kiedy zdałam sobie sprawę, jak smakuje śniadanie jedzone bez pośpiechu, a wręcz celebrowanie go we własnym towarzystwie lub z rodziną (w zależności od dnia tygodnia) staram się nigdy o tym nie zapominać. Co więcej, wraz z akcją #wyzwaniepokochajsiebie o którym Wam pisałam kilka tygodni temu (czyt. artykuł: Wyzwanie: Pokochaj siebie! Czyli 5 postanowień, dzięki którym poczujesz się lepiej i odzyskasz swój wolny czas) cenię sobie ten czas jeszcze bardziej.

Kiedyś to pora obiadowa była dla mnie tą najważniejszą. Teraz cenię poranki. W weekendy zawsze zasiadamy cała piąteczką przy stole, na który wykładamy rózne rozmaitości, zadowoleni z bycia razem, każdy pałaszuje to, na co ma najbardziej ochotę. Chyba nie zaskoczę Was, kiedy powiem, że kochamy jajka w różnej postaci. Bo zgaduję, ze wiele z Was również. Lubimy pasty np. z gotowanych jajek z cukinią (patrz – przepis na pastę z jajek z cukinią), jajka solo, jajecznicę z różnymi dodatkami np. ze szpinakiem, tosty francuskie z jajkiem i awokado – obłędne! (patrz – przepis na angielskie tosty z awokado)  i właśnie szakszukę.

Próbowałam szakszukę robić na różne sposoby, a że uwielbiam ser feta i pomidory, zwłaszcza malinowe, najbardziej przypadła mi to gustu szakszuka z fetą, z duża ilością pomidorów, czerwoną cebulką i przyprawami. Jak czytamy w Wikipedii jest to danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie pochodzi z Tunezji albo Jemenu, składające się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, w których gotuje się jajka na patelni, przed podaniem posypuje się świeżą kolendrą.

Staram się wszystkie zakupowe sprawy załatwiać w godzinach urzędowania przedszkola 🙂 – polecam, wychodzi taniej 🙂 Lubię robić raz a porządnie zacne zakupy i  od czasu do czasu poszperać za promocjami i przeglądnąć gazetki, co w którym markecie „piszczy” w promocji. Jak na złość, nie mieszkam w rejonie, w którym byłyby takowe rozdawane. Mimo, że jest mi nie podrodze lubię wdepnąć np do Lidla właśnie po „ichnieszy” ser sałatkowy Pilos właśnie do szakszuki lub innych dań. Przy okazji polece Wam cudownie lekką i soczystą, letnią sałatkę z arbuza, którą robię z serkiem z Pilosa i aromatyczną miętą (patrz przepis – letnia sałatka z arbuza). 

Niegdyś robiłam ankietę w social media, więc wiem, że i Wy lubicie promocje. Niby coś zaoszczędzimy, ale ile kupimy po drodze… to tylko my wiemy 🙂 Odkryłam fajną stronę, gdzie mogę przeglądnąć wszystkie gazetki z promocjami, więc nie będąc egoistą i Wam link podsunę – lidl gazetka najnowsza  przy czym znajdziecie na tej stronie gazetki reklamowe (o ile dobrze zliczyłam) aż z 35 sklepów spożywczych oraz drogerii, agd, marketów budowlanych itp. A niech ciężko zarobione pieniądze idą w obrót 😉

Wspomniałam Wam o Lidlu ze względu na fakt, że to jeden z nielicznych sklepów, który honoruje Kartę dużej rodziny, a od 1 sierpnia bieżącego roku możemy również w 10% zniżce kupić przybory szkolne, ciastoliny, książeczki itp (patrz na artykuł o zniżkach na Kartę Dużej Rodziny). Przejdźmy jednak w końcu do przepisu i zjedzmy pyszne śniadanie!

szakszuka z serem i pomidorami - najlepszy przepis na szakszukę - przepis na śniadanie z jajek - Szakszuka przepis pomidory z puszki

SZAKSZUKA Z SEREM FETA 

składniki na przygotowanie szakszuki z fetą dla 1 osoby:

  • 2 jajka
  • mniej więcej 1/4 opakowania serka feta
  • 2 pomidory lub opcjonalnie 1/2 puszki pomidorów 
  • 1 ząbek czosnku

przyprawy:

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu 

opcjonalnie – kto, co lubi:

koperek / zielona pietruszka /czerwona cebula / 

przygotowanie:

Na patelni na 2 łyżkach oleju przez 2 minutki podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: paprykę wędzoną, kmin rzymski, oregano.

przepis - jak zrobić szakszukę

Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory (lub pół puszki pomidorów). Jeśli pomidory są mało soczyste można podlać odrobiną wody. Pomidorki dusimy w przyprawach około 3 minutki.

Na patelni przesuwając pomidory robimy 2 dołki, w które wbijamy jajka, które okraszamy sola i pieprzem.  Następnie możemy całość przykryć pokrywką. Cała potrawa będzie gotowa po około 3 minutkach. Można sprawdzić, czy białka ładnie się zcieły, delikatnie ruszając łopatką.

Gotową szakszukę posypujemy pokrojonym serem feta, piórkami czerwonej cebuli i ozdabiamy pachnącym koperkiem lub zieloną pietruszką. 

szakszuka przepis oryginalny - danie z jajek z pomidorami, fetą i cebulą

Szakszuka z serem feta wygląda, smakuje i pachnie dzięki np. zielonej pietruszce lub koperkowi wprost obłędnie. Życzę smacznego!

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? UDOSTĘPNIJ: