Nie będę Wam ściemniać, że kocham jabłka, bo tak nie jest! Jednak obserwując przez całe życie mamę, która zjada po 2 jabłka dziennie, zaczęłam się zastanawiać nad pewnym faktem…. Po kilku tygodniach jedzenia jednego jabłka dziennie już wiem! I namawiam Was do tego z całego serca!
Z jabłkami zawsze byłam na bakier, choć miałam je zawsze w zasięgu ręki. Denerwował mnie ich zapach, który kojarzył mi się…. nie uwierzycie! z… wartburgiem (dla niezorientowanych – super wypasiony samochód osobowy w latach 80-tych). Byliśmy szczęśliwymi (tzn. moi rodzice byli, bo ja wręcz odwrotnie! ) posiadaczami nowego auta z salonu. Ludzie! Jak on mi śmierdział! Niestety cierpiałam na chorobę lokomocyjną, więc sami sobie wyobraźcie, co przeżywałam kilka razy w roku, kiedy jeździliśmy do dziadków (300km) i nad morze (800km) w czasach, kiedy dobrych polskich dróg było jak na lekarstwo. Moja mama zawsze woziła w wiklinowym koszyku jabłka i nas ochoczo częstowała…. zapach auta + zapach jabłek… Moja niechęć do tych owoców rosła z każdym rokiem… 🙂
Jabłka przewijały się koło mnie przez całe życie. Jednak dopiero będąc w ciąży, na stałe zagościły w moim menu, a następnie w jadłospisie moich dzieci. Tyle historii, teraz fakty. Przedstawię Wam 10 powodów, dlaczego warto się przemóc i pokochać to nasze dobro narodowe jakim jest jabłko. Gdzieś, kiedyś, wyczytałam, że warto zjadać minimum jeden ten owoc dziennie. Spróbowałam. I powiem Wam – to działa!
Stare angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie „trzyma doktora z daleka” („An apple a day keeps the doctor away”).
10 POWODÓW DLACZEGO NALEŻY JEŚC JEDNO JABŁKO DZIENNIE
-
Jabłka są zdrowe – powód najważniejszy, dlaczego zjadam jedno jabłko dziennie i częstuję nim całą moją rodzinę
Na moim blacie kuchennym w koszyczku z owocami NIGDY nie brakuje jabłek! Co więcej, staram się, aby każdego dnia moje dzieci zjadły jabłuszko w wersji surowej oczywiście ze skórką. Zjedzenie jednego jabłka dziennie na surowo ze skórką zawsze będzie dużo lepszym pomysłem niż wszystkie soki (zwłaszcza te z kartonu!), drożdżówki z jabłkiem z cukierni, wołające o pomstę do nieba jabłkowo-podobne batoniki, chrupki, czy jabłka suszone jako chipsy z rocznym okresem ważności, jogurciki czy słodkie serki o smaku! jabłkowym (a ja zjadłam dziś gumę do żucia jabłkową to tak jakbym już jedno jabłko dziennie zaliczyła… 😀 )
Dlaczego należy jeść jedno jabłko na surowo ze skórką?!
Obrane jabłko dzieciom lepiej smakuje, szybciej i chętniej je zjadają. Jednak to pod skórka jabłka znajdują się cenne dla naszego organizmu składniki. Eksperci przekonują, że warto jeść jabłka ze skórką ponieważ to właśnie w skórce znajdziemy najwięcej witamin i składników mineralnych. W jabłkach znajdziecie całkiem sporą dawkę witaminy C oraz witaminę A i E, a nawet Beta-karoten.
o innych moich postanowieniach, które realizuję w celu poprawy samopoczucia, pozbycia sie kilku kg przeczytasz w artykule:
Wyzwanie: Pokochaj siebie! Czyli 5 postanowień, dzięki którym poczujesz się lepiej i odzyskasz swój wolny czas
2. Jabłko ochroni nas przed wieloma chorobami
Jabłko ma wyjątkowo korzystny wpływ na komórki mózgowe, między innymi obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążenia oraz miażdżycy. Zawarta w jabłkach kwercetyna, pomaga zapobiegać problemom układu sercowo-naczyniowego, stanom zapalnym (np. reumatoidalne zapalenie stawów), astmie, a nawet skurczom mięśni. Te owoce ze względu na wysoką zawartość potasu, obniża ciśnienie krwi, a uzdrawiający sekret kryje się w substancjach fitochemicznych, które oprócz tego, że zapobiegają rozwojowi nowotworów, pomagają również obniżać poziom cukru.
