Puszyste muffinki serowe 

Zrobiłam je po raz pierwszy, gdy pewnej niedzieli okazało się, że nie mamy w domu pieczywa. Muffiny z białym serem to doskonały pomysł na oryginalne śniadanie. Babeczki serowe smakują wybornie do kawy, a dzieciom np. do mleka czy kakao. 

muffinki serowe

PUSZYSTE MUFFINKI SEROWE W 10 MINUT

Babeczki serowe np. w wersji na słodko robi się dosłownie 10 minut. Do tego wypieku idealnie nadaje się zwykły twarożek, ale również możemy użyć ser mascarpone, ricotta, ser z wiaderka do serników czy philadelphia. Do muffin serowych możemy użyć żurawiny suszonej lub mrożonej (wcześniej należy ją rozmrozić). Ja zazwyczaj mam w domu suszoną i taką użyłam w tym przypadku.  Alternatywą do żurawiny mogą być rodzynki. Wszystko w zależności od tego, co mamy w domu.

Puszyste muffinki serowe z żurawiną są niezwykle mięciutkie, delikatnie, wilgotne i lekko słodkie. U nas znikają w ciągu 2 dni. Z podanego przepisu mi wychodzi około 24 muffiny. Zwykle robię je w silikonowych, kolorowych papilotkach, które uwielbiają moje dziewczynki. Zawsze pieczołowicie układają mi je na blasze (z różnym skutkiem), a później wybierają kolorami, która muffinka jest czyja 🙂

puszyste muffinki serowe - szybki przepis na muffinki z serem

PUSZYSTE MUFFINKI SEROWE 

SKŁADNIKI:

  • około 150 g białego sera dowolnego typu ( w przypadku tradycyjnego białego sera dokładnie blendujemy z mlekiem na gładką masę)
  • 200 g cukru ( w tym około 50 g do zblendowania z serem)
  • 2 jajka
  • duża garść żurawiny lub rodzynek
  • 200 g maki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • około 70 ml dobrej jakości oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • opcjonalnie/do wyboru – 2 łyżeczki prawdziwego cukru waniliowego/laska wanilii/kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • szklanka mleka w przypadku, kiedy używamy do wypieku tradycyjny biały ser, w przypadku serka z wiaderka 1/2 szklanki mleka

WYKONANIE – BABECZKI SEROWE

Biały ser blendujemy z cukrem na gładką masę (można użyć cukru pudru).

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.

Jeśli mamy suszoną żurawinę, zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Po czym wylewamy wodę.

Roztrzepujemy jajka.

Mieszamy ser z mlekiem, olejem  i jajkiem, a w osobnym naczyniu mieszamy suche składniki. Następnie łączymy całość. Nie musi być bardzo dokładnie. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać odrobinę mleka. Masa na muffiny serowe z żurawiną powinna być gęsta, ale lekko lejąca.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 st C : góra-dół

Masę serowa przekładamy do papilotek. Pieczemy w piekarniku maksymalnie 25 minut. Chłodzimy przy otwartym piekarniku.

puszyste babeczki serowe

BABECZKI SEROWE

smakują idealnie o każdej porze roku, zarówno na śniadanie, jak i deser

BABECZKI SEROWE - MUFFINY Z BIAŁYM SEREM

Muffiny z serem białym

smakują o każdej porze dnia idealnie!


podobne przepisy:

przepis na szybki sernik bez spodu

 

Szybki sernik bez spodu w 15 minut

 

 

 

 

proste babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady

 

czekoladowe babeczki na ostatnią chwilę

 

 

 

 

Muffiny na drugie śniadanie do szkoły

 

Muffiny z płatkami owsianymi i jabłuszkiem np. na drugie śniadanie

 

 

 

 

 

czekoladowe babeczki z kremem

 

czekoladowe babeczki z kremem, którym trudno się oprzeć

 

 

 

 

Smacznego 🙂 Puszyste muffinki serowe po naszemu – babeczki serowe z żurawiną lub rodzynkami sprawdzają się na wszystkie okazje.