Puszyste muffinki serowe
Muffiny z białym serem to doskonały pomysł na oryginalne śniadanie. Babeczki serowe smakują wybornie do kawy, a dzieciom np. do mleka czy kakao.
PUSZYSTE MUFFINKI SEROWE W 10 MINUT
Babeczki serowe np. w wersji na słodko robi się dosłownie 10 minut. Do tego wypieku idealnie nadaje się zwykły twarożek, ale również możemy użyć ser mascarpone, ricotta, ser z wiaderka do serników czy philadelphia. Do muffin serowych możemy użyć żurawiny suszonej lub mrożonej (wcześniej należy ją rozmrozić). Ja zazwyczaj mam w domu suszoną i taką użyłam w tym przypadku. Alternatywą do żurawiny mogą być rodzynki. Wszystko w zależności od tego, co mamy w domu.
Puszyste muffinki serowe z żurawiną są niezwykle mięciutkie, delikatnie, wilgotne i lekko słodkie. U nas znikają w ciągu 2 dni. Z podanego przepisu mi wychodzi około 24 muffiny. Zwykle robię je w silikonowych, kolorowych papilotkach, które uwielbiają moje dziewczynki. Zawsze pieczołowicie układają mi je na blasze (z różnym skutkiem), a później wybierają kolorami, która muffinka jest czyja 🙂
PUSZYSTE MUFFINKI SEROWE
SKŁADNIKI:
- około 150 g białego sera dowolnego typu ( w przypadku tradycyjnego białego sera dokładnie blendujemy z mlekiem na gładką masę)
- 200 g cukru ( w tym około 50 g do zblendowania z serem)
- 2 jajka
- duża garść żurawiny lub rodzynek
- 200 g maki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- około 70 ml dobrej jakości oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
- opcjonalnie/do wyboru – 2 łyżeczki prawdziwego cukru waniliowego/laska wanilii/kilka kropli ekstraktu z wanilii
- szklanka mleka w przypadku, kiedy używamy do wypieku tradycyjny biały ser, w przypadku serka z wiaderka 1/2 szklanki mleka
WYKONANIE – BABECZKI SEROWE
Biały ser blendujemy z cukrem na gładką masę (można użyć cukru pudru).
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
Jeśli mamy suszoną żurawinę, zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Po czym wylewamy wodę.
Roztrzepujemy jajka.
Mieszamy ser z mlekiem, olejem i jajkiem, a w osobnym naczyniu mieszamy suche składniki. Następnie łączymy całość. Nie musi być bardzo dokładnie. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać odrobinę mleka. Masa na muffiny serowe z żurawiną powinna być gęsta, ale lekko lejąca.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 st C : góra-dół
Masę serowa przekładamy do papilotek. Pieczemy w piekarniku maksymalnie 25 minut. Chłodzimy przy otwartym piekarniku.
BABECZKI SEROWE
smakują idealnie o każdej porze roku, zarówno na śniadanie, jak i deser
Muffiny z serem białym
smakują o każdej porze dnia idealnie!
podobne przepisy:
Szybki sernik bez spodu w 15 minut
czekoladowe babeczki na ostatnią chwilę
Muffiny z płatkami owsianymi i jabłuszkiem np. na drugie śniadanie
czekoladowe babeczki z kremem, którym trudno się oprzeć
Smacznego 🙂 Babeczki serowe z żurawiną lub rodzynkami sprawdzają się na wszystkie okazje – szybkie i proste do zrobienia – puszyste muffinki serowe.
Jeśli faktycznie robi się tak szybko to chyba się skuszę 🙂 Może mi wyjdą , trzymaj kciuki 😉
No to sobie smaka zrobiłam 😀
Bardzo lubię smak i wilgotnośc ciast z serem 🙂
Uwielbiam żurawinę, więc to coś dla mnie!
Moje dzieci pewnie zjadłyby w mig
Zapisuje przepis bo to moje ulubione połączenie smaków
Iza bardzo sie cieszę 🙂
Szkoda, że dopiero dziś trafiłam na ten przepis, z chęcią zrobiłabym na sylwestra 😀 mimo wszystko i tak dziś zrobię 😀
Kinga polecam, na każdą okazję są dobre 🙂
Klimat potrawy bardzo świąteczny jednak nie bacząc na obecny czas sam sobie takie przygotuje. Dzięki wielkie za przepis. 🙂
Zrobiłam dzisiaj! Są przepyszne!!:)))
jupiiii cieszę się !
Witam,
W składnikach podany jest okej, w przepisie nie ma o nim ani słowa.
Do czego on ma służyć?
Faktycznie! Juz poprawiam. Bez oleju muffinki będą okropnie suche. Łączymy je z mlekiem i jajkami czyli mokre składniki osobno i suche osobno.
Pyszne i robi się szybko. Zrobiłam z brzoskwiniami z puszki.
Gnieciuchy. Przykro mi to pisać, bo nie po to się zabierałam, by wyszło coś takiego.
Bardzo fajnie wyszły. Na pewno będę je robić jeszcze raz.
smacznego 🙂
KIEDY DODAJE SIĘ ŻURAWINĘ?
można je dosypać w trakcie łączenia składników suchych z mokrymi