Jabłka są idealnym owocem dla diabetyków i osób z podwyższonym cholesterolem. Jabłka zawierają również kwas winowy i kwas jabłkowy. Substancje te wspomagają trawienie spożywanych tłuszczów. Zaleca się więc spożywanie jabłek tuż po obfitym posiłku. Co więcej, zapobiegają one gwałtownemu wzrostowi glukozy we krwi po posiłkach.
3. Jabłko dla alergików
Jabłko ze skórką jest doskonałe dla alergików ponieważ ma właściwości przeciwzapalne i antyhistaminowe szczególnie pomocne przy katarze siennym i uczuleniu na kurz sierść i pyłki.
4. Jabłko to naturalny lek na zaparcia
Pod skórką jabłka znajduje się błonnik, który pomaga przy zaparciach oraz odchudzaniu. Jednak jeśli Wy lub Wasze dziecko cierpicie na notoryczne zaparcia to się wyłamie i zaproponuję Wam upieczenie jabłka. W takiej postaci może zdziałać cuda 🙂
Przy okazji polecam Wam pyszne desery z jabłkami:
– placuszki z kaszy jaglanej z jabłkami
– szarlotka sypana (wersja dla leniwych)
5. Jabłka chronią żołądek
Jabłka chronią żołądek, kiedy mamy do czynienia z niesteroidowych lekami przeciwbólowymi i przeciwzapalnymi, które są tak nagminnie przez Polaków używane.
6. Dzięki jedzeniu jednego jabłka dziennie nie musimy sięgać po leki
Jak wykazują badania Narodowego Instytutu Zdrowia w Stanach Zjednoczonych, zjedzenie jednego jabłka dziennie poprawia kondycję organizmu do tego stopnia, że nie odczuwamy potrzeby przyjmowania leków, co zostało potwierdzony wynikami przeprowadzonych wśród 8400 osób badań, z których 10% codziennie zjadało jedno jabłko.
7. Jabłko poprawia pamięć
Kiedy to przeczytałam – oniemiałam tak jak Wy teraz, kiedy to czytacie. Jednak to prawda! W czerwonej skórce jabłek można znaleźć kwercetynę czyli naturalny barwnik z grupy flawonoidów. Kwercetyna poprawia pamięć oraz pomaga zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera i Parkinsona. Ten argument do mnie przemawia, gdyż moja babcia zmagała się z podstępną choroba jaka jest Alzheimer.
8. Jabłko czyści zęby
Gryzienie jabłek jest bardzo dobrym ćwiczeniem dla naszej jamy ustnej. Dlatego tak warto je podsuwać najmłodszym. Jedząc je ze skórką masujemy dziąsła i oczyszczamy nasze zęby z nadmiaru osadów. Dobra rada dla osób, które nie maja możliwości umyć zębów na noc np. będąc w podróży – warto w takiej sytuacji sięgnąć po jabłko.
9. Jabłka posiadają właściwości moczopędne
Jabłuszka zawierają dużo wody, przez co doskonale nawilżają nasz organizm (około 80% jego składu to woda). Dzięki temu, posiadają silne właściwości moczopędne, dzięki czemu pomagają usunąć obrzęk wywołany nadmiarem wody w tkankach organizmu.
10. Jabłko jako idealna przekąska podczas pracy i nauki
Jabłka dostarczają naszemu mózgowi zdrowych cukrów, które poprawiają zdolności poznawcze. Jabłko stanowi doskonała przekąską przed egzaminem czy podczas intensywnego wysiłku psychicznego. Zwiększa bowiem zdolności umysłowe, dzięki czemu wykażemy się większą produktywnością i przyswoimy sporo nowych informacji, poprawimy pamięć i wydajność organizmu.